563
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας | INTIMEnews

Δένδιας: Μείζων κλιμάκωση και ευθεία απειλή κατά της ειρήνης από τον Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 12 Οκτωβρίου 2020, 09:43
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας
|INTIMEnews

Δένδιας: Μείζων κλιμάκωση και ευθεία απειλή κατά της ειρήνης από τον Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 12 Οκτωβρίου 2020, 09:43

Eντονη ήταν η αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών για τη νέα προκλητική ενέργεια του καθεστώτος Ερντογάν που εν αναμονή –υποτίθεται– της έναρξης των διερευνητικών επαφών, ανακοίνωσε (εδώ) την κάθοδο του ερευνητικού «Oruc Reis» νοτίως του Καστελόριζου.

Η νέα, παράνομη τουρκική Navtex για παράνομες έρευνες νοτίως του Καστελόριζου στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, σε απόσταση μόλις 6,5 ν.μ. από ελληνικές ακτές, συνιστά μείζονα κλιμάκωση και ευθεία απειλή κατά της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή, υπογραμμίζεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Η Αθήνα κατηγορεί ανοικτά την Αγκυρα για αναξιοπιστία και συστηματική περιφρόνηση του Διεθνούς Δικαίου και των κανόνων καλής γειτονίας, ξεκαθαρίζοντας ότι οι τουρκικοί εκβιασμοί δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτοί.

«Μόλις λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, κατά την οποία η τουρκική πλευρά δεσμεύτηκε να προτείνει ημερομηνία για τις διερευνητικές επαφές», συνεχίζει η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, «καταδεικνύεται και πάλι η αναξιοπιστία της, όπως και το γεγονός ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί ειλικρινά τον διάλογο. Εμμένει σε επιθετικές και έκνομες τακτικές παρελθόντων αιώνων, επιβεβαιώνοντας περίτρανα τον ρόλο της ως του κατεξοχήν παράγοντα αστάθειας και παραβατικότητας στην περιοχή. Από τη Λιβύη ως το Αιγαίο και την Κύπρο, τη Συρία, το Ιράκ και πλέον και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ».

«Αγνοεί συστηματικά το Διεθνές Δίκαιο, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και τους κανόνες καλής γειτονίας. Δυναμιτίζει κάθε προσπάθεια διαλόγου, περιφρονώντας τις προτροπές της Διεθνούς Κοινότητας. Αδιαφορεί προκλητικά στις παροτρύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης για συμμόρφωση προς τη διεθνή νομιμότητα, ως αυτονόητη προϋπόθεση κάθε βήματος προόδου στις ευρωτουρκικές σχέσεις».

«Καλούμε την Τουρκία να ανακαλέσει άμεσα την απόφασή της.

»Να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της διά των οποίων υπονομεύει συστηματικά την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.

»Η Ελλάδα, ως σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, δεν εκβιάζεται. Θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, συμβάλλοντας παράλληλα στην εδραίωση της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας», καταλήγει η ανακοίνωση-απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών στην τουρκική Navtex.

Η νέα τουρκική πρόκληση συμπίπτει χρονικά με τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο (στο βίντεο κάτω η άφιξηκ του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια).

Στην Αθήνα εν τω μεταξύ, επιστρέφει εσπευσμένα από την Πορτογαλία όπου βρισκόταν για συνάντηση με τον πορτογάλο ομόλογό του, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, καθώς ο απόπλους του «Oruc Reis» έθεσε ξανά σε κατάσταση συναγερμού τις Ενοπλες Δυνάμεις.

ΣΥΡΙΖΑ: Κύριε Μητσοτάκη εξηγείστε στον λαό τι μέτρα θα λάβει η ΕΕ κατά της Τουρκίας

Καυστική ήταν η ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τη  νέα τουρκική Navtex για την κάθοδο του «Oruc Reis», καλώντας τον Πρωθυπουργό να εξηγήσει ποια ακριβώς μέτρα θα λάβει η ΕΕ έναντι της Τουρκίας στη βάση της τελευταίας απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για την οποία ο κ. Μητσοτάκης είχε εκφράσει πρόσφατα την ικανοποίησή του.

«Ο κ Μητσοτάκης που πανηγύριζε για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που δήθεν “έδωσε το μήνυμα στην Τουρκία ότι η συμπεριφορά της δεν θα γίνει ανεκτή” και κατηγορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ, επειδή ανέδειξε την απόλυτη αποτυχία του να κατοχυρώσει οποιοδήποτε μηχανισμό κυρώσεων ή έστω τη λίστα Μπορέλ, οφείλει να εξηγήσει στον ελληνικό λαό ποια μέτρα θα λάβει η ΕΕ απέναντι στην Τουρκία τώρα που με νέα παράνομη Navtex ανακοινώνει έρευνες σε απόσταση μόλις 6,5 ν.μ. από το Καστελόριζο», τονίζεται στην ανακοίνωση της Κουμουνδούρου που καταλήγει στο ίδιο ύφος:

«Οφείλει επίσης να ενημερώσει τον ελληνικό λαό αν η περιοχή της Navtex αποτελεί ελληνική υφαλοκρηπίδα όπως αναφέρει σαφώς το ΥΠΕΞ ή “περιοχή στην οποία τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία διεκδικούν δικαιώματα”, όπως ανέφερε στο άρθρο του στα διεθνή ΜΜΕ».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...