403
Η πανδημία έχει χτυπήσει και τους Ολυμπιακούς Αγώνες | Shutterstock

Ολυμπιακοί Αγώνες μόνο με Ιάπωνες θεατές στα στάδια;

Protagon Team Protagon Team 8 Μαρτίου 2021, 15:20
Η πανδημία έχει χτυπήσει και τους Ολυμπιακούς Αγώνες
|Shutterstock

Ολυμπιακοί Αγώνες μόνο με Ιάπωνες θεατές στα στάδια;

Protagon Team Protagon Team 8 Μαρτίου 2021, 15:20

Όταν μια χώρα αναλαμβάνει την διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων προσβλέπει σε μια σειρά από οφέλη. Την κατασκευή νέων σταδίων, νέων οδικών δικτύων και υποδομών αλλά και διαφημιστική προβολή με τουριστικά οφέλη. Όμως η πανδημία έχει φέρει τα πάνω κάτω και σε αυτή την διαδικασία.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες ήταν προγραμματισμένοι να γίνουν το περασμένο καλοκαίρι στο Τόκιο αλλά λόγω της πανδημίας αναβλήθηκαν. Αν δεν υπάρξει κάποια αρνητική εξέλιξη σε σχέση με την πορεία της πανδημίας η έναρξη των αγώνων αναμένεται να γίνει στις 23 Ιουλίου.

Όμως όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του το περιοδικό Fortune η κυβέρνηση της Ιαπωνία σκέφτεται σοβαρά να μην επιτρέψει την είσοδο τουριστών στην χώρα στην διάρκεια των αγώνων.

Το ενδιαφέρον των φιλάθλων για την εκ του σύνεγγυς παρακολούθηση του κορυφαίου αθλητικού γεγονότος στον πλανήτη είναι δεδομένο. Τις τελευταίες δεκαετίες πολλοί συνδυάζουν την παρακολούθηση των Ολυμπιακών Αγώνων και με διακοπές στην χώρα όπου τελούνται. Αν και το καλοκαίρι θα εξακολουθούν να υπάρχουν περιορισμοί, προβλήματα αλλά και φόβοι για τις αεροπορικές μετακινήσεις πιστεύεται ότι μεγάλος αριθμός ανθρώπων από άλλες χώρες θα θελήσει να βρεθεί στην Ιαπωνία. Τόσο για να δει από κοντά του Ολυμπιακούς Αγώνες αλλά παράλληλα να γνωρίσει την ιαπωνική πρωτεύουσα και να επισκεφθεί πιθανώς και άλλες περιοχές της χώρας.

«Αν η κατάσταση παραμένει δύσκολη και η παρουσία ξένων φιλάθλων δημιουργεί ανησυχία στους Ιάπωνες είναι μια κατάσταση την οποία πρέπει να αποφύγουμε» δήλωσε η Σέικο Χασιμότο, επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων της Ιαπωνίας αμέσως μετά την συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ.

Η Χασιμότο ανέλαβε την θέση πριν από τρεις εβδομάδες όταν ο πρώην επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής και πρώην πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Γιοσίρο Μόρι προέβη δημόσια σε σεξιστικά σχόλια προκαλώντας κατακραυγή, που τον οδήγησε τελικά σε παραίτηση. Η Χασιμότο είναι πολιτικός και ολυμπιονίκης στα αθλήματα της ποδηλασίας και του πατινάζ ταχύτητας. Να σημειωθεί ότι η αναβολή έχει αυξήσει τον αρχικό προϋπολογισμό κατά περίπου 3 δισ. δολάρια που είναι η μεγαλύτερη υπέρβαση του μπάτζετ που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων.

Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι σε περίπτωση απαγόρευσης των επισκεπτών κατά την διάρκεια των αγώνων η οικονομική ζημιά στην χώρα θα είναι της τάξης των 22 δισ. δολαρίων. Αν δεν υπάρξει… λοκντάουν στην έλευση ξένων επισκεπτών αλλά επιτραπεί ένας μειωμένος αριθμός τους η οικονομική ζημιά αναμένεται να φτάσει στα 13 δισ. δολάρια. Αν υπάρξει νέα αναβολή των αγώνων η ζημιά για την ιαπωνική οικονομία θα είναι της τάξης των 43 δισ. δολαρίων!

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...