2084
Ο Αλέξης Τσίπρας επέστρεψε στον ΣΚΑΪ... | Skai/WebTV

Τσίπρας στον ΣΚΑΪ: «Είχαμε την αφέλεια… Δεν ήξερα… Δεν μου είπαν»

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουλίου 2019, 20:26
Ο Αλέξης Τσίπρας επέστρεψε στον ΣΚΑΪ...
|Skai/WebTV

Τσίπρας στον ΣΚΑΪ: «Είχαμε την αφέλεια… Δεν ήξερα… Δεν μου είπαν»

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουλίου 2019, 20:26

Φορώντας ένα νευρικό χαμόγελο, περίπου στις 8 το βράδυ της Τρίτης, ο Αλέξης Τσίπρας διέβη το κατώφλι του ΣΚΑΪ στο Νέο Φάληρο. Είχε περάσει περίπου ένας χρόνος από την ημέρα που ο ίδιος είχε επιβάλει εμπάργκο στον κανάλι και στον ραδιοσταθμό (δείτε το ιστορικό εδώ), λόγω της δημοσιογραφικης κάλυψης της τραγωδίας στο Μάτι.

Δύο ώρες μετά, μέσα από το στούντιο του τηλεοπτικού σταθμού όπου αντιμετώπισε τις ερωτήσεις της Σίας Κοσιώνη και του διευθυντή της «Καθημερινής» Αλέξη Παπαχελά, ο Πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι τελικά ήταν καλό που πήγε και έδωσε τη συνέντευξη. Δεν παραδέχτηκε βέβαια ότι ήταν λάθος το μποϊκοτάζ του ΣΥΡΙΖΑ στον ΣΚΑΪ, αλλά αποδείχτηκε ότι ήταν, όχι για τον σταθμό, αλλά για τον ίδιο και το κόμμα του, που πασχίζει να ανακάμψει από τη συντριβή των ευρωεκλογών εν όψει της εθνικής κάλπης της 7ης Ιουλίου.

Υπήρξε όμως και ένα άλλο συμπέρασμα —πέρα από το επικοινωνιακό χάρισμα του κ. Τσίπρα που ξεδιπλώθηκε και από τη συχνότητα του ΣΚΑΪ. Το συμπέρασμα είναι ότι έχοντας απέναντί του δύο καλά προετοιμασμένους δημοσιογράφους που του έκαναν ερωτήσεις για όλο το εύρος της θητείας του, ο κ. Τσίπρας έδωσε την εικόνα ενός ανεπαρκούς Πρωθυπουργού με περιορισμένη δυνατότητα αντίληψης για μια μεγάλη γκάμα ζητημάτων: δεν ήξερε ότι οι δανειστές είναι πιο καλά προετοιμασμένοι από εκείνον, δεν ήξερε για νεκρούς στο Μάτι, δεν ήξερε καν ότι ήταν ανοιχτή η κάμερα στην περιβόητη σύσκεψη στο Συντονιστικό στις 23 Ιουλίου, δεν ήξερε τι έκανε που διόριζε τον Γιάνη Βαρουφάκη υπουργό Οικονομικών, είχε την αφέλεια ότι οι Ευρωπαίοι θα άκουγαν την ετυμηγορία του ελληνικού λαού (και δεν θα ζητούσαν τα λεφτά τους πίσω δηλαδή) και πολλά πολλά άλλα.

Ο Αλέξης Τσίπρας έξω από το στούντιο του ΣΚΑΪ (Γιώργος Ευγενίδης/Twitter)

Στις σχεδόν δύο ώρες που κράτησε η συνέντευξη, ο κ. Τσίπρας μπορεί να υπερηφανεύεται ότι απάντησε σε πολλά, με τόλμη και ειλικρίνια. Ο Πρωθυπουργός ήταν αποτελεσματικός επικοινωνιακά, αν και δεν απέφυγε κάποια από τα συνήθη λάθη χειρισμού της γλώσσας —πχ. φάνηκε να μην ξέρει τι σημαίνει «ευπροσήγορος»— ούτε και την επιθυμία του να καταφέρει κάποια χτυπήματα κάτω από τη ζώνη όταν εγκάλεσε την κυρία Κοσιώνη για τη συγγένειά της με την οικογένεια Μητσοτάκη (είναι παντρεμένη με τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη).

Αλλωστε η συγκρουσιακή τακτική του κ. Τσίπρα με τα ΜΜΕ αποκαλύφθηκε από την αρχή της πολυσυζητημένης συνέντευξης. Ο Πρωθυπουργός ξεκίνησε τη συζήτηση με ειρωνεία. «Πάντως δεν έχετε παράπονο, θα κάνετε υψηλά νούμερα τηλεθέασης» είπε στους δύο δημοσιογράφους, οι οποίοι απέφυγαν να απαντήσουν.

Στην συνέχεια, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τον σταθμό να αναθεωρήσει τη θέση του απέναντι στον κόμμα του και είπε ότι η απόφασή του να πάει στον ΣΚΑΪ ήταν οριακή —εκτίμησε δε, ότι μάλλον δεν βοηθά τον ΣΥΡΙΖΑ. «Ποια στάση θέλετε; Σε όλα ναι;» ρώτησε η Σία Κοσιώνη για να απαντήσει ο κ. Τσίπρας ότι βρίσκεται απέναντι σε δύο δημοσιογράφους που εκτιμά. Μάλιστα, έκανε ειδική αναφορά στους δημοσιογράφους υποψηφίους με τη ΝΔ, λέγοντας ότι προτιμά τον Μπάμπη Παπαδημητρίου και τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο να υπερασπίζονται τις θέσεις της ΝΔ από τα έδρανα της βουλής.

Στην παρατήρηση του κ. Παπαχελά ότι ο ίδιος αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξαν τη στοχοποίηση του σταθμού, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παραδέχθηκε ότι «πολλές φορές και ο ΣΥΡΙΖΑ υπερέβαλε με την κριτική». 

Οταν η κυρία Κοσιώνη θύμισε στον κ. Τσίπρα την περίφημη δήλωση του Πάνου Κάμμενου ότι δεν έχουν ανατιναχτεί κάποια κανάλια στον Πειραιά (εδώ) ο Πρωθυπουργός αρκέστηκε να πει «ο κ. Καμμένος είναι ο κ. Καμμένος» συμπληρώνοντας ότι δεν θυμάται την συγκεκριμένη δήλωση αλλά οπωσδήποτε, αν ειπώθηκε, είναι κατακριτέα.

«Δεν μας μαύρισε ο λαός»

Στην ερώτηση του κ. Παπαχελά «πως νοιώθετε που χάσατε στις ευρωεκλογές» ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι είναι προφανές ότι στις ευρωπαϊκές εκλογές θα εκφραστεί και η δυσαρέσκεια, αλλά υποστήριξε ότι «δεν μας μαύρισε ο λαός». Ο κ. Παπαχελάς επέμεινε και τον ρώτησε τι κατάλαβε από αυτήν την ήττα.

«Είμαστε το 3ο ισχυρότερο σοσιαλιστικό κόμμα στην Ευρώπη» απάντησε ο κ. Τσίπρας, σε μια ακόμη ένδειξη ότι έχει μια δική του αντίληψη της πραγματικότητας.

«Εχω ευθύνες για Βαρουφάκη»

Ερωτηθείς για την διαπραγμάτευση του 2015 παραδέχθηκε ότι ήταν λάθος η επιλογή του Γιάνη Βαρουφάκη στη θέση του υπουργού Οικονομικών και όπως είπε την πλήρωσε αλλά απέφυγε να πει αν την πλήρωσε και ο λαός. «Καταλογίστε μου όσες ευθύνες θέλετε για άγνοια συσχετισμών στην Ευρώπη» είπε ο κ. Τσίπρας.

«Είχαμε την αφέλεια ότι οι εταίροι μας θα σέβονταν τη λαϊκή ετυμηγορία» είπε.

Αλλά παρ’ ολ΄αυτά, ισχυρίστηκε ότι δεν έγινε και κάτι τόσο σοβαρό. «Υπήρξαν συνέπειες, αλλά όχι τραγικές. Ήμασταν στο χείλος του γκρεμού, μας είχαν στριμώξει στον τοίχο. Ηταν η επιμονή του Σόιμπλε» συμπλήρωσε.

—«Ηταν ανευθυνότητα δεν ήταν πολιτική προετοιμασία» παρατήρησε ο Αλέξης Παπαχελάς. «Οχι, ήμασταν προετοιμασμένοι αλλά οι άλλοι ήταν καλύτερα προετοιμασμένοι από εμάς» απάντησε, επιστρατεύοντας ένα νηπιακού επιπέδου επιχείρημα ο κ. Τσίπρας.

—«Αρα μιλάτε για πολιτική αφέλεια» πρόσθεσε η Σία Κοσιώνη. «Μην λέτε φράσεις που δεν έχω χρησιμοποιήσει. Εχω μιλήσει για αυταπάτες» ανταπάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ίδιος βέβαια, λίγες στιγμές νωρίτερα είχε πει ότι «είχαμε την αφέλεια ότι οι εταίροι μας θα σέβονταν τη λαϊκή ετυμηγορία»…

Η συνέντευξη του κ. Τσίπρα θα πήγαινε σε ένα τέτοιο μοτίβο. Οι δημοσιογράφοι θα τον ρωτούσαν και εκείνος θα απαντούσε, με μια δική του προσέγγιση στην πραγματικότητα.

Για τη φορολογία

Ο Πρωθυπουργός ρωτήθηκε για τη φορολογία. «Το 83% των φόρων επιβλήθηκε με το 1ο και το 2ο Μνημόνιο. Στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έδειξαν ότι η μεσαία τάξη έχασε ετησίως 5.300 ευρώ από το εισόδημά της από το 2010 έως το 2015. Από το 2015 έως το τέλος του 2017, υπάρχει επιστροφή 680 ευρώ ετησίως στο μεσαίο εισόδημα», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και αναφέρθηκε στα 300.000 λουκέτα, στη μείωση 40% μισθών και συντάξεων έως το 2015. «Η Ελλάδα το 2015 ήταν μια χώρα στα πρόθυρα της ανθρωπιστικής κρίσης. Ήταν ηθική μας υποχρέωση να βρούμε τον τρόπο να μην αφήσουμε αυτό το κομμάτι του πληθυσμού να περιθωριοποιηθεί. Το ΔΝΤ ήθελε το μοντέλο της εξαθλίωσης και το αποτρέψαμε», είπε απαντώντας για την αποτελεσματικότητας της επιδοματικής πολιτικής.

«Το σκάνδαλο Novartis έχει πολύ δρόμο»

Μιλώντας για την Novartis και την δήλωση του κ. Παπαγγελόπουλου ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους, ο Πρωθυπουργός απάντησε: «Το σκάνδαλο του φαρμάκου είναι ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της χώρας. Τα μεγαλύτερα σκάνδαλα είναι αυτά που αφορούν τα εξοπλιστικά, τις προμήθειες γενικά στο δημόσιο και το σκάνδαλο του φαρμάκου και της Υγείας».

«Το σκάνδαλο της Novartis έχει ακόμα πολύ δρόμο. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα. 4 δισ. ήταν η φαρμακευτική δαπάνη» είπε και πρόσθεσε: «Ενώ διακρατούσε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου η Novartis δεν έχασε από το PSI όπως όλες οι άλλες εταιρείες διότι είχε εσωτερική πληροφόρηση».

Για τις αλλαγές στη Δικαιοσύνη

Ερωτηθείς για τις αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι κινήθηκε εντός του πνεύματος του Συντάγματος και του νόμου και ξεκίνησε πριν ολοκληρωθεί η θητεία τους με σκοπό να γίνουν οι αλλαγές τον Μάιο. Πρόσθεσε μάλιστα το επιχείρημα ότι «δεν προκηρύχθηκαν εκλογές, προανήγγειλα ότι θα πάω στον ΠτΔ να ζητήσω την διάλυση της Βουλής». Ερωτηθείς γιατί δεν «πάγωσε» τις αλλαγές είπε πως ήταν υποχρεωμένος από το Σύνταγμα.

Ερωτηθείς για την στάση του κ. Παυλόπουλου, αποκάλυψε ότι διαφωνεί και δεν θα υπογράψει. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Ο ΠτΔ μέχρι σήμερα έχει τηρήσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις του. Κουβεντιάσαμε το θέμα αυτό μου είπε ότι ως εγγυητής του Πολιτεύματος, μου είπε ότι θεωρεί να ανακοινώσει την απόφασή του γιατί δεν θέλει να μπει η Δικαιοσύνη στην διελκυστίνδα της αντιπαράθεσης την τελευταία εβδομάδα πριν τις εκλογές».

«Δεν μου είπαν τίποτα για νεκρούς στο Μάτι επειδή υπήρχαν κάμερες»

Μιλώντας για την απίστευτη τραγωδία στο Μάτι, ο κ. Τσίπρας περιέγραψε το πως έζησε την 23η Ιουλίου και το πότε έμαθε για τους νεκρούς στο Μάτι.

Αίσθηση προκάλεσε η δήλωσή του ότι δεν γνώριζε πως η ΕΡΤ μεταδίδει ζωντανά τη σύσκεψη στο Επιχειρησιακό της Πυροσβεστικής.

«Μπήκα στην αίθουσα των επιχειρήσεων και είδα παγωμένα πρόσωπα» είπε αρχικά ο Πρωθυπουργός. «Οι υπεύθυνοι δεν μου είπαν για νεκρούς επειδή έβλεπαν τις κάμερες. Οταν αυτές βγήκαν από την αίθουσα μου είπαν ότι “ίσως έχουμε αρκετούς νεκρούς”» συμπλήρωσε. Παραδέχτηκε ότι είχε ακούσει «φήμες» για έναν ή δύο νεκρούς από αναθυμιάσεις…

Για τις «σκαφάτες» διακοπές

Ο Αλέξης Παπαχελάς ρώτησε τον πρωθυπουργό για τις διακοπές του στο κότερο του εφοπλιστή Παναγόπουλου.

-Παπαχελάς: «Δεν θυμώνετε με τον εαυτό σας δεν υπάρχει ένας άνθρωπος δίπλα σας να σας πει ότι είναι κάτι πάρα πολύ άσχημο για έναν πρωθυπουργό;
-Τσίπρας: Ποιο ακριβώς;
-Παπαχελάς: Το ότι πήγατε στο σκάφος μιας συμβούλου σας
-Τσίπρας: Πάντως δεν πήγα στο σκάφος του κ. Αλαφούζου
-Παπαχελάς: Οχι προφανώς, ούτε στη βάρκα του κ. Καρανίκα
-Τσίπρας: Λυπάμαι που φέρνετε αυτό το θέμα με αυτόν τον τρόπο. Ο πρωθυπουργός έχει δικαίωμα στην ιδιωτικότητά του, έχει δικαίωμα να κάνει ένα σαββατοκύριακο με τα παιδιά του όταν του λέει ένας συνεργάτης του σου προσφέρω αυτή την δυνατότητα. Κάποιοι υπέκλεψαν τις φωτογραφίες της προσωπικής μου ζωής και τις πούλησαν έναντι αντιτίμου προφανώς για να δημιουργήσουν ένα προεκλογικό γεγονός.
-Παπαχελάς: Δεν ήταν λάθος μήνυμα;
– Τσίπρας Ο ελληνικός λαός ξέρει αν η ζωή μου είναι μέσα στην πολυτέλεια, μέσα στη χλιδή, αν έχω βγάλει χρήματα από την πολιτική.

Ο Πετσίτης είχε σχέσεις με Παππά

Ο Αλ. Τσίπρας ρωτήθηκε για την υπόθεση Πετσίτη «Είμαι πολύ περήφανος γιατί σε αυτή την κυβέρνηση ούτε ένας υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να κατηγορηθεί ότι έβαλε το χέρι στο μέλι. Η υπόθεση Πετσίτη αφορά έναν άνθρωπο που δεν είχε ούτε καν τη θέση συμβούλου, αλλά βρέθηκε επί της προσκολλήσεως. Στο Μαξίμου μπορεί να μπει… ο οποιοσδήποτε» είπε και πρόσθεσε: «Είναι μια θλιβερή υπόθεση σε ότι αφορά τον άνθρωπο αυτό. Προσπάθησε να αξιοποιήσει το γεγονός ότι ήταν οδηγός για να “πουλήσει” τις γνωριμίες του. Αν το μόνο που έχουν καταφέρει να βρουν είναι ο κ. Πετσίτης είμαι πολύ ευτυχής».

«Γιατί δεν μαζεύω τον Πολάκη»

Ο Αλέξης Τσίπρας ρωτήθηκε για την στάση και τις δηλώσεις Πολάκη. «Γιατί δεν τον μαζεύετε;» τον ρώτησε ο Αλ. Παπαχελάς. «Γιατί ο Πολάκης και ο Ξανθός κάνουν τέτοια δουλειά στην Υγεία θα ήταν άδικο να τους μαζέψω για μια ατυχή ανάρτηση. Εστησαν το δημόσιο σύστημα Υγείας στα πόδια του. Εβγαλαν δύσοσμες υποθέσεις στη δημοσιότητα. Εχω σεβασμό στο έργο του Πολάκη αλλά διαφωνώ με αρκετές περιπτώσεις επικοινωνιακής διαχείρισης. Ο Παύλος Πολάκης είναι ένας άνθρωπος που πνίγει το δίκιο του όταν θυμώνει. Και ειδικά όταν έχει και το πληκτρολόγιο… Έχω εμπιστοσύνη στο έργο τους και το λάθος του και του το έχω πει είναι οι αναρτήσεις του. Και όπως διαπιστώνετε δεν κάνει αναρτήσεις το τελευταίο διάστημα.

«Ο ΣΚΑΪ και η ΝΔ έριξαν φαρμάκι για τις Πρέσπες»

Ο κ. Τσίπρας αδημονούσε να πάει η συζήτηση στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών για να κατηγορήσει τον ΣΚΑΪ: «Ενορχηστρώσατε μια ολόκληρη επίθεση κατά της συμφωνίας, ρίξατε φαρμάκι, διχάσατε και δηλητηριάσατε την κοινωνία» είπε με έμφαση. Εκανε λόγο για «απίστευτη υποκρισία και πατριδοκαπηλία, εσείς και ο κ. Μητσοτάκης» και κατηγόρησε (σ.σ. και τον ΣΚΑΪ): «Ολοκληρώσατε μια διαδικασία που δίχασε τους Έλληνες, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρόδωσε, ο Τσίπρας πρόδωσε την Μακεδονία, όταν βγήκαν στην δημοσιότητα οι επιστολές από το 2005 οι επιστολές που είχαν συμφωνήσει το όνομα. Όταν εμείς αναγκάσαμε τους γείτονες μας να πάνε συνταγματική αλλαγή, διώχνουν οι γείτονες μας τα αγάλματα. Ο κ. Παπαχελάς παρατήρησε ότι δεν συμφώνησε ο κ. Καραμανλής και ο Πρωθυπουργός του απαντά ότι δημιουργήθηκαν σοβαρά τετελεσμένα. «Μετά το Βουκουρέστι όλοι δούλευαν για διπλή ονομασία». Μάλιστα είπε ότι «ο Προκόπης Παυλόπουλος έπαιξε καθοριστικό ρόλο καθώς τους επιβάλαμε αναθεώρηση του Συντάγματος. Και μάλιστα, όταν βρεθήκαμε με τον Ζάεφ στο Νταβός μου είπε: «Μα είναι δυνατόν να μου βάζεις τέτοια πράγματα; Δεν τα έχετε ζητήσει ξανά».

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Οπως ήταν αναμενόμενο, η συνέντευξη του Πρωθυπουργού προκάλεσε αντιδράσεις.

«Δεν μπορούσε να κρύψει την αλαζονεία του», ανέφερε η Νέα Δημοκρατία σε ανακοίνωσή της. «Ακόμη και στις στιγμές που εξαναγκάστηκε να απολογηθεί, δεν μπορούσε να κρύψει την αλαζονεία του», αναφέρει η ΝΔ σε ανακοίνωσή της για τον πρωθυπουργό και προσθέτει: «Η συνέντευξη του κ. Τσίπρα στον ΣΚΑΪ ήταν χρήσιμη, γιατί ξαναθύμισε στους πολίτες ότι είναι αμετανόητος για την καταστροφή που προκάλεσε στην χώρα μας. Κυριακή κοντή γιορτή».

Από την πλευρά του, το Κίνημα Αλλαγής ανέφερε: «Ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε σήμερα στο ΣΚΑΪ σπάζοντας το δικό του εμπάργκο, για να μας πει πάλι ψέμματα. Αμετανόητος, αλαζονικός και κολλημένος με την εξουσία. Για αυτόν όλα έγιναν καλά, όλα είναι υπέροχα. Το τρίτο μνημόνιο, η εξοντωτική φορολογία, οι μειώσεις στις συντάξεις, η κατάρρευση των νοσοκομείων, η σκευωρία της Novartis, η έξαρση της εγκληματικότητας, τα κατά Τσίπρα επιτεύγματα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/Ακροδεξιάς».

Από το ΚΙΝΑΛ συμπλήρωσαν ότι για το κ. Τσίπρα για τα λίγα λάθη, που έγιναν έφταιγαν οι άλλοι και οι συνεργάτες του. Οπως για το κυνισμό του στο Μάτι, έφταιγαν οι υπουργοί του που δεν του είχαν πει παρά μόνο για ένα ή δυο νεκρούς.

«Ο κ. Τσίπρας έχει πάρει διαζύγιο με την αλήθεια. Αλλά το χειρότερο είναι ότι εξακολουθεί να νομίζει ότι μπορεί για μια ακόμη φορά να εξαπατήσει τους Έλληνες. Την απάντηση θα πάρει την Κυριακή».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...