694
Αγωγοί μεταφοράς πετρελαίου και δεξαμενές αποθήκευσης στο Τομπρούκ: ελέγχονται προς το παρόν από τις δυνάμεις του Χαφτάρ και όχι της Τρίπολης | EPA/STR

Λιβύη: Γαϊτανάκι φιλοδοξιών γύρω από τις πετρελαιοπηγές

Protagon Team Protagon Team 9 Απριλίου 2021, 12:44
Αγωγοί μεταφοράς πετρελαίου και δεξαμενές αποθήκευσης στο Τομπρούκ: ελέγχονται προς το παρόν από τις δυνάμεις του Χαφτάρ και όχι της Τρίπολης
|EPA/STR

Λιβύη: Γαϊτανάκι φιλοδοξιών γύρω από τις πετρελαιοπηγές

Protagon Team Protagon Team 9 Απριλίου 2021, 12:44

Με αφορμή την επίσκεψη Ντράγκι στην Τρίπολη, τα ιταλικά Μέσα αφιέρωσαν χρόνο και χώρο για να προβάλουν τις απαιτήσεις των Ιταλών όσον αφορά τα κοιτάσματα της Λιβύης. Το ενδιαφέρον τους για περισσότερες ενεργειακές μπίζνες δεν κρύβεται.

Για την επίτευξη του στόχου τους, λοιπόν, μεταχειρίζονται το ήδη διαμορφωμένο πολιτικοστρατιωτικό σκηνικό εκεί, προβάλλοντας τις «προσπάθειες» της πετρελαϊκής τους, της ENI, «να εμποδίσει τη μετατροπή της Μεσογείου σε ρωσοτουρκική θάλασσα».

Οι Ιταλοί θέλουν να πιστεύουν ότι οι Αμερικανοί θα επιτρέψουν στην EΝΙ το χοντρό επιχειρηματικό παιχνίδι, μάλιστα διατείνονται ότι στο πλευρό τους έχουν τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν.

Η Giornale υπαινίχθηκε ότι ο «πεντάστερος» υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο, που προπορεύτηκε του Ντράγκι, «πήρε το οκέι» του Μπλίνκεν στις επαφές που είχε μαζί του προ ημερών, στις Βρυξέλλες, στο τελευταίο ΝΑΤΟϊκό μίτινγκ. Βάρος έδωσε και στην παρουσία του CEO της EΝΙ Κλάουντιο Ντεσκάλτσι (δίπλα) στις συνομιλίες του Ντι Μάιο με τους «μεταβατικούς» της Λιβύης.

Σημειωτέον ότι η EΝΙ έχει μακρά παρουσία στη Λιβύη.

Αρθρο στο κεντροαριστερό Manifesto επαυξάνει, αφού εκτίμησε ότι ο νέος Λευκός Οίκος θέλει να αποκαταστήσει την αμερικανική παρουσία στη Μεσόγειο, επαναφέροντας την τάξη ισχύος που διασάλευσε ο Τραμπ. Το κενό, «που εκμεταλλευτήκαν οι Ρώσοι στη Λιβύη και στη Συρία», θα επιχειρήσουν να γεμίσουν οι Αμερικανοί.

Και ειδικά όσον αφορά το φυσικό αέριο, η αποφασιστική αντίδρασή τους στον αγωγό «Nord Stream 2» έδειξε ότι «άναψαν το πράσινο φως και για την εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων της Λιβύης και της Ανατολικής Μεσογείου». Ετσι «η EΝΙ και οι Ιταλοί μπορούν να είναι χρήσιμοι στη στρατηγική των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της Μόσχας».

«Οι μόνες λειτουργικές συμφωνίες στη σημερινή κατάσταση της Λιβύης είναι αυτές που έχει με την EΝΙ, λόγω της εξόρυξης του πετρελαίου και του φυσικού αερίου που μέσω του αγωγού μεταφέρεται από τη Λιβύη στην Ιταλία» έγραψε η Quotidiano del Sud. Η επιθυμητή για τους Αμερικανούς μείωση της εξάρτησης της Δύσης από το ρωσικό φυσικό αέριο είναι και εδώ το επιχείρημα που πολλαπλασιάζει και επεκτείνει τις ιταλικές μπίζνες στη Λιβύη.

Εδεσαν οι Τούρκοι

Ο αντιπρόεδρος του λιβυκού Προεδρικού Συμβουλίου Αμπντουλάχ αλ-Λάφι έδωσε συνέντευξη στη Repubblica στην οποία δήλωσε όσα οι Ελληνες γνωρίζουμε ή ψυχανεμιζόμαστε ήδη: ότι οι «μεταβατικοί» της Τρίπολης θεωρούν την εξουσία τους φυσιολογική εξέλιξη του καθεστώτος Σαράζ και νιώθουν ευγνώμονες απέναντι στην Τουρκία και ειδικά απέναντι στον Ερντογάν προσωπικά. Ισως λογαριάζουν χωρίς τους άλλους Λίβυους, της Βεγγάζης, που εξακολουθούν να ελέγχουν στρατιωτικά τη μισή και πλέον χώρα, συμμετέχοντας και στην κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας. Ο χρόνος θα δείξει…

Σε ό,τι μας αφορά ιδιαιτέρως, ο Αλ Λάφι είπε ότι θα διατηρήσουν την ισχύ του «τουρκολιβυκού συμφώνου», αφού θεωρούν ότι συνάδει και με τη νομοθεσία τους και με το διεθνές δίκαιο.

Μάλιστα ο Αλ Λάφι δεν δίστασε να… διορθώσει τον ρεπόρτερ του ιταλικού Μέσου όταν εκείνος του υπέβαλε την εξής ερώτηση: «Η Τουρκία έδωσε μεγάλη βοήθεια στην Τρίπολη, από στρατιωτική άποψη μιλώντας. Μήπως πρέπει τώρα κάπως να υποχωρήσει;»

Απάντηση του λίβυου αξιωματούχου: «Πρέπει να διορθώσω την ερώτησή σας. Η Τουρκία δεν βοήθησε μόνο την Τρίπολη – βοήθησε ολόκληρη τη Λιβύη…» Φυσικά, με τις «διορθώσεις» και με τους τεμενάδες του στους Τούρκους ο Αλ Λάφι δεν απάντησε στην ερώτηση που έγινε – μάλλον απάντησε με εκκωφαντική σιωπή.

Ο Αλ Λάφι στην εξώπορτα του Ερντογάν στις 26 Μαρτίου (Murat Cetinmuhurdar/Presidential Press Office/Handout via REUTERS)

Ο Ιταλός δεν πτοήθηκε και επανέλαβε, αναδιατυπώνοντας: «Σας υπερασπίστηκε με τον στρατό της. Αν δημιουργήσετε δικό σας στρατό, δεν χρειάζονται πλέον. Προτίθενται όμως να κλείσουν τις βάσεις και να επιστρέψουν στην Τουρκία;» Δεν θα μπορούσε να είναι ευγενέστερος ο ρεπόρτερ. Ο Λίβυος αναγκάστηκε να γίνει σαφής:

«Η συμφωνία μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας ζητήθηκε από τους Λίβυους, λειτουργεί δε τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα. Υπογράφηκε από την παλιά κυβέρνηση, του Σαράζ, έχει καταχωριστεί στον ΟΗΕ και έχει επαληθευτεί ότι είναι σύμφωνη με τον νόμο και με τους διεθνείς κανόνες.

»Μέρος αυτής της συμφωνίας περιλαμβάνει την εκπαίδευση των στρατιωτικών και αστυνομικών μας δυνάμεων. Πρέπει να διδάξουμε στους άντρες μας πώς να λειτουργούν: είτε πρόκειται για Τουρκία είτε για Γερμανία, Γαλλία ή Ιταλία, οποιοσδήποτε μας δίνει ένα χέρι βοηθείας είναι ευπρόσδεκτος».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...