739
Φωτογραφία αρχείου από άδειους δρόμους στην Αθήνα κατά τη διάρκεια σκληρού lockdown | SOOC /George Vitsaras

Στην περιοχή των 1.700 τα κρούσματα – αντίστροφη μέτρηση για «lockdown Μαρτίου»

Protagon Team Protagon Team 9 Φεβρουαρίου 2021, 14:04
Φωτογραφία αρχείου από άδειους δρόμους στην Αθήνα κατά τη διάρκεια σκληρού lockdown
| SOOC /George Vitsaras

Στην περιοχή των 1.700 τα κρούσματα – αντίστροφη μέτρηση για «lockdown Μαρτίου»

Protagon Team Protagon Team 9 Φεβρουαρίου 2021, 14:04

Mε τα κρούσματα που αναμένεται να ανακοινωθούν επισήμως την Τρίτη να φθάνουν ή και να ξεπερνούν τα 1.700, σύμφωνα με όλες τις τελευταίες πληροφορίες και τη δήλωση Κικίλια για την Αττική να… προετοιμάζει ψυχολογικά, όλα δείχνουν ότι οδεύουμε για ένα ακόμα καθολικό lockdown – το τρίτο κατά σειρά, ύστερα από εκείνα του Μαρτίου και του Νοεμβρίου του 2020.

Υπενθυμίζεται ότι το lockdown του περασμένου Νοεμβρίου είχε ανακοινωθεί αρχικά ότι θα διαρκέσει τρεις εβδομάδες, με τα δημοτικά σχολεία να κλείνουν για δύο εβδομάδες, αλλά τελικά να μην ξανανοίγουν πριν από τις 11 Ιανουαρίου.

Μετά το πέρας της  έκτακτης σύσκεψης που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα, ο υπουργός Υγείας έκανε γνωστό ότι ζητήθηκε από τον Πρωθυπουργό η έκτακτη σύγκληση της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων απόψε, προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Τα στοιχεία για την επιδημιολογική εικόνα ειδικά στην Αττική είναι απογοητευτικά, καθώς, όπως προαναφέρθηκε, τα κρούσματα που θα ανακοινωθούν σήμερα, ίσως και να ξεπεράσουν τα 1.700, ενώ πληθαίνουν οι εκτιμήσεις –όπως αυτή του καθηγητή Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, Νίκου Τζανάκη– ότι περί τις αρχές Μαρτίου τα ημερήσια κρούσματα κορονοϊού μπορεί να φτάσουν τα 2.500.

Σε δηλώσεις του την Τρίτη, ο καθηγητής εξέφρασε την αγωνία του για τον αριθμό των νέων μολύνσεων που θα ανακοινώσει σήμερα Τρίτη και αύριο Τετάρτη ο ΕΟΔΥ, εξηγώντας ότι πρόκειται για «καθαρές» ημέρες κατά τις οποίες γίνεται σωστή μέτρηση των κρουσμάτων, αντικειμενική της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί.

Εν τω μεταξύ σταθερή αύξηση παρουσιάζει ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη Covid-19 που χρήζουν νοσηλείας. Το τελευταίο 24ωρο έγιναν 123 νέες εισαγωγές που αντιστοιχούν στο 60% του συνόλου των ημερήσιων εισαγωγών στην επικράτεια.

Ομοίως από την περασμένη Παρασκευή μέχρι και τη Δευτέρα, ο αριθμός των διασωληνωμένων από 246 ανέβηκε στους 276 (ήτοι αύξηση 12,2%) εκ των οποίων πάνω από τους μισούς σε ΜΕΘ νοσοκομείων της Αττικής.

Η μεγάλη ανησυχία αφορά την Αττική, καθώς εκεί ζει ο μισός πληθυσμός της χώρας, είναι πυκνοκατοικημένη και εάν ξεφύγει η πανδημία, μπορεί να λάβει πολύ άσχημες διαστάσεις, δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης, εκφράζοντας πάντως επιφυλάξεις για το τι μπορεί να σημαίνει ένα γενικευμένο lockdown.

«Δεν ξέρω τι θα πει το γενικευμένο lockdown. Σε lockdown είμαστε και τώρα. Και τον Νοέμβριο που είχαμε το γενικευμένο lockdown χωρίς σχολεία και λιανεμπόριο, πάλι πάρα πολύ κόσμο έβλεπα στους δρόμους. Δεν ξέρω πρακτικά τι θα πει το γενικευμένο lockdown πια εδώ που είμαστε. Η διαφορά τύπου Μαρτίου με σήμερα είναι κλειστά σχολεία και όχι click away στην αγορά, δεν βλέπω κάποια άλλη διαφορά. Αν αυτό εισηγηθεί ο υπουργός, τι να σας πω. Εμείς στο υπουργείο Ανάπτυξης έχουμε άλλες ανησυχίες, ο κάθε ένας όμως βλέπει τον τομέα της ευθύνης του δεν το λέω κριτικά, λογικό είναι», συμπλήρωσε σε δηλώσεις που έκανε λίγο μετά από εκείνη του υπουργού Υγείας νωρίς το πρωί της Τρίτης.

Ο κ. Γεωργιάδης επανέλαβε ότι ο κόσμος της αγοράς έχει τηρήσει απαρέγκλιτα τα μέτρα και το click away δεν έχει επιβαρύνει την κίνηση και κατέληξε με νόημα:

«Καλό είναι να έχουμε και λίγο χρόνο να το συζητήσουμε για να γίνεται σωστά η ανακοίνωση για να μην έχουμε πάλι πισωγυρίσματα και εικόνα που δεν είναι σωστή, δίνοντας την ευκαιρία στην αντιπολίτευση να λέει διάφορα».

«Μέχρι σήμερα ξέραμε πως οι επιστήμονες εισηγούνται στην κυβέρνηση. Σήμερα ακούσαμε τον υπουργό Υγείας να λέει ότι θα εισηγηθεί στους επιστήμονες σκληρό lockdown. Η κυβέρνηση τα έχει πλήρως χαμένα, βυθίζεται στις αντιφάσεις και τις παλινωδίες της, αγνοεί τους ειδικούς και για πολλοστή φορά το μάρμαρο θα το πληρώσουν οι πολίτες», ήταν το δηκτικό σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ για το νέο καθολικό lockdown.

Πώς φτάσαμε στην έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου

Σύμφωνα με πληροφορίες, το βράδυ της Δευτέρας ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας ενημέρωσε εκτάκτως τον Πρωθυπουργό ότι από την έκθεση που του είχε καταθέσει την Παρασκευή, υπήρχαν μεγάλες διαφοροποιήσεις μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Συγκεκριμένα, οι ειδικοί εντόπισαν σημαντική αύξηση στις εισαγωγές στα μεγάλα νοσοκομεία αναφοράς της πρωτεύουσας και αύξηση στους ασθενείς που βρίσκονται σε μηχανική υποστήριξη της αναπνοής (διασωληνωμένοι και θετικής πίεσης).

Το πρωί της Τρίτης ο Σωτήρης Τσιόδρας βρέθηκε στο γραφείο του Νίκου Χαρδαλιά και λίγο αργότερα μετέβη και ο Παναγιώτης Αρκουμανέας, προκείμενου να συζητήσουν την ανησυχητική επιδημιολογική εικόνα.

Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας, που δεν βρισκόταν στη συνάντηση, αλλά είχε ενημερωθεί για την έκτακτη έκθεση Τσιόδρα προς τον Πρωθυπουργό, έκανε δηλώσεις στον τηλεοπτικό σταθμό Open περί δικής του εισήγησης για lockdown.

Ακολούθως, κλήθηκαν και οι τέσσερις άνδρες από τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου για έκτακτη σύσκεψη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...