1128
O Πρωθυπουργός στο βήμα της Ολομέλειας | ΙΝΤΙΜΕnews

Μητσοτάκης στη Βουλή: Το λεφτόδεντρο μαράθηκε οριστικά το 2015

Protagon Team Protagon Team 30 Απριλίου 2020, 11:30
O Πρωθυπουργός στο βήμα της Ολομέλειας
|ΙΝΤΙΜΕnews

Μητσοτάκης στη Βουλή: Το λεφτόδεντρο μαράθηκε οριστικά το 2015

Protagon Team Protagon Team 30 Απριλίου 2020, 11:30

Σε συνθήκες αποστείρωσης και με ορισμένους βουλευτές να φορούν μάσκες (εδώ), ξεκίνησε το πρωί της Πέμπτης η η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, για τις οικονομικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης του κορονοϊού στην Ελλάδα.

Η συζήτηση διεξήχθη κατόπιν αιτήματος του Πρωθυπουργού σύμφωνα με το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής «Ανακοινώσεις και δηλώσεις της κυβέρνησης ενώπιον της Βουλής».

Τον λόγο έλαβε πρώτος, για να απευθυνθεί στην εθνική αντιπροσωπεία, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ώστε ακολουθήσουν έπειτα οι πρόεδροι των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της αντιπολίτευσης.

«Επιλογή μας, η προστασία της υγείας των πολιτών»

«Η κυβέρνηση έκανε μία πολύ ξεκάθαρη επιλογή. Προστάτεψε την υγεία, τη ζωή των πολιτών, υποτάσσοντας σε αυτόν τον υπέρτατο σκοπό τον οικονομικό της σχεδιασμό. Ενίσχυσε το Εθνικό Σύστημα Υγείας και στήριξε τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις. Με άλλα λόγια, δαπανήσαμε συνειδητά πολλούς πόρους προκειμένου κατ’ αρχάς να υπερασπιστούμε το υπέρτατο αγαθό, που δεν είναι άλλο από την προστασία της υγείας των πολιτών», τόνισε στην αρχή της πρωτολογίας του του ο κ. Μητσοτάκης.

«Προκάλεσα αυτή τη συζήτηση κυρίως για να συζητήσουμε την πορεία μας για την οικονομία», ανέφερε, για να συμπληρώσει:

«Ως χώρα ξοδέψαμε πολλά χρήματα, πετύχαμε όμως τον πρώτο υγειονομικό στόχο τον οποίο είχαμε θέσει. Αλλες χώρες, που ξόδεψαν και αυτές πολλά χρήματα, δεν είχαν την ίδια επιτυχία στην υγειονομική αντιμετώπιση της κρίσης. Οι συνέπειες αυτής της επίθεσης του κορονοϊού χωρίς αμφιβολία θα είναι δραματικές και πολυεπίπεδες , καθώς πρόκειται για μια πρωτόγνωρη κρίση. Καμία γενιά δεν έχει ζήσει όμοιά της σχεδόν έναν αιώνα» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Ολα», τόνισε, «έγιναν με σχέδιο και σύνεση, με γνώση ότι έχουμε μπροστά μας έναν πόλεμο που θα κρατήσει πολύ».

Η επιτυχία στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης θα είναι διαβατήριο για την ανάταξη που θα ακολουθήσει, διεμήνυσε ο Πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι μέχρι σήμερα προχωρήσαμε σε μέτρα 17,5 δισ. ευρώ, που θα φτάσουν τα 24 δισ. με τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις.

Η Ελλάδα ήταν η πρώτη και η μόνη χώρα που απαγόρευσε τις απολύσεις, υπογράμμισε, ενώ πάνω από 5 δισ. ευρώ αναμένεται να δαπανηθούν σε απευθείας ενισχύσεις και χρηματοδοτικά εργαλεία για την ενίσχυση της αγοράς, μέσω ΕΣΠΑ.

Ομιλία στη Βουλή για την οικονομία

Live | Η κυβέρνηση έκανε μία σαφή επιλογή: Προστάτεψε την υγεία των πολιτών. Ενίσχυσε το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Και στήριξε τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις. Με άλλα λόγια, δαπανήσαμε πόρους προκειμένου να υπερασπιστούμε το υπέρτατο αγαθό.

Geplaatst door Kyriakos Mitsotakis op Donderdag 30 april 2020

 

Απαντώντας εξάλλου στα «πυρά» που εξαπολύει εσχάτως ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για πλειοδοσία εκ του ασφαλούς, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Πλειοδοτώντας εκ του ασφαλούς, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε να διατεθούν πολλά δισεκατομμύρια ευρώ σε ένα φιλόδοξο σχέδιο που ποτέ δεν αποκάλυψε. Περιμένω την τοποθέτηση του κ. Τσίπρα. Η αντιπολίτευση προτείνει “ξοδέψτε”, χωρίς να λέει πότε και για ποιους, παρατήρησε ο Πρωθυπουργός, για να συμπληρώσει:

Είναι αυτοί που μας ζητούν να ξοδέψουμε περισσότερα, που μας ζητούν να αγγίξουμε το [δημοσιονομικό] απόθεμα. 

Το λεφτόδεντρο, όμως, μαράθηκε οριστικά το 2015, παρατήρησε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τρίμηνη παράταση για την α’ κατοικία

«Κατά τη δοκιμασία του ιού κανείς Έλληνας δεν θα δει το σπίτι του να κινδυνεύει», ανέφερε ο πρωθυπουργός, εξηγώντας ότι η προστασία πρώτης κατοικίας παρατείνεται ως τα τέλη Ιουλίου, ενώ έπεται ένα νέο μοντέλο για τους δανειολήπτες, που δεν θα έχει καμία σχέση με το σχήμα που είχε συστήσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Σε αυτό που αφορούσε δανειολήπτες, των οποίων τα δάνεια είχαν κοκκινίσει μέχρι τα τέλη του 2018, έχουν μέχρι σήμερα υποβληθεί μόλις 3.198 αιτήσεις.

Όπως φαίνεται η ολονύκτια τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς απέφερε τη μικρή παράταση του νόμου 4605/2019 και θα ισχύει μέχρι να ψηφισθεί το νέο σχέδιο της κυβέρνησης με τη χρησιμοποίηση συγκεκριμένων στοιχείων για τους δανειολήπτες που πλήττονται.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης το προηγούμενο σχήμα για τους κόκκινους δανειολήπτες (που είχαν κοκκινίσει μέχρι τα τέλη του 2018) το οποίο υποστηρίχθηκε και από την παρούσα κυβέρνηση δεν πέτυχε καθώς υποβλήθηκαν μόλις 3.198 αιτήσεις.

Η κυβέρνηση έχει έτοιμο πλαίσιο που θα δίνει τη δυνατότητα σε δανειολήπτες με ενήμερα προ πανδημίας δάνεια για πρώτη κατοικία να εξασφαλίσουν επιδότηση δόσης από το Δημόσιο. Στο καθεστώς αυτό θα μπορούν να ενταχθούν οι δανειολήπτες τα εισοδήματα των οποίων πλήττονται από την πανδημία, ενώ εκτός προστασίας κάθε μορφής για την πρώτη κατοικία θα μείνουν από την 1η Μαΐου δημόσιοι υπάλληλοι, συνταξιούχοι, αλλά και όσοι ιδιωτικοί υπάλληλοι ή αυτοαπασχολούμενοι δεν έχουν πληγεί από τα περιοριστικά μέτρα που έχουν ληφθεί λόγω του κορονοϊού.

Στο νέο σχήμα θα μπορέσουν να ενταχθούν και οι συνεπείς δανειολήπτες που κατάφεραν εν μέσω πανδημίας να πληρώσουν κανονικά τις δόσεις του στεγαστικού δανείου.

Στήριξη σε εργαζομένους και επιχειρήσεις

Δεσμεύθηκε, επίσης, ότι όσοι επιστρέφουν στη δουλειά, αλλά σε συνθήκες μειωμένου ωραρίου, θα δουν την Πολιτεία να στηρίζει τον μισθό τους, ενώ το κράτος θα συνεχίσει να χορηγεί την αποζημίωση ειδικού σκοπού σε όσους μένουν εκτός εργασίας.

«Μέχρι να αρθεί και η τελευταία αρνητική επίπτωση της πανδημίας το Κράτος θα συνεχίσει να χορηγεί την αποζημίωση ειδικού σκοπού σε όσους εργαζόμενους παραμένουν σε αναστολή της σύμβασής τους ή οι επιχειρήσεις στις οποίες δραστηριοποιούνται παραμένουν κλειστές. Το ίδιο θα ισχύσει για τα επιδόματα προς τους ανέργους και τους μακροχρόνια ανέργους. Όσοι επιστρέφουν στη δουλειά αλλά σε συνθήκες μειωμένου ωραρίου και τζίρου θα δουν τις αποδοχές τους να στηρίζονται από την πολιτεία. Θα σταθούμε δίπλα σε όλους τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις. Θα στηρίξουμε τους εργαζόμενους πέρα από τους ανέργους», υποσχέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για τις λεπτομέρειες του σχεδιασμού ο Πρωθυπουργός παρέπεμψε στις ανακοινώσεις που θα κάνει ο υπουργός Οικονομικών το απόγευμα της Πέμπτης.

Το πρόγραμμα, είπε, θα έχει τριπλάσια περίμετρο, θα επιβραβεύει και συνεπείς δανειολήπτες που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό. Στόχος μας να αποτρέψουμε μια νέα γενιά κόκκινων δανείων, υπογράμμισε, ενώ προανήγγειλε την ανακοίνωση νέας δέσμης μέτρων από τον Μάιο για τη στήριξη των επιχειρήσεων.

Το βάρος της επανεκκίνησης θα το επωμιστούμε όλοι, δίκαια –κράτος, επιχειρήσεις και εργαζόμενοι.
Η πανδημία εξακολουθεί να μας κοστίζει πολύ, αλλά μας κάνει κάθε ημέρα και πιο δυνατούς, δεν πρέπει όμως και δεν επιτρέπεται να οδηγήσει στην επαναφορά χρεοκοπημένων πρακτικών, κατέληξε στην ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συγχαρητήρια στην κυβέρνηση από Ουάσινγκτον

Σε μία άλλη εξέλιξη αναφορικά με την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού, ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης, έλαβε συγχαρητήρια επιστολή από τον υφυπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, αρμόδιο για την Οικονομική Ανάπτυξη, την Ενέργεια και το Περιβάλλον, Κιθ Κραχ, για την επιτυχή διαχείριση της κρίσης από την κυβέρνηση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη σχετική  ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, στην επιστολή του, ο κ. Κραχ σημειώνει πως «η ισχυρή συνεργασία μας είναι πιο σημαντική τώρα από ποτέ, καθώς δουλεύουμε μαζί για να νικήσουμε αυτό τον ιό και να αντεπεξέλθουμε στις οικονομικές συνέπειες αυτού του αγώνα».

Εκφράζει μάλιστα έντονο ενδιαφέρον για το σχέδιο επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας.

Επιπλέον, ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ συγχαίρει τον Πρωθυπουργό, τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων και τους συνεργάτες τους για το γεγονός ότι η χώρα μας αφαιρέθηκε από τη «μαύρη» λίστα «Special 301 Report in 2020» για τα πνευματικά δικαιώματα, κάτι που, όπως επισημαίνει, ενισχύει περαιτέρω τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

Τέλος, εκφράζει την απογοήτευσή του για τη ματαίωση της επίσκεψης της Partnership Opportunity Delegation στην Ελλάδα λόγω της πανδημίας. Ταυτόχρονα, όμως, εκφράζει τη βούληση της κυβέρνησης των ΗΠΑ η διμερής συμφωνία για την επιστήμη και την τεχνολογία να υπογραφεί εξ αποστάσεως.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...