454
Ο κατηγορούμενος αστυνομικός Ντέρεκ Σόβιν (δεξιά) στο δικαστήριο | Pool via REUTERS

Εισαγγελέας στη δίκη για τον Τζορτζ Φλόιντ: Ο αστυνομικός πρόδωσε τον όρκο του

Protagon Team Protagon Team 30 Μαρτίου 2021, 11:55
Ο κατηγορούμενος αστυνομικός Ντέρεκ Σόβιν (δεξιά) στο δικαστήριο
|Pool via REUTERS

Εισαγγελέας στη δίκη για τον Τζορτζ Φλόιντ: Ο αστυνομικός πρόδωσε τον όρκο του

Protagon Team Protagon Team 30 Μαρτίου 2021, 11:55

Ακόμα και όταν είπαν στον Ντέρεκ Σόβιν ότι ο Τζορτζ Φλόιντ δεν είχε πια σφυγμό, ο αστυνομικός συνέχισε να τον πιέζει με το γόνατό του στον αυχένα.

Ο Σόβιν «πρόδωσε» τον όρκο του αστυνομικού και «έκανε χρήση υπέρμετρης και παράλογης βίας», τον Μάιο του 2020, σε βάρος του Φλόιντ, είπε ο εισαγγελέας Τζέρι Μπλάκγουελ, ανοίγοντας την πολύκροτη δίκη στη Μινεάπολη.

«Θα σας παρουσιάσουμε πέρα από κάθε αμφιβολία ότι ο Σόβιν απέχει πολύ από το να είναι αθώος», ανέφερε προς τους ενόρκους, υπενθυμίζοντας ότι ο αστυνομικός παρέμεινε με το γόνατό του να πιέζει τον λαιμό του θύματος, που είχε ακινητοποιήσει στο έδαφος και στον οποίο φορούσε χειροπέδες, για οκτώ λεπτά και 46 δευτερόλεπτα.

Η κατηγορούσα αρχή έδειξε στους ενόρκους το βίντεο της δολοφονίας και πρόσθεσε ότι η δίκη δεν είναι «η δίκη της αστυνομίας ή των αστυνομικών μεθόδων».

Ο εισαγγελέας είπε ότι οι αστυνομικοί «κάνουν μια δύσκολη δουλειά και πρέπει, ορισμένες φορές, να λαμβάνουν αποφάσεις σε ένα δέκατο του δευτερολέπτου».

Ομως, συνέχισε, «αυτό δεν συνέβη εδώ», το σκηνικό διήρκεσε «479 δευτερόλεπτα όχι ένα δέκατο του δευτερολέπτου. Ο Σόβιν πρόδωσε τον αστυνομικό του όρκο. Εβαλε τα γόνατά του πάνω στον λαιμό και την πλάτη του Φλόιντ, συντρίβοντάς τον μέχρι την τελευταία του ανάσα, μέχρι που του αφαίρεσε την ζωή. Δεν τον αφήνει, δεν σηκώνεται. Είναι δολοφονία».

Ο δικηγόρος του Σόβιν, στη συνέχεια, ισχυρίστηκε ότι ο Φλόιντ πέθανε από τα ναρκωτικά που είχε πάρει νωρίτερα –ήταν εθισμένος στα οπιοειδή– και από υποκείμενα νοσήματα.

Μάρτυρας κατέθεσε ότι προσπάθησε να σταματήσει τον Σόβιν, αλλά αυτός την απείλησε προτείνοντας προς το μέρος της σπρέι πιπεριού.

Αλλη μάρτυρας κατέθεσε ότι κάλεσε το 100 για να σταματήσει τον Σόβιν.

Διασώστρια του τοπικού ΕΚΑΒ κατέθεσε ότι έβλεπε το σκηνικό ζωντανά από τις κάμερες που έφεραν πάνω τους οι υπόλοιποι αστυνομικοί που παρακολουθούσαν τη σκηνή. «Το ένστικτό μου μού έλεγε ότι κάτι δεν πάει καθόλου καλά».

Ο Ντόναλντ Γουίλιαμς, ειδικός στις πολεμικές τέχνες, επίσης αυτόπτης μάρτυρας, κατέθεσε ότι αυτό που έκανε ο Σόβιν στον Φλόιντ ήταν «βασανιστήριο».

Αλλοι τρεις αστυνομικοί, που κατηγορούνται ότι συμμετείχαν στη δολοφονία, θα δικαστούν τον Αύγουστο. Ολοι τους έχουν αποπεμφθεί από την αστυνομία.

Η δίκη του Σόβιν αναμένεται να κρατήσει έναν μήνα. Το σώμα των ενόρκων αποτελείται από οκτώ λευκούς, τέσσερις μαύρους και δύο άτομα πολυφυλετικής καταγωγής. Η δίκη μεταδίδεται τηλεοπτικά, κάτι που σπάνια συμβαίνει στις ΗΠΑ. Οι κάμερες, όμως, δεν επιτρέπεται να δείξουν τους ενόρκους.

Διαδηλωτές στη Μινεάπολη, την πρώτη ημέρα της δίκης

Εξω από το δικαστήριο, που έχει μετατραπεί σε «φρούριο», συγκεντρώθηκαν διαδηλωτές απαιτώντας δικαιοσύνη για τον θάνατο του 46χρονου μαύρου, που πυροδότησε μήνες διαδηλώσεων σε όλες τις ΗΠΑ και άλλες χώρες, το περασμένο καλοκαίρι. Τα δύο αδέλφια και άλλοι συγγενείς του Φλόιντ γονάτισαν συμβολικά στον δρόμο για 8 λεπτά και 46 δευτερόλεπτα, όσο δηλαδή κράτησε και το μαρτύριο του Φλόιντ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...