311
Παραλλαγές σε γονίδια είναι υπεύθυνες για τους νέους που νοσούν από κορονοϊό | REUTERS/Guglielmo Mangiapane

Τσιόδρας: Να γιατί «χτυπάει» και κάποιους νέους ο κορονοϊός

Protagon Team Protagon Team 6 Απριλίου 2020, 18:27
Παραλλαγές σε γονίδια είναι υπεύθυνες για τους νέους που νοσούν από κορονοϊό
|REUTERS/Guglielmo Mangiapane

Τσιόδρας: Να γιατί «χτυπάει» και κάποιους νέους ο κορονοϊός

Protagon Team Protagon Team 6 Απριλίου 2020, 18:27

Τα αίτια που ο κορονοϊός εκδηλώνει θανατηφόρα συμπτώματα και σε νέους ανθρώπους, αναζητούν οι ειδικοί σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οπως διευκρίνισε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ερευνώντας τις μελέτες που είναι σε εξέλιξη σε ολόκληρο τον πλανήτη, «οι επιστήμονες αναζητούν πιθανές παραλλαγές ενός γονιδίου στο οποίο μπορεί να οφείλεται η προσβολή και των νέων ανθρώπων».

Ο κ. Τσιόδρας παρουσίασε και στοιχεία που ισχύουν σε χώρες που χτυπήθηκαν βαριά από τον ιό, λέγοντας ότι στην Ιταλία το 25% των κρουσμάτων αφορούσε νέους από 19 έως 50 ετών. Στην Ισπανία, το 33% των νοσούντων είναι κάτω των 44 ετών, ενώ στις ΗΠΑ το 29% των ασθενών είναι από 20 έως 44 ετών.

Στην Ελλάδα από τα 1.735 κρούσματα, τα 48 ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 0-17 χρόνων, τα 507 στην ομάδα 18-39 χρόνων, τα 739 είναι στην ηλικία 40-64 χρόνων και τα 345 είναι στην ηλικία άνω των 65 ετών.

Η παθογένεια της νόσου

Οι ερευνητές της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας, σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, αναζητούν πέρα από τα ηλικιακά δεδομένα και τα υποκείμενα νοσήματα που μπορεί να συμβάλλουν στο να νοσήσει κάποιος βαριά, καθώς και την πιθανότητα να οφείλεται σε ένα και μόνο γονίδιο.

Πρόκειται για το γονίδιο-υποδοχέα στο οποίο θα μπορούσε να οφείλεται το γεγονός ότι ξεκλειδώνεται πιο εύκολα η «πόρτα» του κυττάρου ώστε να εισβάλει σε ορισμένους ανθρώπους και να τους προσβάλει πιο βαριά.

Επίσης, ερευνάται ένας παράγοντας που βρίσκεται μέσα στους πνεύμονες και ονομάζεται επιφανειοδραστικός παράγοντας των πνευμόνων και τους δίνει την κατάλληλη ελαστικότητα, ώστε να λειτουργούν καλύτερα.

Η κύρια λειτουργία αυτού του παράγοντα είναι η διατήρηση χαμηλής επιφανειακής τάσης στον κυψελιδοαρτηριακό φραγμό και η πρόληψη της κυψελιδικής κατάρρευσης κατά την εκπνοή. Επιπλέον έχει ανοσορρυθμιστικές, ιδιότητες συμβάλλοντας στο σύστημα της φυσικής ανοσίας του πνεύμονα.

Μπορεί, όπως εξήγησε ο Σωτήρης Τσιόδρας, σε ορισμένους ανθρώπους ο παράγοντας αυτός να εξαντλείται γρήγορα γι’ αυτό και οι ασθενείς αυτοί δεν πάνε καλά ούτε με τη χρήση αναπνευστήρων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...