459
Τζουζέπε Κόντε και Ματέο Ρέντσι. Ο ένας λαϊκιστής αλλά πραγματιστής, ο άλλος κεντροαριστερός αλλά... | Reuters/CreativeProtagon

To Σαββατοκύριακο της κρίσης για Κόντε και Ρέντσι

Protagon Team Protagon Team 8 Ιανουαρίου 2021, 17:13
Τζουζέπε Κόντε και Ματέο Ρέντσι. Ο ένας λαϊκιστής αλλά πραγματιστής, ο άλλος κεντροαριστερός αλλά...
|Reuters/CreativeProtagon

To Σαββατοκύριακο της κρίσης για Κόντε και Ρέντσι

Protagon Team Protagon Team 8 Ιανουαρίου 2021, 17:13

Μια δύσκολη ακροβασία καλείται να επιχειρήσει για μία ακόμη φορά ο Τζουζέπε Κόντε, πρωθυπουργός της Ιταλίας, καθώς το μέλλον της κυβέρνησής του κάθε άλλο παρά βέβαιο είναι –έχει ξεπεράσει εξάλλου δυόμισι χρόνια στην πρωθυπουργία, διόλου ευκαταφρόνητο διάστημα για το εύραυστο ιταλικό πολίτευμα.

Ο πρωθυπουργός επρόκειτο να συναντηθεί με τους εκπροσώπους των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνησή του, για να συζητηθούν οι λεπτομέρειες του σχεδίου βάσει του οποίου η Ιταλία θα αξιοποιήσει τα κονδύλια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης (συνολικά πρόκειται για 209 δισ. ευρώ).

Ωστόσο όπως επισημαίνουν πολιτικοί αναλυτές, έχουν προκύψει προβλήματα. Η ένταση οφείλεται στη στάση του πρώην πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι, ο οποίος επιχειρεί να διαδραματίσει εκ νέου ρόλο στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Ο Ρέντσι, πρωθυπουργός της Ιταλίας τη διετία 2014 – 2016, ηγείται του μικρού κόμματος Ζωντανή Ιταλία, το οποίο μετέχει στην κυβέρνηση και έχει ζητήσει από τον Κόντε όχι μόνο να αυξηθούν τα κονδύλια για τη στήριξη της δημόσιας υγείας (αυτό είναι ένα σταθερό αίτημα της Κεντροαριστεράς), αλλά και να πάψει να διατηρεί ο ίδιος τον έλεγχο των μυστικών υπηρεσιών της χώρας. Ο Ρέντσι επιμένει ότι πρέπει να επιλεγεί ένα νέο πρόσωπο, στο οποίο θα πρέπει να ανατεθεί το κύριας σημασίας αυτό καθήκον.

Σύμφωνα με πολλούς παρατηρητές, στην πραγματικότητα ο Ματέο Ρέντσι έχει ήδη αποφασίσει να εγκαταλείψει το συγκεκριμένο κυβερνητικό σχήμα και εδώ και καιρό βρίσκεται μόνον σε αναζήτηση μιας ευκαιρίας για την οριστική ρήξη. Ο Ρέντσι, ο οποίος αναγκάστηκε να αποχωρήσει κακήν κακώς από την πρωθυπουργία τον Δεκέμβριο του ’16 έχοντας χάσει ένα δημοψήφισμα αναζητεί πολιτική ρεβάνς και δεν είναι λίγοι εκείνοι που βέλουν στην αντιπαράθεσή του με τον Κόντε τη σύγκρουση δύο κόσμων της ιταλικής πολιτικής: από τη μία ο πραγματιστής, απολίτικος και ολίγον λαϊκιστής Κόντε και από την άλλη ο κεντροαριστερός, οραματιστής, αλλά… αποτυχημένος Ρέντσι.

Αυτό το Σαββατοκύριακο θα διαπιστωθεί αν ο Κόντε θα μπορέσει, με μια τελευταία μεσολάβηση, να ρίξει τους τόνους της αντιπαράθεσης, επιτρέποντας στην κυβέρνηση να συνεχίσει την πορεία της. Διαφορετικά, το πιο πιθανό σενάριο είναι η επισημοποίηση της κυβερνητικής κρίσης, με συζήτηση και σχετική ψηφοφορία στο κοινοβούλιο.

Στην περίπτωση αυτή, αν ο ιταλός πρωθυπουργός καταφέρει να βρει νέους υποστηρικτές (κάποιους νέους δηλαδή βουλευτές και γερουσιαστές από τον κεντρώο χώρο), θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό και σε επαναπροσδιορισμό, πιθανώς, των προτεραιοτήτων της πολιτικής του δράσης. Διαφορετικά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα θα μπορούσε να διερευνήσει τη δυνατότητα σύστασης κυβέρνησης «ευρείας αποδοχής», ή και να αποφασίσει την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

Οι περισσότεροι αναλυτές, πάντως, συγκλίνουν στη διαπίστωση ότι λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης εξαιτίας του κορονοϊού, και του ότι πρέπει να καταρτισθεί το οριστικό σχέδιο αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου, αναμένεται να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να μπορέσει ο Τζουζέπε Κόντε να συνεχίσει να κυβερνά τη χώρα. Ενδεχομένως με την αντικατάσταση κάποιων υπουργών του, ή με προσπάθεια διεύρυνσης της πλειοψηφίας που στηρίζει την κυβερνητική συμμαχία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...