304
Στιγμιότυπο από τις ταραχές στο Χονγκ Κονγκ, για τις οποίες βραβεύτηκε με Πούλιτζερ το πρακτορείο Reuters | REUTERS/Tyrone Siu

Πούλιτζερ σε New York Times και Reuters – Ιστορική βράβευση σε αφροαμερικανό συγγραφέα

Protagon Team Protagon Team 5 Μαΐου 2020, 08:34
Στιγμιότυπο από τις ταραχές στο Χονγκ Κονγκ, για τις οποίες βραβεύτηκε με Πούλιτζερ το πρακτορείο Reuters
|REUTERS/Tyrone Siu

Πούλιτζερ σε New York Times και Reuters – Ιστορική βράβευση σε αφροαμερικανό συγγραφέα

Protagon Team Protagon Team 5 Μαΐου 2020, 08:34

Σε χαμηλούς τόνους ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα οι νικητές των δημοσιογραφικών βραβείων Πούλιτζερ.

Είναι καιροί δοκιμασίας και η δημοσιογραφία είναι πιο απαραίτητη παρά ποτέ, τόνισε κατά την διαδικτυακή ανακοίνωση η Ντέινα Κανέντι, υπεύθυνη για βραβεία τα οποία δίνονται από το 1917. Η ανακοίνωση καθυστέρησε κατά δύο εβδομάδες, ανέφερε ο Guardian, ενώ η δεξίωση που γίνεται τον Μάιο αναβλήθηκε επ’αόριστον.

Απουσιάζει δικαιολογημένα η δημοσιογραφική κάλυψη του κορονοϊού καθώς τα βραβεία αφορούν δημοσιογραφικό έργο που παρήχθη την περασμένη χρονιά.

Το ProPublica με την εφημερίδα Anchorage Daily News από το Ανκορέιτζ της Αλάσκας απέσπασαν το βραβείο για τη δημοσιογραφία που εξυπηρετεί το κοινό καλό. Η έρευνα αφορούσε την ανεπαρκή ή ακόμη και ανύπαρκτη αστυνόμευση σε μικρές πόλεις της Αλάσκας.

Βραβείο για κάλυψη εκτάκτων γεγονότων δόθηκε στην εφημερίδα Courier-Journal από το Λιούιβιλ του Κεντάκι, για ρεπορτάζ που αφορούσε εκατοντάδες απονομές χάριτος από τον κυβερνήτη της Πολιτείας. Ακόμη, το βραβείο ερευνητικής δημοσιογραφίας απονεμήθηκε στον Μπράιαν Ρόζενταλ των New York Times για την βιομηχανία των ταξί στην Νέα Υόρκη.

Το περιοδικό New Yorker απέσπασε βραβείο για την ιστορία ενός άνδρα που κρατήθηκε για μια δεκαετία στο Γκουαντάναμο. Στους New York Times δόθηκε βραβείο για το «1619», μια πολυεπίπεδη έρευνα για τη δουλεία στις προεπαναστατικές ΗΠΑ. Το Reuters απέσπασε βραβείο για την φωτογραφική κάλυψη των διαδηλώσεων στο Χονγκ Κονγκ.

Φέτος ήταν η πρώτη φορά που απονεμήθηκε βραβείο για podcast. Νικητής το «This American Life», το οποίο κάθε εβδομάδα παρουσιάζει μια πτυχή της ζωής στις ΗΠΑ.

Το βραβείο για έργο μυθοπλασίας απέσπασε ο αφροαμερικανός Κόλσον Γουάιτχεντ, για το «The Nickel Boys». Είναι η δεύτερη βράβευση για τον 50χρονο Γουάιτχεντ μέσα σε τρία χρόνια, καθώς το 2017 είχε αποσπάσει το ίδιο βραβείο για το «The Underground Railroad», το οποίο διασκευάστηκε σε τηλεοπτική σειρά για την πλατφόρμα της Amazon.

Πρόκειται για μόλις τον τέταρτο λογοτέχνη που βραβεύεται με Πούλιτζερ δύο φορές, έπειτα από τον Μπουθ Τάρκινγκτον, τον Γουίλιαμ Φόκνερ και τον Τζον Απντάικ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...