830
Με εντολή του Πρωθυπουργού (στη φωτογραφία μαζί με τον κ. Βρούτση σε παλαιότερη συνάντησή τους στο υπουργείο Εργασίας), ξεκινά αξιολόγηση των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης | ΙΝΤΙΜΕnews

Τέλος τα voucher των €600 με παρέμβαση Μητσοτάκη – Παραδέχθηκε το φάουλ ο Βρούτσης

Protagon Team Protagon Team 22 Απριλίου 2020, 18:55
Με εντολή του Πρωθυπουργού (στη φωτογραφία μαζί με τον κ. Βρούτση σε παλαιότερη συνάντησή τους στο υπουργείο Εργασίας), ξεκινά αξιολόγηση των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης
|ΙΝΤΙΜΕnews

Τέλος τα voucher των €600 με παρέμβαση Μητσοτάκη – Παραδέχθηκε το φάουλ ο Βρούτσης

Protagon Team Protagon Team 22 Απριλίου 2020, 18:55

Voucher ήταν και πάει. Η διαδικασία που επελέγη για την οικονομική ενίσχυση των επιστημόνων εν μέσω κρίσης κορονοϊού, εξέθεσε τελικά την κυβέρνηση, προσφέροντας ένα «εύκολο» και απρόσμενο σωσίβιο αντιπολίτευσης στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ετσι μετά και τις αντιδράσεις στις τάξεις των αυτοαπασχολούμενων για τα προγράμματα τηλεκατάρτισης μέσω των οποίων θα λάμβαναν την ενίσχυση των 600 ευρώ, χρειάστηκε η παρέμβαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, για να δοθεί ένα τέλος στην ατυχή -όπως αποδείχθηκε- επιλογή της συγκεκριμένης διαδικασίας.

Το απόγευμα της Τετάρτης ήρθε η επίσημη ανακοίνωση για την κατάργηση του προγράμματος οικονομικής στήριξης των επιστημόνων, δια στόματος του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση, που με αρκετή καθυστέρηση η αλήθεια είναι, παραδέχθηκε τις αστοχίες στην εφαρμογή του.

«Δυστυχώς, το περιεχόμενο, σε πολλά σημεία του, δεν ήταν αυτό που αντιστοιχεί σε ένα τέτοιο Πρόγραμμα. Και, βεβαίως, δεν υπηρετεί απόλυτα τον σκοπό για τον οποίο αρχικά επελέγη από την Κυβέρνηση», ανέφερε σε γραπτή του δήλωση, διευκρίνισε ωστόσο ότι οι δικαιούχοι θα λάβουν κανονικά την ενίσχυση των 600 ευρώ για τον Απρίλιο χωρίς προϋποθέσεις.

Ταυτόχρονα, με εντολή του Πρωθυπουργού, ξεκινά αξιολόγηση των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης, μέσω  ελέγχου της ποιότητας των προγραμμάτων κατάρτισης,

«Μέσα στην πρωτοφανή υγειονομική κρίση, η κυβέρνηση δεν σταματάει τις μεταρρυθμίσεις. Γίνονται, σε λίγες μέρες ή εβδομάδες, πράγματα που δεν γίνονταν για χρόνια. Χτίζουμε, όλοι μαζί ένα αποτελεσματικό κράτος, που εμπνέει εμπιστοσύνη. Τυχόν αστοχίες, όπως έγινε και σε άλλες περιπτώσεις, εντοπίζονται και διορθώνονται», καταλήγει στη σχετική δήλωσή του ο κ. Βρούτσης που αναλυτικά έχει ως εξής:

«Σε συνθήκες έκτακτες και στο πλαίσιο των κυβερνητικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, επελέγη η στήριξη έξι επιστημονικών κλάδων, μέσω ενός προγράμματος ασύγχρονης τηλεκατάρτισης, με επιταγή κατάρτισης (voucher).

Στόχος του προγράμματος δεν ήταν μόνο η στήριξη του εισοδήματος του επιστημονικού δυναμικού της χώρας, αλλά και η αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων των ωφελουμένων, με προφανή οφέλη για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των αντίστοιχων κλάδων και, κατ’ επέκταση, για την ελληνική οικονομία.

Επομένως, κλειδί για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων των καταρτιζομένων και τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας στην οικονομία ήταν η διαμόρφωση ενός ποιοτικού περιεχομένου κατάρτισης. Δυστυχώς, το περιεχόμενο, σε πολλά σημεία του, δεν ήταν αυτό που αντιστοιχεί σε ένα τέτοιο πρόγραμμα. Και, βεβαίως, δεν υπηρετεί απόλυτα το σκοπό για τον οποίο αρχικά επελέγη από την κυβέρνηση.

Για το λόγο αυτό, αφού προηγήθηκε σχετική έρευνα, με απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το πρόγραμμα οικονομικής στήριξης επιστημόνων με τηλεκατάρτιση καταργείται.

Οι επιστήμονες, όμως, τους οποίους αφορούσε το πρόγραμμα, θα λάβουν κανονικά την ενίσχυση των 600 ευρώ για το μήνα Απρίλιο χωρίς προϋποθέσεις.

Ταυτόχρονα, με εντολή του πρωθυπουργού, ξεκινά αξιολόγηση των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης, μέσω ενδελεχούς ελέγχου της ποιότητας των προγραμμάτων κατάρτισης και ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού. Κάτι που δεν συνέβη, βεβαίως, τα τελευταία χρόνια.

Μέσα στην πρωτοφανή υγειονομική κρίση, η κυβέρνηση δεν σταματάει τις μεταρρυθμίσεις. Γίνονται, σε λίγες μέρες ή εβδομάδες, πράγματα που δεν γίνονταν για χρόνια. Χτίζουμε, όλοι μαζί ένα αποτελεσματικό κράτος, που εμπνέει εμπιστοσύνη.

Τυχόν αστοχίες, όπως έγινε και σε άλλες περιπτώσεις, εντοπίζονται και διορθώνονται».

Παραίτηση Βρούτση ζητούν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ

Η υπόθεση των voucher με τα διαδικτυακά διακριτικά #Σκοιλ_Ελικικου και #μετζη_του_νεουκτη ως νέα «όπλα» στα χέρια του Αλέξη Τσίπρα, «αναζωπύρωσε» τη χαμένη (λόγω Εβρου και κορονοϊού) αντιπολιτευτική ρώμη του ΣΥΡΙΖΑ, που με επίσημη ανακοίνωσή του ζήτησε την παραίτηση – αποπομπή του υπουργού Εργασίας, επικαλούμενος καταγγελίες για εξυπηρέτηση συμφερόντων συγκεκριμένων ιδιοκτητών πλατφόρμων τηλεκατάρτισης.

Στην ανακοίνωση της Κουμουνδούρου γίνεται λόγος για φιάσκο που μαρτυρά -όπως αναφέρεται- τη σπουδή της κυβέρνησης να αξιολογήσει υλικό εκατοντάδων χιλιάδων σελίδων των ΚΕΚ μέσα σε μία ημέρα και να μην αξιοποιήσει τη δυνατότητα που έδωσε η Κομισιόν για απευθείας ενίσχυση, χωρίς μεσάζοντες, των επιστημόνων μέσω ΕΣΠΑ.

Στο ίδιο καταγγελτικό ύφος, η αρμόδια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Εφη Αχτσιόγλου, είχε ζητήσει την ακύρωση του προγράμματος και την άμεση ενίσχυση των επιστημόνων χωρίς προϋποθέσεις (οπως και τελικά έγινε), τονίζοντας πως «η ευθύνη για το φιάσκο αυτό βαρύνει ακέραια την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό».

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της κατάργησης του προγράμματος των voucher ήρθε και η αντίδραση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, με ανάρτησή του στα social media όπου έκανε λόγο για ομολογία αποτυχίας και ενοχής από την πλευρά της κυβέρνησης.

Η κακήν-κακώς απόσυρση του προγράμματος της τηλεκατάρτισης από την κυβέρνηση, μετά από την ογκούμενη αγανάκτηση και τις…

Geplaatst door Alexis Tsipras op Woensdag 22 april 2020

Οσο ο κ. Βρούτσης βρίσκεται ακόμη στη θέση του, «τόσο μας φανερώνει ότι τη δουλειά την έστησε με συνευθύνη του Μεγάρου Μαξίμου», αναφέρει χαρακτηριστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πριν επαναλάβει το αίτημά του να προσέλθει στη Βουλή ο ίδιος ο Πρωθυπουργός για να δώσει εξηγήσεις.

Την παραίτηση Βρούτση ζήτησε και η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου – όπως χαρακτηριστικά αναφέρει- με τα voucher των επιστημόνων.

«Επιτέλους μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου ο κ. Μητσοτακης εξαναγκάστηκε σε άτακτη υποχώρηση, πήρε άρον άρον πίσω την δική του … ουσιαστικά, απόφαση.

»Αισθανόμαστε δικαιωμένοι γιατί από την πρώτη στιγμή το καταγγείλαμε.

»Όσο για τον Υπουργό Εργασίας υπάρχει μόνο ο δρόμος της παραίτησης», ανέφερε στη σχετική δήλωσή της η κυρία Γεννηματά.

Σε κάθε περίπτωση, η θέση του Γιάννη Βρούτση στην κυβέρνηση πρέπει να θεωρείται πλέον επισφαλής, με  δεδομένο μάλιστα ότι έχει ήδη ανοίξει η συζήτηση περί ανασχηματισμού (περισσότερα εδώ) στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...