769
Ο καθηγητής Νικόλας Χρηστάκης, πάνω αριστερά, με τον Ανδρέα Παπανδρέου (πάνω δεξιά), τον Ηλία Μόσιαλο (κάτω δεξιά) και τον συντονιστή της συζήτησης, δημοσιογράφο Γιάννη Γορανίτη | Facebook

Χρηστάκης: Να πάρουν σοβαρά οι Ελληνες το δεύτερο κύμα της πανδημίας

Protagon Team Protagon Team 4 Δεκεμβρίου 2020, 22:14
Ο καθηγητής Νικόλας Χρηστάκης, πάνω αριστερά, με τον Ανδρέα Παπανδρέου (πάνω δεξιά), τον Ηλία Μόσιαλο (κάτω δεξιά) και τον συντονιστή της συζήτησης, δημοσιογράφο Γιάννη Γορανίτη
|Facebook

Χρηστάκης: Να πάρουν σοβαρά οι Ελληνες το δεύτερο κύμα της πανδημίας

Protagon Team Protagon Team 4 Δεκεμβρίου 2020, 22:14

Οι Έλληνες πρέπει να είναι πιο φρόνιμοι και να πάρουν πολύ στα σοβαρά το δεύτερο κύμα της πανδημίας Covid-19, ανέφερε ο διακεκριμένος ελληνοαμερικανός καθηγητής του Πανεπιστημίου Γέιλ Νικόλας Χρηστάκης, μιλώντας στη διαδικτυακή παρουσίαση του νέου βιβλίου του «Το Βέλος του Απόλλωνα – Οι βαθιές και μακροχρόνιες επιπτώσεις της πρόσφατης πανδημίας στον τρόπο που ζούμε», το οποίο κυκλοφόρησε πρόσφατα και στην Ελλάδα.

Στην εκδήλωση που διοργάνωσαν οι εκδόσεις Κάκτος, τo Public και το Inside Story, μίλησαν επίσης ο Ανδρέας Παπανδρέου (καθηγητής Περιβαλλοντικών Οικονομικών στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ και διευθυντής του Εργαστηρίου Πολιτικής Οικονομίας της Βιώσιμης Ανάπτυξης) και ο Ηλίας Μόσιαλος (καθηγητής της Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics), που μάλιστα εκτίμησε ότι, μετά τους πρώτους εμβολιασμούς, περί τα τέλη Φεβρουαρίου, θα αρχίσει να χτίζεται ένα «τείχος» ανοσίας στην Ελλάδα.

Οπως είπε ο κ. Χρηστάκης, ο κορονοϊός κυκλοφορεί στα κοινωνικά δίκτυα όπως οι ιδέες. Επισήμανε ότι αν ληφθούν υπόψη, τόσο η μεταδοτικότητα όσο και η θνητότητα, η νέα πανδημία είναι η δεύτερη χειρότερη των τελευταίων 100 ετών, μετά την ισπανική γρίπη.

Ο καθηγητής του Γέιλ εκτίμησε ακόμη ότι, αν ο πληθυσμός πειστεί να κάνει το εμβόλιο, σε ένα περίπου χρόνο θα έχουμε ξεπεράσει σε μεγάλο βαθμό τη βιολογική δυναμική του ιού και θα είμαστε αντιμέτωποι περισσότερο με την οικονομική και την κοινωνική επίπτωση του. Για το χειμώνα του 2021, προέβλεψε ότι θα υπάρξει ένα τρίτο επιδημικό κύμα, αν και πιο ήπιο λόγω των εμβολιασμών που θα έχουν γίνει στο μεταξύ.

Είπε ακόμη ότι το καλοκαίρι του 2021, διαφαίνεται ότι θα είναι δυνατό να τονωθεί ο τουρισμός περισσότερο από ό,τι το καλοκαίρι 2020, αν και όχι στα επίπεδα του 2019 – άποψη που, όπως ανέφερε, μετέφερε και στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον οποίο είχαν τηλεφωνική επικοινωνία. Επίσης εκτίμησε ότι το άνοιγμα της τουριστικής δραστηριότητας στην Ελλάδα που έγινε φέτος το καλοκαίρι, δεν έπαιξε ρόλο στην πυροδότηση ενός δεύτερου επιδημικού κύματος, κάτι που θα συνέβαινε ούτως ή άλλως, όπως συνέβη και σε άλλες χώρες.

Ακόμη ανέφερε ότι αν η κυβέρνηση αντιμετωπίσει καλά και το δεύτερο κύμα της πανδημίας, αυτό θα αυξήσει τη δημοτικότητά της και την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Για τους θανάτους από Covid-19 της τρέχουσας περιόδου στην Ελλάδα, οι οποίοι είναι περίπου 100 τη μέρα, επισήμανε ότι η χώρα μας συγκριτικά με άλλες, όπως η Σουηδία ή η Πορτογαλία, βρίσκεται σε καλύτερη θέση. Από τους πολίτες κυρίως, τόνισε, εξαρτάται, αν η Ελλάδα θα τα καταφέρει καλύτερα, όπως και στο πρώτο κύμα.

Περιέγραψε την ενδεδειγμένη άμυνα έναντι του κορονοϊού ως ένα ελβετικό τυρί σε πολλά στρώματα: ένα στρώμα είναι οι μάσκες, ένα δεύτερο τα κλειστά σχολεία, ένα τρίτο τα τεστ, ένα τέταρτο τα κλειστά σύνορα κ.ο.κ. Κάθε ένα από αυτά τα στρώματα έχουν κάποιες τρύπες (όπως και το ελβετικό τυρί), όλα μαζί όμως συνθέτουν μια καλή άμυνα. Το ένα στρώμα δεν φθάνει, επιχειρηματολόγησε, και αυτό φάνηκε στο Λευκό Οίκο όταν ο Ντόναλντ Τραμπ βασίστηκε στα τεστ και μόνον.

Ποιος θα εμβολιαστεί πρώτος;

Το δίλημμα ποιοι θα πρέπει να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα, οι ηλικιωμένοι που είναι ευάλωτοι ούτως ή άλλως ή οι νεότεροι εργαζόμενοι που όμως κυκλοφορούν περισσότερο, βρέθηκε επίσης στο επίκεντρο της συζήτησης μεταξύ του συγγραφέα και του Ηλία Μόσιαλου, με τον δεύτερο να υιοθετεί ένα σύνθετο μοντέλο (π.χ. ηλικιωμένοι που συμβιώνουν μαζί με εργαζόμενους και οι 60αρηδες εργαζόμενοι).

«Η Ελλάδα θα έχει μάλλον τα πρώτα 5 εκατ. δόσεις που αντιστοιχούν σε 2,5 εκατ. Έλληνες μέσα στον Ιανουάριο, επομένως αν μέσα στο μήνα εμβολιαστεί περίπου το 25% του ελληνικού πληθυσμού – μέσα στο οποίο συμπεριλαμβάνονται όλοι όσοι είναι στις ευάλωτες ομάδες και οι υγειονομικοί – στα τέλη Φεβρουαρίου θα αρχίσουμε να έχουμε ήδη χτίσει ένα τείχος», προέβλεψε ο κ. Μόσιαλος, που δεν παρέλειψε, σε άλλο σημείο της συζήτησης, να υπογραμμίσει ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν καν μητρώα με ασθενείς, πόσοι έχουν διαβήτη ή υπέρταση. Μας λείπουν βασικά πράγματα, τόνισε.

Επιπροσθέτως ο κ. Μόσιαλος υπεραμύνθηκε του μοντέλου δύο ταχυτήτων στην εκπαίδευση, δηλαδή τα παιδιά που δεν ζουν στο ίδιο σπίτι με τη γιαγιά και του παππού τους να πηγαίνουν στο σχολείο, ενώ εκείνα που ζουν μαζί τους κάτω από την ίδια στέγη να παρακολουθούν τα μαθήματα μέσω της τηλε-εκπαίδευσης.

Από την πλευρά του ο Ανδρέας Παπανδρέου, μίλησε για το συγγραφέα με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι ο Ν. Χρηστάκης εξηγεί γιατί η Covid-19 πρέπει να λειτουργήσει ως «καμπανάκι». Παγκοσμιοποίηση, μετανάστευση (και λόγω της κλιματικής αλλαγής), αεροπορικές συνδέσεις – όλα αυτά συμβάλλουν στην εξάπλωση των θανατηφόρων ιών, παρατήρησε ειδικότερα. «Ο Απόλλωνας δεν σταματά να ρίχνει τα βέλη του», παρατήρησε επίσης ο κ. Παπανδρέου αξιοποιώντας και τον τίτλο του βιβλίου και την πηγή έμπνευσης αυτού (ο Απόλλων έριχνε βέλη που μετέφεραν επιδημία, στο στρατόπεδο των Ελλήνων, σύμφωνα με την εξιστόρηση της Ιλιάδας), επισημαίνοντας συγχρόνως ότι θα πρέπει να είμαστε περισσότερο έτοιμοι την επόμενη φορά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...