358
Το κτίριο των γραφείων της εφημερίδας, στο κέντρο της Νέας Υόρκης | Reuters

«Ανταρσία» στους New York Times για άρθρο γερουσιαστή που ζητεί παρέμβαση του στρατού

Protagon Team Protagon Team 5 Ιουνίου 2020, 12:45
Το κτίριο των γραφείων της εφημερίδας, στο κέντρο της Νέας Υόρκης
|Reuters

«Ανταρσία» στους New York Times για άρθρο γερουσιαστή που ζητεί παρέμβαση του στρατού

Protagon Team Protagon Team 5 Ιουνίου 2020, 12:45

Ενα –πάντα ενδιαφέρον– ερώτημα για τη δημοσιογραφική δεοντολογία, εν μέσω μάλιστα μιας κοινωνικής κρίσης όπως αυτή στις ΗΠΑ μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, θέτει η επιλογή των New York Times να δημοσιεύσουν άρθρο που καλούσε σε παρέμβαση του στρατού για την τήρηση της τάξης.

Το άρθρο, από τον Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή Τομ Κότον, από το Αρκανσο, προκάλεσε σάλο τόσο στο εσωτερικό της εφημερίδας, όσο και στα κοινωνικά δίκτυα.

Ο –συντηρητικών θέσεων και φυσικά σύμμαχος του Τραμπ– Κότον έγραφε την Πέμπτη για «όργιο βίας» στις αμερικανικές πόλεις τις τελευταίες ημέρες. Ισχυριζόταν ότι «ομάδες αριστερών ριζοσπαστών, όπως οι Αντίφα, έχουν διεισδύσει στις πορείες διαμαρτυρίας για να εκμεταλλευτούν τον θάνατο του Φλόιντ για τους δικούς τους αναρχικούς σκοπούς».

Η λύση που πρότεινε ο Κότον ήταν η αποκατάσταση της τάξης στους δρόμους με μια πειστική επίδειξη δύναμης «για να διαλύσει, να συλλάβει και τελικά να αποθαρρύνει τους ταραξίες». Μια επίδειξη που μπορεί να γίνει μόνο από τις ένοπλες δυνάμεις. Ο τίτλος του άρθρου δεν θα μπορούσε να είναι πιο εύγλωττος: «Φέρτε τον στρατό» («Send in the Troops»).

Προσωπικό όλων των βαθμίδων στην εφημερίδα αντέδρασε έντονα από την πρώτη στιγμή, γράφουν οι Times του Λονδίνου. Μιλούν για ένα άρθρο που οξύνει τα πνεύματα και «τάσσεται υπέρ της στρατιωτικής κατοχής, σαν να μην υπάρχει το Σύνταγμα».

Στο ίδιο μήκος κύματος και το σωματείο των συντακτών της εφημερίδας, που θεωρεί ότι το άρθρο «θέτει σε κίνδυνο την ικανότητα των δημοσιογράφων να δουλέψουν με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα». Οι υπογραφές σε επιστολή διαμαρτυρίας των συντακτών φτάνουν τις 800, ενώ πολλοί σχεδιάζουν να προχωρήσουν και σε στάση εργασίας σήμερα Παρασκευή.

Η εφημερίδα κάνει λόγο πλέον για βεβιασμένη απόφαση να δημοσιευτεί το άρθρο. Ο Τζέιμς Μπένετ, αρχισυντάκτης των σελίδων με τα άρθρα γνώμης, παραδέχτηκε μάλιστα ότι δεν το διάβασε πριν από τη δημοσίευση!

Ακόμη και ο ιδιοκτήτης της εφημερίδας, Α. Τζ Σουλτσμπέργκερ, παραδέχτηκε ότι το άρθρο είναι «πέρα από το αποδεκτό, ένα επικίνδυνο σχόλιο σε μια εκρηκτική στιγμή, το οποίο δεν θα έπρεπε να φιλοξενηθεί στους New York Times, ακόμη και σαν αντίθετη γνώμη στην θέση μας».

Παρά ταύτα, ο ιδιοκτήτης υπερασπίστηκε τη δημοσίευση στο πνεύμα της ανοιχτής συζήτησης για το ζήτημα των διαδηλώσεων, ενώ υπόσχεται ότι «θα ακούσουμε και θα αναλογιστούμε τις ανησυχίες».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...