272
O Μπόρις Τζόνσον μιλάει στο κοινοβούλιο την Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου, ωστόσο δεν πείθει | ©UK Parliament/Jessica Taylor/Handout via REUTERS

Δεύτερη συνεχόμενη ήττα για τον Τζόνσον στο κοινοβούλιο

Protagon Team Protagon Team 4 Σεπτεμβρίου 2019, 20:12
O Μπόρις Τζόνσον μιλάει στο κοινοβούλιο την Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου, ωστόσο δεν πείθει
|©UK Parliament/Jessica Taylor/Handout via REUTERS

Δεύτερη συνεχόμενη ήττα για τον Τζόνσον στο κοινοβούλιο

Protagon Team Protagon Team 4 Σεπτεμβρίου 2019, 20:12

Το σχέδιο νόμου της αντι-Τζόνσον συμμαχίας των βουλευτών περί αναβολής του Brexit πέρασε το πρώτο κρίσιμο στάδιο της διαδικασίας στη Βουλή των Κοινοτήτων και έλαβε την πρώτη έγκριση του Σώματος: 329 βουλευτές ψήφισαν υπέρ και 300 καταψήφισαν.

Οι βουλευτές συζητούν τροπολογίες στο νομοσχέδιο, επί των οποίων θα γίνει νέα ψηφοφορία αργότερα το βράδυ της Τετάρτης.

Την Πέμπτη το σχέδιο νόμου θα μεταβιβαστεί στη Βουλή των Λόρδων για έγκριση.

Η εξέλιξη αυτή οδηγεί αναπόφευκτα σε πρόωρες εκλογές – αν το σχέδιο νόμου περάσει οριστικά, τότε ο βρετανός πρωθυπουργός, βάσει όσων είπε, θα καταθέσει αίτημα για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Στην όλη μέχρι στιγμής διαπραγμάτευση η λογική του Εργατικού Κόμματος είναι η εξής: στόχος του σχεδίου νόμου είναι να διασφαλιστεί ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα αποχωρήσει από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου χωρίς συμφωνία.

Η πλευρά του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον τονίζει ότι εφόσον θεωρηθεί αναγκαία η προσφυγή στις κάλπες, οι εκλογές πρέπει να διεξαχθούν πριν από τη σύνοδο κορυφής των ηγετών των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης που ξεκινά στις 17 Οκτωβρίου. Δηλαδή, όπως είπε ο ίδιος ο Τζόνσον, στις 15 Οκτωβρίου. Την παραπάνω δήλωση την έκανε έπειτα από την πρωτοφανή κοινοβουλευτική ήττα του τα μεσάνυχτα της περασμένης Τρίτης.

Και ύβρεις από τον Τζόνσον

Πριν από την πρώτη ψηφοφορία της Τετάρτης, στη διεξαχθείσα συζήτηση, ο Τζόνσον χρησιμοποίησε απρεπείς χαρακτηρισμούς για τον επικεφαλής των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν – ένας από τους χειρότερους ήταν «κότα», και αφορούσε την υποτιθέμενη δειλία του μπροστά στην (βέβαιη) κάλπη. Το πνεύμα, πάντως, του λόγου του συνοψίζεται στη φράση: «Ο Κόρμπιν φοβάται. Νομίζει ότι οι φίλοι της Βρετανίας βρίσκονται στο Παρίσι, στο Βερολίνο και στην Ουάσινγκτον». Για την οικονομική πολιτική των Εργατικών ο Τζόνσον επιφύλαξε τον όρο «σκατά».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...