633
Ο Βασίλης Σπανούλης στα 38 του, έγινε ο κορυφαίος των κορυφαίων στην Ευρωλίγκα. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο Ολυμπιακός έχει εύκολο δρόμο - τουναντίον... | ΙΝΤΙΜΕSports/CreativeProtagon

«Βασιλιάς» της Euroleague ο Σπανούλης

Sportscaster Sportscaster 3 Ιανουαρίου 2020, 09:40
Ο Βασίλης Σπανούλης στα 38 του, έγινε ο κορυφαίος των κορυφαίων στην Ευρωλίγκα. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο Ολυμπιακός έχει εύκολο δρόμο - τουναντίον...
|ΙΝΤΙΜΕSports/CreativeProtagon

«Βασιλιάς» της Euroleague ο Σπανούλης

Sportscaster Sportscaster 3 Ιανουαρίου 2020, 09:40

Μια ντρίμπλα, ένα πλάγιο βηματάκι και ξαφνική εκτέλεση. Με τον τρόπο που τον χαρακτηρίζει στα μακρινά σουτ ο Βασίλης Σπανούλης έγραψε ιστορία, 2’39” πριν από τη λήξη του αγώνα Ολυμπιακός – Φενέρμπαχτσε στο ΣΕΦ. Το παιχνίδι σταμάτησε για λίγο, όλο το γήπεδο σηκώθηκε όρθιο για να τον αποθεώσει, συμπαίκτες και αντίπαλοι τον πήραν αγκαλιά. Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς χειροκρότησε ιπποτικά τον παίκτη που, κάποτε, αγάπησε στον Παναθηναϊκό, αλλά δεν θέλει να βλέπει από τότε που έφυγε για τον Πειραιά.

Με το καλάθι αυτό ο «Kill Bill» ξεπέρασε τους 4.152 πόντους του καταλανού «θρύλου» της Μπαρτσελόνα, Χουάν Κάρλος Ναβάρο (που έχει αποσυρθεί από τη δράση), και κάθισε στον θρόνο του πρώτου σκόρερ όλων των εποχών στην Euroleague. Συμπλήρωσε 4.157 πόντους σε 318 αγώνες του στη διοργάνωση, καταρρίπτοντας ένα ρεκόρ που κρατούσε πάνω από οκτώ χρόνια: από τις 24 Νοεμβρίου του 2011. Εκείνες τις μέρες ο λαρισαίος γκαρντ διένυε τη δεύτερη σεζόν του στον Ολυμπιακό, και η φαντασία του δεν μπορούσε να χωρέσει τα κατορθώματά του, που ακολούθησαν.

Οδήγησε την ομάδα του σε δύο διαδοχικούς θριάμβους στην Euroleague και σε άλλους δύο τελικούς (είχε αναδειχθεί πρωταθλητής Ευρώπης και το 2009, με τη φανέλα του Παναθηναϊκού), αναδείχτηκε δύο φορές MVP των Final Four (όπως και το 2009), μία φορά της regular season, είναι πρώτος στις ασίστ και έχει συγκεντρώσει τους περισσότερους βαθμούς στο ranking της κορυφαίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Τώρα, οδεύοντας προς τα 38 του, πάτησε ακόμη μια κορυφή, σε μια παραμυθένια διαδρομή 14 ετών.

Η επόμενή του πρόκληση είναι το ρεκόρ του Νίκου Γκάλη: του πρώτου σκόρερ στην ιστορία των ευρωπαϊκών Κυπέλλων. Ο Hall of Famer έκλεισε την καριέρα του με 4.894 πόντους, και ο Σπανούλης είναι δεύτερος στη λίστα με 4.407, δηλαδή 487 λιγότερους. Με δεδομένο ότι εφέτος σκοράρει 10,1 πόντους ανά αγώνα, κατά μέσον όρο, θα χρειαστεί καμιά πενηνταριά ματς για να ξεπεράσει (και) τον θρύλο του ελληνικού μπάσκετ. Θα προλάβει; Γιατί όχι; Οπως αποκάλυψε μετά τον χθεσινό του θρίαμβο, θα συνεχίσει να παίζει -τουλάχιστον- και του χρόνου.

«Το κίνητρό μου είναι να ξαναπάω στα playoffs, ή και το Final Four. Είναι μεγάλη η αγάπη μου για το παιχνίδι. Οταν θα σταματήσω, θα είμαι διαφορετικός άνθρωπος. Γι’ αυτό, το πιο πιθανό είναι να παίξω και την επόμενη σεζόν. Πάω χρόνο με το χρόνο, βλέποντας και κάνοντας. Θέλω να είμαι βέβαιος ότι μπορώ να βοηθήσω την ομάδα μου. Νιώθω ευλογημένος για όσα έχω πετύχει. Η παρακαταθήκη μου είναι να εμπνεύσω όσα περισσότερα παιδιά μπορώ, να ασχοληθούν με το μπάσκετ», τόνισε ο εμβληματικός αρχηγός του Ολυμπιακού, που στο τέλος του ματς με τη Φενέρ παρέλαβε κορνιζαρισμένα τα φύλλα αγώνα των τριών κερδισμένων του τελικών (Βερολίνο, Κωνσταντινούπολη, Λονδίνο).

Στο ΣΕΦ συγκεντρώθηκαν, χθες, πάνω από 10.000 θεατές -οι περισσότεροι που μετρήθηκαν εφέτος στις εξέδρες του-, που ήθελαν να γίνουν αυτόπτες μάρτυρες αυτής της μεγάλης στιγμής του Σπανούλη. Η Φενέρ, όμως, τους χάλασε τη γιορτή. Αν και χωρίς ψηλούς, παίζοντας με… μισό σέντερ (τον Τόμας), η ομάδα του Ομπράντοβιτς νίκησε 96-87 με 16 εύστοχα τρίποντα (55% ευστοχία – η καλύτερή της εφετινή επίδοση) και τον Νάντο ντε Κολό να σκοράρει 32 πόντους. Ηταν η πρώτη της νίκη έπειτα από τέσσερις διαδοχικές ήττες, απέναντι σε έναν Ολυμπιακό που απογοήτευσε στην άμυνα.

Οι Πειραιώτες βρέθηκαν ακόμη και στο -19 (42-61) στην αρχή του δεύτερου εικοσάλεπτου, βρήκαν το κουράγιο να μειώσουν τη διαφορά στο -4 (61-65), όμως παραδόθηκαν στο τέλος της τρίτης περιόδου. Σπανούλης και Πρίντεζης πέτυχαν από 14 πόντους, ο Πολ, ο Μιλουτίνοφ και ο Παπανικολάου από 11, και ο Τσέρι με τον Ριντ από 10. Αλλά, η τουρκική ομάδα «πυροβολούσε» σχεδόν ανενόχλητη πίσω από τη γραμμή των 6,75μ. και ολοκλήρωσε το ματς με 16/29 τρίποντα.

Πλέον, ο δρόμος προς τα πλέι-οφ στένεψε ακόμη περισσότερο για τον Ολυμπιακό, που έχει ρεκόρ 6-11 (το ίδιο με τη Φενέρ). Κρίμα! Πρωτίστως για τον τεράστιο Σπανούλη, που ο χρόνος του στο μπάσκετ τελειώνει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...