821
Στο σύμπαν των social media, όταν μία γυναίκα ανοίγει τα πόδια για να σκοράρει, τα trolls δεν μπορούν να δουν τίποτα άλλο | Instagram/CreativeProtagon

Απαγορεύεται να ανοίξεις τα πόδια σου, ακόμη και αν είσαι αθλήτρια

Στο σύμπαν των social media, όταν μία γυναίκα ανοίγει τα πόδια για να σκοράρει, τα trolls δεν μπορούν να δουν τίποτα άλλο
|Instagram/CreativeProtagon

Απαγορεύεται να ανοίξεις τα πόδια σου, ακόμη και αν είσαι αθλήτρια

Δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός στο Aussie Rules Football, το αυστραλιανό ποδόσφαιρο και νούμερο ένα άθλημα της Αυστραλίας για να συνειδητοποιήσεις ότι η συγκεκριμένη φωτογραφία, απαθανατίζει μία σπουδαία αθλήτρια σε μία σπουδαία στιγμή.

Η Τάιλα Χάρις, κλωτσάει ψηλά τη μπάλα τύπου ράγκμπι και ο φακός τη συλλαμβάνει στον αέρα, με τα πόδια ανοιχτά, σαν ένα δυνατό αιλουροειδές που ορίζει το παιχνίδι. Ολα καλά ως εδώ. Και ύστερα, ήρθαν τα social media με τα ανεγκέφαλα τρολ και τα εκατοντάδες σεξιστικά σχόλιά τους.

Η φωτογραφία της 21χρονης παίκτριας αναρτήθηκε στη σελίδα του αυστραλιανού τηλεοπτικού σταθμού Channel Seven στο Facebook, αλλά αυτό που ακολούθησε ήταν μία τεράστια, δυσάρεστη έκπληξη: ακραία σχόλια σεξουαλικής φύσεως δημοσιεύτηκαν από άτομα που μπέρδεψαν το γήπεδο με το θλιβερό μπάνιο του σπιτιού τους και έκαναν την αθλήτρια να πει ότι ένιωσε πως είχε κακοποιηθεί σεξουαλικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

My hamstring is ok but derogatory and sexist comments aren’t.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Tayla ⚡️ Harris (@tayla_harris) στις

Με άλλα λόγια: τι κι αν έχεις μόλις βάλει γκολ για την ομάδα σου και σε αποθεώνει ένα ολόκληρο στάδιο; Αν είσαι γυναίκα και ανοίγεις διάπλατα τα πόδια προκειμένου να σκοράρεις, θα σου βγουν ξινοί οι πανηγυρισμοί.

Το αυστραλιανό δίκτυο πανικοβλήθηκε από τα αδιανόητα σχόλια που θύμιζαν περισσότερο γραπτή εκτόνωση σε πορνο-σάιτ και επέλεξε αρχικά να κατεβάσει τη φωτογραφία. Αυτό φυσικά, εξόργισε μία άλλη μερίδα ατόμων, που τόνισαν ότι κανείς δεν πρέπει να υποκύπτει στον φασισμό των τρολ. Η φωτογραφία ανέβηκε και πάλι, με το κανάλι να ζητά εκ νέου συγγνώμη. Ενα ιντερνετικό μπάχαλο, με αφορμή δύο γυναικεία πόδια που ανοίγουν στον αέρα ενώ η μπάλα εκτοξεύεται με φόρα προς το τέρμα.

Δεν είναι η πρώτη φορά, και δυστυχώς, ούτε η τελευταία που όταν μία γυναίκα δείχνει τον στόχο, ο ηλίθιος κοιτάζει τι υπάρχει ανάμεσα στα πόδια της. Και ούτε φυσικά χρειάζεται να είσαι πρωταθλήτρια και σούπερ σταρ για να έχεις βιώσει ότι σχεδόν σε βιάζει ένα βλέμμα στον δρόμο, ή ένα πάμφθηνο σχόλιο ενώ περπατάς αμέριμνη.

Η διαφορά με άλλες εποχές, είναι ότι ενώ παλιότερα τέτοια σεξιστικά κρούσματα ήταν μεμονωμένα, στις μέρες μας, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θυμίζουν πολύ συχνά θαλάμους μαζικού αυνανισμού. Ανδρες κάθε ηλικίας, μορφωτικού επιπέδου και κοινωνικού στάτους, κρυμμένοι πίσω από ένα πληκτρολόγιο, γράφουν σαν αποδιοργανωμένοι, λιγούρηδες έφηβοι που χασκογελάνε αμήχανα στη θέα μιας γυναίκας που ανοίγει τα πόδια, επειδή οι καταπιεσμένες τους ορμόνες, έχουν κάνει κατάληψη σε όλα τα εγκεφαλικά τους κύτταρα.

Προς τιμήν τους, πολλοί ήταν οι άνδρες, επαγγελματίες ποδοσφαιριστές αλλά και… κοινοί θνητοί, που έσπευσαν να υπερασπιστούν τη διαδικτυακή τιμή της συγκεκριμένης αθλήτριας. Οπως ο αυστραλός φωτογράφος Μάικλ Γουίλσον που ανέβασε στο Twitter τη στιγμή που ρίχνει η Χάρις το θεαματικό σουτ-κλωτσιά στον άνανδρο ανδρισμό όσων προσπάθησαν να την εξευτελίσουν: «Πάρτε αυτό trolls» ήταν η γεμάτη νόημα λεζάντα του.

Αλλωστε, στον διαχρονικά ανδροκρατούμενο κόσμο, η λέξη «σκοράρω», παραπέμπει σε σεξουαλικές επιδόσεις κάποιων που αντιμετωπίζουν τον εαυτό τους ως κυρίαρχο επιβήτορα. Οταν όμως το γκολ προέρχεται από γυναικεία πόδια -και τι πόδια! – φαίνεται ότι δεν μπορούν να το αντέξουν. Και καταφεύγουν στον σεξιστικό χουλιγκανισμό. Πάντα κρυμμένοι πίσω από οθόνες πέντε φορές μεγαλύτερες από το ανεγκέφαλο κεφάλι τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...