874
Νταβός: έρημη εφέτος θα μείνει η αίθουσα συνεδριάσεων του Φόρουμ | REUTERS/Arnd Wiegmann

Το «Νταβός» μεταναστεύει από τις Αλπεις στη Σιγκαπούρη!

Protagon Team Protagon Team 25 Ιανουαρίου 2021, 21:48
Νταβός: έρημη εφέτος θα μείνει η αίθουσα συνεδριάσεων του Φόρουμ
|REUTERS/Arnd Wiegmann

Το «Νταβός» μεταναστεύει από τις Αλπεις στη Σιγκαπούρη!

Protagon Team Protagon Team 25 Ιανουαρίου 2021, 21:48

Από το 1971 έως και πέρυσι η καθιερωμένη ετήσια σύνοδος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ διεξαγόταν αυτήν την περίοδο, την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου, στο περίφημο Νταβός, ένα από τα μεγαλύτερα χιονοδρομικά κέντρα και πιο γνωστά αλπικά θέρετρα της Ελβετίας.

Εφέτος, ωστόσο, εξαιτίας του κορονοïού και της πανδημίας του, οι παγκόσμιοι ηγέτες και τα υπόλοιπα μέλη της διεθνούς πολιτικής, οικονομικής, επιχειρηματικής, ακαδημαϊκής και δημοσιογραφικής ελίτ δεν κατέλυσαν στα πολυτελή ξενοδοχεία του. Κορονοïού επιτρέποντος, η σύνοδος με φυσική παρουσία θα πραγματοποιηθεί προς το τέλος του προσεχούς Μαΐου στη Σιγκαπούρη.

Δεδομένης, ωστόσο, της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που επικρατεί ανά την υφήλιο, ο διεθνής μη κυβερνητικός οργανισμός διοργάνωσε την αποκαλούμενη The Davos Agenda, ένα διαδικτυακό φόρουμ με θέμα τις γνωστές παλιές (με πρώτη την κλιματική κρίση) και τις πολλές νέες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα στο σύνολό της. Οι εργασίες του συνεδρίου άρχισαν την Δευτέρα 25 Ιανουαρίου και πρόκειται να ολοκληρωθούν την ερχόμενη Παρασκευή.

Πρώτο καρέ: το φουαγιέ του συνεδριακού κέντρου του Νταβός έρημο, στις 22 Ιανουαρίου εφέτος. Δεύτερο καρέ: ο Τραμπ μιλάει κατά τη διάρκεια των εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, στις 26 Ιανουαρίου του 2018 (REUTERS / Arnd Wiegmann / Carlos Barria)

Συμμετέχοντας το μεσημέρι της Δευτέρας σε συζήτηση με θέμα τη δυνατότητα περαιτέρω συνεργασίας των κυβερνήσεων με τις επιχειρήσεις στο πλαίσιο των προσπαθειών για την καλύτερη διαχείριση της κρίσης του  κορονοïού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην αντιμετώπιση της πανδημίας στην Ελλάδα και στα διδάγματά της, προέτρεψε τους ομολόγους του και τις κυβερνήσεις τους να εμπιστεύονται και να ακολουθούν υποδείξεις των ειδικών και επισήμανε πως στην περίπτωση που χρειαστεί να λάβουν τολμηρές αποφάσεις, ειδικά εάν είναι επώδυνες οικονομικά, να το κάνουν νωρίς.

Ο δρ Αντονι Φάουτσι, ο κορυφαίος αμερικανός επιδημιολόγος, ο οποίος συμμετείχε στο ίδιο πάνελ με τον έλληνα πρωθυπουργό, στάθηκε ιδιαίτερα στα προβλήματα που δημιουργεί στη διαχείριση της πανδημίας στις ΗΠΑ και η πολιτικοποίηση της κρίσης. 

Περισσότερο αίσθηση, ωστόσο, κατά την πρώτη ημέρα του φόρουμ προκάλεσε με την παρέμβαση του ο Σι Τζινπίνγκ. Οχι τόσο επειδή είχε να παρέμβει προσωπικά στη σύνοδο από το 2017, αλλά γιατί τάχθηκε ξεκάθαρα υπέρ της συνεργασίας στη διεθνή σκηνή για την αντιμετώπιση και της τρέχουσας κρίσης και των λοιπών προκλήσεων που απειλούν την ανθρωπότητα, όπως η κλιματική αλλαγή. 

«Ας ενώσουμε όλοι τα χέρια μας και ας επιτρέψουμε στην πολυμέρεια να φωτίσει τον δρόμο μας προς μία κοινότητα με κοινό μέλλον για την ανθρωπότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κινέζος ηγέτης, επισημαίνοντας και προειδοποιώντας πως «η δημιουργία φατριών ή η κήρυξη ενός νέου Ψυχρού Πολέμου, η απόρριψη, η απειλή ή ο εκφοβισμός των άλλων, η αποσύνδεση των οικονομιών, η αναστάτωση των εφοδιαστικών αλυσίδων ή η επιβολή κυρώσεων, η απομόνωση και η αποξένωση, απλώς θα οδηγήσουν τον κόσμο στη διαίρεση, ακόμη και στη σύγκρουση. Δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις κοινές προκλήσεις σε έναν διαιρεμένο κόσμο, και η σύγκρουση θα μας οδηγήσει σε αδιέξοδο». 

Πριν από τέσσερα χρόνια, ο Σι Τζινπίνγκ κατά την παρέμβασή του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ είχε επιτεθεί στον Ντόναλντ Τραμπ και στον προστατευτισμό του, ενώ σήμερα, γνωρίζοντας πως η οικονομία της  Κίνας παραμένει  πανίσχυρη αλλά και ότι η πατρίδα του διαχειρίστηκε την πανδημία καλύτερα από τη Δύση, τείνει χείρα φιλίας προς τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της, επιδιώκοντας να καταστεί η χώρα του κινητήρια δύναμη της ανάκαμψης της διεθνούς κοινότητας από την πανδημία. Απάντηση, ωστόσο, άμεσα από τον Τζο Μπάιντεν δεν πρόκειται να λάβει, καθώς τις ΗΠΑ στο διαδικτυακό φόρουμ εκπροσωπεί ο Τζον Κέρι, πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και νυν προεδρικός απεσταλμένος για το Κλίμα.

Πριν από έναν χρόνο η παγκόσμια ελίτ είχε μόλις αρχίσει να ανησυχεί για έναν άγνωστο και μυστηριώδη ιό από την Κίνα, ενώ το ενδιαφέρον στη σύνοδο του Νταβός σχεδόν μονοπώλησε η αντιπαράθεση του Ντόναλντ Τραμπ με την Γκρέτα Τούνμπεργκ. Προφανώς και αναπόφευκτα εφέτος η προσοχή όλων είναι στραμμένη στην αντιμετώπιση της ανείπωτης διπλής (υγειονομικής και οικονομικής) κρίσης.

Στην εφετινή ψηφιακή σύνοδο του Νταβός είναι προγραμματισμένο να παρέμβουν μεταξύ άλλων η Ανγκελα Μέρκελ, ο Ναρέντρα Μόντι, ο Εμανουέλ Μακρόν, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η Κριστίν Λαγκάρντ και ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Σε σχετικό ρεπορτάζ της η Αναΐς Τζινόρι της La Repubblica επισημαίνει πως αρκετές από τις θεματικές ενότητες της Ατζέντας του Νταβός («Πώς να σώσουμε τον πλανήτη», «Πιο δίκαιες οικονομίες», «Υγιές μέλλον») παραπέμπουν στις διασκέψεις του Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ που εδρεύει στο Πόρτο Αλέγκρε της Βραζιλίας και βρίσκεται στους αντίποδες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Ισως γιατί οι καιροί αλλάζουν και ακόμα και ο Κλάους Σουάμπ, ο γερμανός ιδρυτής και πρόεδρος του World Economic Forum, θεωρεί πλέον πως «ο καπιταλισμός πρέπει να επανεξεταστεί» υπό το πρίσμα μίας πανδημίας που «όξυνε τις ανισότητες».    

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...