604
O,τι απέμεινε από το λιμάνι της Βηρυτού μετά την τρομακτική έκρηξη | REUTERS/Aziz Taher

Εκρηξη στη Βηρυτό: Τραγικό δυστύχημα ή προσχεδιασμένη επίθεση;

Protagon Team Protagon Team 5 Αυγούστου 2020, 15:55
O,τι απέμεινε από το λιμάνι της Βηρυτού μετά την τρομακτική έκρηξη
|REUTERS/Aziz Taher

Εκρηξη στη Βηρυτό: Τραγικό δυστύχημα ή προσχεδιασμένη επίθεση;

Protagon Team Protagon Team 5 Αυγούστου 2020, 15:55

Επρόκειτο για ένα τραγικό δυστύχημα που σημειώθηκε πλησίον μιας αποθήκης πυρομαχικών που κατασχέθηκαν κατά τη διάρκεια των πάρα πολλών ετών που ο Λίβανος μαστίζεται από εσωτερικές έριδες;

Ή για μια επίθεση με στόχο ένα οπλοστάσιο της Χεζμπολάχ και των ιρανών συμμάχων τους, επίθεση την οποία σχεδίασαν είτε οι Ισραηλινοί είτε κάποια από τις χώρες του Περσικού Κόλπου, οι κυβερνήσεις των οποίων επίσης εχθρεύονται τους Ιρανούς;

Ή μήπως επρόκειτο μια επιχείρηση αντιπερισπασμού από ό,τι πρόκειται να συμβεί την Παρασκευή, όταν μετά από 15 χρόνια τα μέλη του ειδικού δικαστηρίου του ΟΗΕ θα αποφανθούν επί των ενόχων της δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού της χώρας Ραφίκ Χαρίρι το 2005, επιρρίπτοντας πιθανώς την ευθύνη στη Συρία και τον Χασάν Νασράλα, ηγέτη της Χεζμπολάχ και σύμμαχο του Μπασάρ Αλ Ασάντ, την επιρροή του οποίου στον Λίβανο επιδίωκε να περιορίσει ο Χαρίρι;

Είναι αυτά τα τρία σενάρια που κυκλοφόρησαν το απόγευμα της Τρίτης σχεδόν αμέσως μετά τη διπλή έκρηξη που σημειώθηκε στη Βηρυτό. Αργά το βράδυ στην όλη υπόθεση θέλησε να εμπλακεί προσωπικά και ο Ντόναλντ Τραμπ. Ο αμερικανός πρόεδρος έκανε λόγο για έκρηξη «κάποιου είδους βόμβας» και για «φριχτή επίθεση», επικαλούμενος, μάλιστα, εκτιμήσεις «αξιωματικών». Ωστόσο, δύο αξιωματούχοι της κυβέρνησής του, που μίλησαν ανωνύμως, σημείωσαν πως τα πρώτα στοιχεία έρχονται σε αντίθεση με την εκτίμηση του προέδρου των ΗΠΑ για τρομοκρατική ενέργεια.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση του Λιβάνου τις εκρήξεις προκάλεσε η ανάφλεξη χιλιάδων τόνων νιτρικού αμμωνίου που φυλάσσονταν εδώ και πολλά χρόνια στο λιμάνι. Το ερώτημα, οπότε, που τίθεται τώρα είναι κατά πόσο η ανάφλεξή τους προκλήθηκε κατά λάθος ή εσκεμμένα;

Στο ρεπορτάζ της η Σάρον Νίτσα, ανταποκρίτρια της La Repubblica στην Ιερουσαλήμ, αποφεύγει να απαντήσει αλλά εμφανίζεται επιφυλακτική όσον αφορά το ενδεχόμενο η απάντηση να είναι απλή και αθώα.

Γιατί στη Βηρυτό «διασταυρώνονται εδώ και πολλά χρόνια οι τύχες της Μέσης Ανατολής», γιατί «η εχθρότητα μεταξύ σουνιτών και σιιτών αποτελεί τον άξονα πάνω στον οποίο κινείται η εγχώρια πολιτική», γιατί «ο υδράργυρος της έντασης με το Ισραήλ έχει εκτιναχθεί περισσότερο από οπουδήποτε αλλού στην περιοχή».

Ποιος, οπότε, προκάλεσε την καταστροφή και γιατί; Η ιταλίδα ανταποκρίτρια σημειώνει στο ρεπορτάζ της πως οι λιβανέζικες εφημερίδες έγραφαν εδώ και πολλούς μήνες για πυρομαχικά και εκρηκτικές ύλες συγκεντρωμένες κάπου στο λιμάνι της Βηρυτού. Σύμφωνα με κάποιους επρόκειτο για υλικό που κατάσχεσε ο λιβανικός στρατός στις επιχειρήσεις του κατά σουνιτών εξτρεμιστών στα βόρεια της χώρας. Αρκετοί εμφανίζονται σίγουροι πως η αποθήκη εμπεριείχε όντως εκρηκτικές ύλες και πυρομαχικά τα οποία, ωστόσο, ανήκαν στην Χεζμπολάχ.

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, πάρα πολλοί επιρρίπτουν ευθύνες και στην κυβέρνηση της χώρας η οποία, όντας αντιμέτωπη με μια βαρύτατη οικονομική κρίση, δεν φρόντισε να προβεί στις όποιες ενέργειες ούτως ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο ατυχήματος ή δυστυχήματος, δεδομένου ότι σε κάποια αποθήκη πιθανώς να φυλάσσονταν και εκρηκτικά πέρα από εύφλεκτες ύλες όπως το νιτρικό αμμώνιο.

Σύμφωνα, όμως, με την απεσταλμένη της La Repubblica η απάντηση δεν έχει μεγάλη σημασία γιατί κάθε φορά που επέρχεται μια συμφορά στον Λίβανο «την ευθύνη τη φέρει το Ισραήλ». Αλλά στην παρούσα περίοδο ούτε η κυβέρνηση Νετανιάχου ούτε η Χεζμπολάχ ενδιαφέρονται να εμπλακούν σε μια νέα αντιπαράθεση, όπως απέδειξε η άμεση εκτόνωση της έντασης στα νότια σύνορα του Λιβάνου με το Ισραήλ πριν από λίγες ημέρες.

Ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Γκάμπι Ασκενάζι επισήμανε σε δηλώσεις του πως δεν υπάρχει λόγος να μην πιστέψει τις αναφορές των λιβανέζων οι οποίοι μιλούν για τραγικό δυστύχημα. Το αραβικό δορυφορικό δίκτυο που πρόσκειται στη Σαουδική Αραβία και εναντιώνεται στο Ιράν, συμμάχου της Χεζμπολάχ, υποστήριξε πως σε κάποια αποθήκη του λιμανιού της Βηρυτού φυλάσσονταν πυραυλικά συστήματα της σιιτικής οργάνωσης που λειτουργεί ως κράτος εν κράτει. Το ότι οι μαχητές της Χεζμπολάχ κρύβουν πυραύλους τους σε πυκνοκατοικημένες περιοχές είχε υποστηρίξει το 2018 και ο Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...