634
Στρατιώτες της Εθνοφρουράς ανεβαίνουν τα σκαλιά προς το Καπιτώλιο | REUTERS/Joshua Roberts

Περνούν από κόσκινο τα μέλη της Εθνοφρουράς που φρουρούν την Ουάσινγκτον

Protagon Team Protagon Team 18 Ιανουαρίου 2021, 15:50
Στρατιώτες της Εθνοφρουράς ανεβαίνουν τα σκαλιά προς το Καπιτώλιο
|REUTERS/Joshua Roberts

Περνούν από κόσκινο τα μέλη της Εθνοφρουράς που φρουρούν την Ουάσινγκτον

Protagon Team Protagon Team 18 Ιανουαρίου 2021, 15:50

Από εξονυχιστικό έλεγχο της συμπεριφοράς τους περνούν οι 25.000 άντρες και οι γυναίκες της αμερικανικής εθνοφρουράς που έχουν μεταβεί στην Ουάσινγκτον για την ορκομωσία του Τζο Μπάιντεν και της Κάμαλα Χάρις.

Κι αυτό γιατί εκτός από τον εξωτερικό κίνδυνο των οπλισμένων ομάδων ακροδεξιών εξτρεμιστών, που απειλούν με επιθέσεις στην αμερικανική πρωτεύουσα και τις πρωτεύουσες πολλών πολιτειών, οι αρχές φοβούνται εξτρεμιστικά στοιχεία που έχουν παρεισφρήσει στα σώματα ασφαλείας και συνεργάζονται με οργανώσεις όπως οι Proud Boys και Boogaloo Bois (Boogaloo είναι ο όρος που χρησιμοποιούν αυτές οι ομάδες για να περιγράψουν τον νέο εμφύλιο που φαντασιώνονται).

Το Καπιτώλιο αλλά και τα αντίστοιχα κοινοβουλευτικά και κυβερνητικά κτίρια στις πολιτείες φρουρούνται από την Εθνοφρουρά και την αστυνομία.

Την Κυριακή, μικρές ομάδες οπλισμένων εξτρεμιστών εμφανίστηκαν σε κάποιες πρωτεύουσες, όπως το Σάλεμ του Ορεγκον και το Λάνσινγκ του Μίσιγκαν, σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά της ορκωμοσίας και του κράτους γενικότερα. Το κάλεσμά τους τις προηγούμενες ημέρες πάντως, δεν είχε ανταπόκριση, καθώς εμφανίστηκαν ελάχιστοι στις συγκεντρώσεις αυτές όπως και σε αντίστοιχες στο Κολοράντο, την Αριζόνα, το Νιου Χάμσαϊρ και το Κολοράντο.

Λιγοστά μέλη των Boogaloo Bois διαδήλωσαν στο Λάνσινγκ του Μίσιγκαν – REUTERS/Rebecca Cook
Μέλη των Liberty Boys και των Boogaloo Bois στο Σάλεμ του Ορεγκον, την Κυριακή – REUTERS/Alisha Jucevic

Οι στρατιωτικοί διοικητές έχουν διαταγές να δίνουν αναφορά στους ανωτέρους τους για οποιοδήποτε πρόβλημα παρουσιάζεται στις τάξεις τους, ενώ όλα τα μέλη της Εθνουφρουράς είναι εκπαιδευμένα να αναγνωρίζουν πιθανές απειλές που προέρχονται από τον εσωτερικό τους κύκλο, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Αμυνας, Ράιαν ΜακΚάρθι.

«Συνεχίζουμε τη διαδικασία και πραγματοποιούμε διπλούς και τριπλούς ελέγχους σε όλα τα άτομα που έχουν αναλάβει αυτή την αποστολή», είπε ο υπουργός μετά από μία τρίωρη σύσκεψη με τους στρατιωτικούς ηγέτες με θέμα την ασφάλεια της ορκωομοσίας. Προς το παρόν, είπε ο ΜακΚάρθι, δεν έχει διαπιστωθεί κάποια απειλή από τις τάξεις της Εθνοφρουράς.

Αναφερόμενος στις συγκεντρώσεις των λίγων οπλισμένων εξτρεμιστών στις διάφορες πόλεις, την Κυριακή, ο υπουργός Αμυνας είπε: «Το θέμα είναι, είναι μόνο αυτοί ή υπάρχουν και άλλοι; Πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί και να θέσουμε σε λειτουργία όλους τους μηχανισμούς για να ελέγξουμε τους άντρες και τις γυναίκες που θα υποστήριζαν μία τέτοια επιχείρηση. Είναι πανεθνική προτεραιότητα. Πρέπει να πετύχουμε ως θεσμοί. Θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα σε όλους στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον υπόλοιπο κόσμο ότι μπορούμε να το κάνουμε αυτό (την ορκομωσία Μπάιντεν-Χάρις) ειρηνικά και με ασφάλεια».

Μέλη της Εθνοφρουράς με φόντο το Καπιτώλιο – REUTERS/Erin Scott

Οπως αναφέρει ο Guardian, από τον περασμένο Ιούνιο, μέλη των Boogaloo Bois έχουν συλληφθεί για μία σειρά από βίαια περιστατικά, όπως η δολοφονία δύο αστυνομικών στην Καλιφόρνια, η απόπειρα ρίψης μολότοφ σε συγκέντρωση διαδηλωτών υπέρ του κινήματος Black lives matter στο Λας Βέγκας και το σχέδιο απαγωγής της κυβερνήτη του Μίσιγκαν, που ανήκει στις τάξεις των Δημοκρατικών.

Μετά την εισβολή του όχλου στο Καπιτώλιο, πολλές ιστοσελίδες που χρησιμοποιούσαν οι εξτρεμιστές για να οργανώνουν τα μέλη τους, σταμάτησαν να λειτουργούν.

Ακροδεξιοί αρχηγοί τέτοιων ομάδων είχαν προειδοποιήσει τις προηγούμενες ημέρες τους ακολούθους τους να μην διαδηλώσουν.

Ενας από αυτούς, ο Στιούαρτ Ρόουντς, ιδρυτής της αντικυβερνητικής ένοπλης ομάδας Oath Keepers, μία από τις πλέον ενεργές στη χώρα, που συμμετείχε στην εισβολή στο Καπιτώλιο, έστειλε μήνυμα στα μέλη της να μην δώσουν το παρών στις συγκεντρώσεις της Κυριακής γιατί ήταν «παγίδα του FBI».

Ο Ενρίκε Τάριο, αρχηγός της νεοναζιστικής ομάδας Proud Boys, δήλωσε στην εφημερίδα USA Today ότι δεν θα συμμετείχαν πλέον σε συγκεντρώσεις εναντίον της ορκωμοσίας Μπάιντεν. «Αυτή η μάχη έχει τελειώσει», είπε.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου, οι εκατοντάδες συλλήψεις που ακολούθησαν και η διακοπή λειτουργίας πολλών ακροδεξιών ιστοσελίδων και λογαριασμών στα social media, αποδιοργάνωσαν τις εξτρεμιστικές ομάδες. Για πόσο καιρό, θα δείξει…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...