777
Ο Ζοάο Φέλιξ με τη φανέλα της Μπενφίκα, που τον πούλησε έναντι 127,2 εκατομμυρίων ευρώ (!) στην Ατλέτικο Μαδρίτης | REUTERS/Pedro Nunes/File Photo

Η… εκδίκηση του «χρυσού» teenager

Sportscaster Sportscaster 5 Ιουλίου 2019, 14:42
Ο Ζοάο Φέλιξ με τη φανέλα της Μπενφίκα, που τον πούλησε έναντι 127,2 εκατομμυρίων ευρώ (!) στην Ατλέτικο Μαδρίτης
|REUTERS/Pedro Nunes/File Photo

Η… εκδίκηση του «χρυσού» teenager

Sportscaster Sportscaster 5 Ιουλίου 2019, 14:42

Εκείνη τη μέρα δεν θα τη ξεχάσει ποτέ. Κρατούσε στο χέρι το δελτίο του, που η Πόρτο μόλις του είχε παραδώσει, κι ένας μεσόκοπος κύριος με γαλάζια φόρμα εξηγούσε στον πατέρα του ότι ο μικρός δεν κάνει για ποδόσφαιρο. Είναι υπερβολικά μικρόσωμος, αδύναμος, αργός… Ο κόσμος γύρω του γκρεμίστηκε. Η μπάλα ήταν όλη του η ζωή. Επί έξι ολόκληρα χρόνια, από τα 7 έως τα 13, ταξίδευε 150 χιλιόμετρα -από το σπίτι του, στο αθλητικό κέντρο των «Δράκων» και πίσω- πέντε φορές την εβδομάδα. Επειτα, μέχρι τα 14, ζούσε εσώκλειστος στις Ακαδημίες του συλλόγου. Κι όλα αυτά, για το τίποτα. Επέστρεψε στο Βιζέου, κλειδώθηκε στο δωμάτιό του και πλάνταξε στο κλάμα.

Σήμερα, πέντε χρόνια αργότερα, αυτή που… κλαίει είναι η Πόρτο. Ο πιτσιρικάς που έδιωξε, κατέληξε στη μεγάλη της αντίπαλο, την Μπενφίκα, όπου το ταλέντο του «έβγαλε μάτια». Την Τετάρτη, στα 19 του πλέον, ο Ζοάο Φέλιξ παραχωρήθηκε στην Ατλέτικο Μαδρίτης έναντι 127,2 εκατομμυρίων ευρώ! Εγινε η ακριβότερη πώληση στην ιστορία των «Αετών» της Λισαβόνας. Η ακριβότερη αγορά στα χρονικά της Ατλέτικο. Η δεύτερη ακριβότερη μετακίνηση teenager, πίσω από εκείνη του Κιλιάν Εμπαπέ. Και η τέταρτη ακριβότερη μεταγραφή όλων των εποχών. Μόνον ο Νεϊμάρ, ο Εμπαπέ και ο Κοουτίνιο έχουν κοστίσει περισσότερο. Από αυτό το ιλιγγιώδες ποσό, η Πόρτο θα λάβει… 1,2 εκατ. ευρώ: τα τροφεία.

Το είχαμε ζήσει και με τον Εμπαπέ, πριν από δύο καλοκαίρια, όμως ο Ζοάο Φέλιξ ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Η τιμή του εκτοξεύθηκε στα ύψη, έχοντας παίξει μόλις ένα χρόνο στην πρώτη ομάδα. Δεν πάνε ούτε τρία χρόνια, αφότου έγινε επαγγελματίας. Δεκαπέντε γκολ και επτά ασίστ στο πορτογαλικό πρωτάθλημα, κι ένα χατ-τρικ στο Europa League, ήταν αρκετά για να κάνουν τους Ισπανούς να δαπανήσουν για χάρη του τα χρήματα που θα εισπράξουν από τον «φτασμένο» πρώην παίκτη τους, Αντουάν Γκριζμάν. Τόσα, και κάτι παραπάνω.

Είναι σημείο των (ποδοσφαιρικών) καιρών. Οι πλούσιοι σύλλογοι της Ευρώπης είναι αρκετοί, πλέον, έχουν άπειρα λεφτά για ξόδεμα, αναζητούν διαρκώς νέους πρωταγωνιστές, και -το κυριότερο- τους θέλουν όλο και σε πιο νεαρή ηλικία, ώστε να κερδίζουν από την υπεραξία τους. Ετσι εξηγείται, που ένας 19χρονος παίκτης μπορεί να κοστίζει περισσότερο από τον Μέσι, τον Κριστιάνο Ρονάλντο, τον Γκριζμάν, ή τον Αζάρ. Η… τιμούλα για τον επόμενο αγοραστή κρεμάστηκε, ήδη, στον Ζοάο Φέλιξ. Η ρήτρα εξαγοράς του συμφωνήθηκε στα 350 εκατομμύρια ευρώ! Ο ίδιος υπέγραψε συμβόλαιο επτά ετών και θα εισπράττει 7 εκατ. ευρώ ετησίως.

Γεννημένος τον Νοέμβριο του 1999, ο «νέος Κριστιάνο» μοιάζει στον Ρονάλντο μόνο στην ντρίμπλα (προτού πάει στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και του την κόψει «μαχαίρι» ο Σερ Αλεξ Φέργκιουσον). Κατά τα άλλα, δεν έχει καμία ομοιότητα με τον «CR7». Ούτε στη σωματοδομή, ούτε στη δύναμη ή την ταχύτητα. Τον αποκαλούν έτσι, επειδή θεωρείται το «παιδί – θαύμα» του πορτογαλικού ποδοσφαίρου, όπως ο Κριστιάνο πριν από μιάμιση δεκαετία. Τον Κακά θυμίζει περισσότερο. Αυτός είναι και το ίνδαλμά του – οι αφίσες του υπάρχουν ακόμη στο παιδικό δωμάτιο του Ζοάο Φέλιξ.

Τον πρωτοείδαμε στον αγώνα Μπενφίκα – ΠΑΟΚ στο «Ντα Λουζ», πέρυσι το καλοκαίρι. Είχε μπει ως αλλαγή, δέκα λεπτά πριν από τη λήξη, κάνοντας το ευρωπαϊκό του ντεμπούτο. Τρεις μέρες νωρίτερα, στις 18 Αυγούστου, είχε παίξει για πρώτη φορά στην Primeira Liga. Το δεύτερο παιχνίδι της καριέρας του στο πορτογαλικό πρωτάθλημα ήταν το ντέρμπι της Λισαβόνας με την Σπόρτινγκ. Μπήκε στο 71′ και έγινε ο νεαρότερος παίκτης που αγωνίστηκε στο ντέρμπι της πορτογαλικής πρωτεύουσας (18 ετών, 9 μηνών και 16 ημερών). Σκόραρε, μάλιστα, στο 86′, ισοφαρίζοντας σε 1-1. «Γκοοοοολ, ο αριθμός 79, Ζοάο…». Ο εκφωνητής του σταδίου έψαχνε στα χαρτιά του, γιατί ήταν αδύνατο να θυμηθεί το όνομά του.

Στο παιχνίδι της Μπενφίκα με την Αϊντραχτ Φρανκφούρτης, 19 ετών και κάτι, έγινε ο πιο νέος σε ηλικία… δράστης χατ-τρικ στο Europa League. Τρία γκολ και μια ασίστ. Ηταν η βραδιά που μεγάλοι ευρωπαϊκοί σύλλογοι -η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η Μάντσεστερ Σίτι, η Λίβερπουλ, η Αρσεναλ, η Γουέστ Χαμ, η Παρί Σεν Ζερμέν, η Ντόρτμουντ, η Μίλαν, η Μονακό, κ.ά- έγραψαν τον πιτσιρικά στη λίστα των μεταγραφικών τους υπ’ όψιν. Τους πρόλαβε η Ατλέτικο επειδή τον είχε μεγαλύτερη ανάγκη, έχοντας χάσει τον Γκριζμάν.

Τα έκανε όλα πρόωρα. Ηταν ο νεαρότερος παίκτης που αγωνίστηκε στη Β’ Κατηγορία της Πορτογαλίας (με τη δεύτερη ομάδα της Μπενφίκα), αλλά και ο πιο νέος σκόρερ. Εκανε το επαγγελματικό του ντεμπούτο στις 17 Σεπτεμβρίου 2016 και πέτυχε το πρώτο τέρμα στις 15 Φεβρουαρίου 2017. Στην εθνική ομάδα κλήθηκε σε ηλικία 17 ετών, όμως έπαιξε αμέσως στην Κ-21, προσπερνώντας τρεις ηλικιακές κατηγορίες.

Το «παιδί των 120 εκατομμυρίων» -έτσι τον έλεγαν οι συμπαίκτες του στην Μπενφίκα, λόγω της ρήτρας του- ετοιμάζεται για τις παραστάσεις του στην Ισπανία, μια από τις δύο μεγαλύτερες ποδοσφαιρικές σκηνές της Ευρώπης. Και είναι σίγουρο, πως ο εκφωνητής του «Ντα Λουζ» δεν θα ξεχάσει, ποτέ ξανά, το όνομά του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...