213
Ο Ρόμπερτ Φισκ στην Αυστραλία το 2006 | EPA/MICK TSIKAS

Πέθανε ο θρυλικός πολεμικός ανταποκριτής Ρόμπερτ Φισκ

Protagon Team Protagon Team 2 Νοεμβρίου 2020, 08:29
Ο Ρόμπερτ Φισκ στην Αυστραλία το 2006
|EPA/MICK TSIKAS

Πέθανε ο θρυλικός πολεμικός ανταποκριτής Ρόμπερτ Φισκ

Protagon Team Protagon Team 2 Νοεμβρίου 2020, 08:29

Ο Ρόμπερτ Φισκ, δημοσιογράφος με μακρά εμπειρία στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, όπου είχε καλύψει πολέμους και πολιτικές αναταραχές, πέθανε την Κυριακή σε ηλικία 74 ετών. Είχε εισαχθεί σε νοσοκομείο στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας την Παρασκευή.

Ξεκίνησε στη Sunday Express, ενώ αργότερα μετακινήθηκε στους λονδρέζικους Times, όπου εργάστηκε ως ανταποκριτής στο Μπέλφαστ, κατά την περίοδο των έντονων ταραχών (των περιβόητων «Troubles»).

Το 1976 μετακινήθηκε στο γραφείο της εφημερίδας στη Βηρυτό, αρχίζοντας τη μακρά παρουσία του στη Μέση Ανατολή σε μια περίοδο έντονων συγκρούσεων και πολέμων, εμφυλίων ή μη. Από το 1989 άρχισε να εργάζεται στον Independent, παραμένοντας στη Μέση Ανατολή σχεδόν ως τον θάνατό του.

Οπως υπενθυμίζει ο Guardian, ήταν ένας από τους λίγους δημοσιογράφους που πήραν συνέντευξη από τον Οσάμα μπιν Λάντεν, πριν φυσικά από την 11η Σεπτεμβρίου 2001, όσο ο Σαουδάραβας ήταν ένας από τους πολέμαρχους στα βουνά του Αφγανιστάν. Και μάλιστα όχι μία φορά, αλλά τρεις.

Πάντως, μετά το 2001, ο Φισκ επικρίθηκε για τη στάση του απέναντι σε φαινόμενα όπως η Αλ Κάιντα – τον χαρακτήρισαν ακόμα και απολογητή της τρομοκρατίας. Ο ίδιος, όμως, σταθερά επέκρινε όχι μόνο τις αποφάσεις των μεγάλων δυνάμεων που οδηγούσαν στην αναστάτωση στη Μέση Ανατολή, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο ασκούσαν τη δημοσιογραφία οι συνάδελφοί του, από τα ξενοδοχεία και όχι από την πρώτη γραμμή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...