1199
Οι κ.κ. Τσαλαγανίδης (αριστερά) και Πλιώτας (δεξιά) με φόντο τον Αρειο Πάγο | ΑΠΕ/CreativeProtagon

Το δίδυμο Τσαλαγανίδη – Πλιώτα στην ηγεσία του Αρείου Πάγου

Ελευθερία Κόλλια Ελευθερία Κόλλια 28 Αυγούστου 2019, 10:42
Οι κ.κ. Τσαλαγανίδης (αριστερά) και Πλιώτας (δεξιά) με φόντο τον Αρειο Πάγο
|ΑΠΕ/CreativeProtagon

Το δίδυμο Τσαλαγανίδη – Πλιώτα στην ηγεσία του Αρείου Πάγου

Ελευθερία Κόλλια Ελευθερία Κόλλια 28 Αυγούστου 2019, 10:42

Με νέα ηγεσία στον Αρειο Πάγο ξεκινά το δικαστικό έτος, καθώς το υπουργικό συμβούλιο ανέδειξε τον Ιωσήφ Τσαλαγανίδη, ως Πρόεδρο, και τον Βασίλη Πλιώτα, ως Εισαγγελέα του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Η κυβέρνηση, ύστερα από σχετική εισήγηση του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, κατέληξε σε επιλογές που εκτιμάται ότι θα χαιρετηθούν ως αξιοκρατικές, διασφαλίζοντας νηνεμία στον – πολύπαθο, ειδικά τα τελευταία έτη – κόσμο της Δικαιοσύνης.

Ο Ιωσήφ Τσαλαγανίδης θα υπηρετήσει το Ανώτατο Δικαστήριο τους επόμενους δέκα μήνες, ως τις 30 Ιουνίου του 2020, οπότε και αποχωρεί λόγω συμπλήρωσης του 67ου έτους ηλικίας. Θεωρείται καλός δικαστής, χαίρει μεγάλης εκτίμησης από το Σώμα, και σαφώς συγκαταλέγεται στους λειτουργούς «παλαιάς κοπής» – ίσως είναι ενδεικτικό της φιλοσοφίας του ότι δε διαθέτει καν κινητό. Διακρίνεται για το βαθύ θρησκευτικό του αίσθημα, ενώ ο ίδιος δεν κρύβει την αγάπη του για τον θεσμό της οικογένειας · είναι πολύτεκνος και έχει εννέα εγγόνια!

Ανώτατοι δικαστικοί εκτιμούν ότι σε κάθε περίπτωση η σημερινή εξέλιξη συνιστά επανόρθωση και της αδικίας που ο ίδιος είχε υποστεί, όταν επί προεδρίας Βασιλικής Θάνου, είχε παραλειφθεί από τις προαγωγές του 2017, χάνοντας την αρχαιότητα του στην επετηρίδα – έγινε τελικά αντιπρόεδρος έναν χρόνο αργότερα. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, εξηγούν, «πλήρωσε» την στάση του τόσο σε υποθέσεις μείζονος σημασίας για το Δικαστήριο, όσο και σε Πειθαρχικά Συμβούλια, στα οποία αρνείτο (μειοψηφώντας) να τοποθετηθεί υπέρ της δίωξης «μη αρεστών» συναδέλφων.

Η υποψηφιότητα Τσαλαγανίδη προκρίθηκε το τελευταίο διάστημα (έναντι αυτής της Αγγελικής Αλειφεροπούλου που θεωρείται επίσης άξια δικαστής), καθώς εκτιμήθηκε ότι μπορεί να υπερκερασθεί το ζήτημα της αποχώρησης σε έναν χρόνο – και στο παρελθόν, άλλωστε, τονίζουν οι ίδιες πηγές, υπήρξαν πρόεδροι του Αρείου Πάγου με ενιαύσια θητεία.

Σεμνός και μετρημένος

Το όνομα του Βασίλη Πλιώτα στον θώκο του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τα επόμενα τρία χρόνια, και ως το 2022, καθιστά ευτυχείς τους εισαγγελείς. Πρώτον διότι διαθέτει υψηλή νομική κατάρτιση, δεύτερον διότι θεωρείται «σαρξ εκ της σαρκός», προέρχεται δηλαδή από τον εισαγγελικό κλάδο, όπως παγίως ζητεί η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος,  και όχι από τη δεξαμενή των δικαστών.

Συνάδελφοι του τον χαρακτηρίζουν ιδιαιτέρως μετρημένο και σεμνό, σε τέτοιο βαθμό ώστε οι ίδιοι να υποθέτουν πως δύσκολα θα προσαρμοστεί στη δημοσιότητα που συνεπάγεται ο νέος του ρόλος. Λιγομίλητος, σοβαρός, τυπικός αλλά ουσιαστικός, «κανονικός εισαγγελέας» – είναι οι προσωπικές του συντεταγμένες. Είναι έγγαμος και η σύζυγος του είναι επίσης ανώτατη δικαστικός.

Η κυβέρνηση κατέληξε σε επιλογές που εκτιμάται ότι θα χαιρετηθούν ως αξιοκρατικές, διασφαλίζοντας νηνεμία στον πολύπαθο κόσμο της Δικαιοσύνης

Ως αντεισαγγελέας, ο κ. Πλιώτας είχε διερευνήσει τον φάκελο της εμπλοκής του πρώην υπουργού Γιώργου Παπακωνσταντίνου στους χειρισμούς της λίστας Λαγκάρντ, τιθέμενος υπέρ της παραπομπής του – κατά σύμπτωση μάλιστα, ειδικός ανακριτής στην περιβόητη αυτή υπόθεση ήταν ο Ιωσήφ Τσαλαγανίδης. Είχε ζητήσει την αναίρεση της απόφασης του Εφετείου Αθηνών, με την οποία κρίθηκε αθώος νευροχειρουργός στην υπόθεση του Γιώργου Αλβέρτη, συζύγου της Αλεξίας Έβερτ · είχε επίσης προτείνει την απόρριψη της αίτησης του πρώην υπουργού Τάσου Μαντέλη, με την οποία ο τελευταίος ζητούσε να αναιρεθεί η απόφαση του Εφετείου Αθηνών που του επέβαλε τριετή φυλάκιση με τριετή αναστολή για ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες, ενόσω παρελάμβανε από τη Siemens τα 450.000 μάρκα.

Στο πρόσωπο του Βασίλη Πλιώτα εκφράζεται ευθαρσώς και «η ελπίδα για επαναφορά στην κανονικότητα» – όρος που τόσο έχει προτιμηθεί το τελευταίο διάστημα. Ο μέχρι πρότινος αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου διαδέχεται την Ξένη Δημητρίου, οι επιλογές της οποίας έχουν αμφισβητηθεί έντονα εντός (και όχι μόνο) του Δικαστηρίου. Διόλου τυχαία, στην περίπτωση της κυρίας Δημητρίου, δε διοργανώθηκε καν δείπνο αποχαιρετισμού, ως είθισται, από τους συναδέλφους της, πεπατημένη που ακολουθείται για λόγους καθαρά συμβολικούς – τιμητικούς.

Στον κόσμο της Εισαγγελίας, μεγάλος «αδικημένος» θεωρείται ο Χαράλαμπος Βουρλιώτης, πρόσωπο που γνωρίζει καλά «εισαγγελικά γράμματα», ευρύτερα γνωστό από την ανάμειξή του στη διερεύνηση της υπόθεσης της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης.

Η Διάσκεψη των Προέδρων και οι επιλογές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

Κατά την ακρόαση των ανώτατων δικαστών και εισαγγελέων, στη Βουλή, από τη Διάσκεψη των Προέδρων, όπως έχει καθιερωθεί με βάση τον νόμο Καστανίδη, τόσο ο κ. Τσαλαγανίδης όσο και ο κ. Πλιώτας (σε ξεχωριστές διαδικασίες) έλαβαν 14 ψήφους έκαστος · τις περισσότερες, αν και η κρίση του κοινοβουλευτικού αυτού διακομματικού οργάνου δεν είναι δεσμευτική για το υπουργικό συμβούλιο.

Την πικρία τους εξέφρασαν εμμέσως πλην σαφώς η Ειρήνη Καλού και η Δήμητρα Κοκοτίνη, οι οποίες είχαν επιλεγεί ως Πρόεδρος και Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αντιστοίχως, από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, σε μια αμφιλεγόμενη διαδικασία που είχε δεχθεί συνταγματικά βέλη. Αμφότερες δεν παρευρέθησαν στη Βουλή, απευθύνοντας επιστολές στα μέλη της Διάσκεψης, στις οποίες και ανέπτυσσαν το νομικό τους σκεπτικό ως προς τα θεσμικά προβλήματα της σημερινής διαδικασίας. Σε κύκλους του Αρείου Πάγου, η κίνησή τους ερμηνεύθηκε ως «επιλογή υπό το βάρος του θυμικού», αφού άνοιξαν και πάλι ένα ζήτημα που το έκλεισε, δια της παραλείψεως υπογραφής των σχετικών Προεδρικών Διαταγμάτων ο υπ’ αριθμόν ένα πολιτειακός παράγοντας της χώρας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Τα βιογραφικά του νέου Προέδρου και του νέου Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου:

Ιωσήφ Τσαλαγανίδης Πρόεδρος του Αρείου Πάγου

Φωτο: ΑΠΕ/Παντελής Σαίτας

Ημερ. Προαγωγής: 22-8-2012

Οικογ. Κατάσταση: Έγγαμος με τέσσερα τέκνα

Τόπος γεννήσεως: Αθήνα

Έτος γεννήσεως: 1953

Υπηρεσιακή προέλευση: από δόκιμος Ειρηνοδίκης

Χρονολογία εισόδου στον κλάδο: 7-8-1979

Διάρκεια παραμονής στον τόπο όπου υπηρετώ: από 7-9-2012

Προηγούμενες υπηρεσίες: 1) Ως Πάρεδρος παρά Πρωτοδίκαις στο Πρωτοδικείο Πειραιώς από 7-8-1979 έως 2-4-1981, 2) Ως Πρωτοδίκης στο Πρωτοδικείο Λαμίας από 2-4-1981 έως 21-11-1989, 3) Ως Πρωτοδίκης και Πρόεδρος Πρωτοδικών στο Πρωτοδικείο Πειραιώς από 21-11-1989 έως 15-9-1999, 4) Ως Εφέτης στο Εφετείο Αθηνών από 16-9-1999 έως 15-9-2008, 5) Ως Πρόεδρος Εφετών στο Εφετείο Αιγαίου από 16-9-2008 έως 15-9-2010, 6) Ως Πρόεδρος Εφετών στο Εφετείο Αθηνών από 16-9-2010 έως 7-9-2012.

ΤΥΠΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ

α) Πτυχίο: Νομικής

β) Ίδρυμα: Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ)

γ) Βαθμός: Άριστα 9 & 6/9

δ) Έτος αποφοίτησης: 1976

ε) Ξένες Γλώσσες: α) Αγγλικά (καλά), β) Γερμανικά (καλά)

στ) Χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή: Ναι

ζ) Επιστημονικές εργασίες: 1) “Το Ναυτικό Ατύχημα” Εισήγηση το 1997 στο Γ΄ Διεθνές Συνέδριο Ναυτικού Δικαίου στον Πειραιά, 2) “Ο περιορισμός της ευθύνης του πλοιοκτήτη” Εισήγηση το 1998 στην 4η Ελληνοκυπριακή Συνάντηση Εμπειρογνωμόνων για το Δίκαιο της Θάλασσας και το Ναυτικό Δίκαιο στη Ρόδο, 3) “Ευθύνη από τις Διαπραγματεύσεις” (Νομολογιακή Αντιμετώπιση), Εισήγηση το 2009 σε ημερίδα της Ένωσης Αστικολόγων στην Αθήνα, 4) “Υιοθεσία” (Νομολογιακή Αντιμετώπιση), Εισήγηση το 2011 στο Συνέδριο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων στην Καβάλα.

Βασίλης Πλιώτας Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου

Φωτο: Ελένη Κατρακαλίδη/Protagon

Ο Βασίλης Πλιώτας γεννήθηκε το 1955 στο Σταυροδρόμι Γορτυνίας. Κατάγεται από πολύτεκνη αργοτική οικογένεια. Τελείωσε το Λύκειο Τροπαίων το 1973 και εισήχθη στη Νομική Σχολή, από την οποια αποφοίτησε το 1977.

Εισήχθη μεταξύ των πρώτων στο διαγωνισμό του 1980 και διορίστηκε εισαγγελικός πάρεδρος Κέρκυρας.

Το 1982 προήχθη σε αντεισαγγελέα Πρωτοδικών και το 1989 σε εισαγγελέα Πρωτοδικών. Στον πρώτο βαθμό υπηρέτησε στις εισαγγελίες Πατρών, Καλαμάτας, Πυργου, Πειραιώς και Αθηνών.

Το 1999 προήχθη σε αντεισαγγελέα Εφετών και το 2006 σε εισαγγελέα Εφετών. Υπηρέτησε στο δευτερο βαθμό στις εισαγγελίες Πειραιώς και Αθηνών.

Το 2012 προήχθη σε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Είναι παντρεμένος (η συζυγός του ειναι Αρεοπαγίτης) και πατερας δύο παιδιών.

Στην πρώτη του δήλωση μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο κ. Πλιώτας διαβεβαίωσε πως θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να ανταποκριθεί πλήρως στο καθήκον και τις υποχρεώσεις του «για το καλό και το κύρος της Δικαιοσύνης  αλλά και της ίδιας της κοινωνίας και των πολιτών», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...