498
Η Τζασίντα Αρντερν ανακοινώνει την απαγόρευση πώλησης όπλων στους δημοσιογράφους | REUTERS

Η Τζασίντα Αρντερν πήρε το «όπλο» της – περιορίζει τα όπλα στη Νέα Ζηλανδία

Protagon Team Protagon Team 21 Μαρτίου 2019, 11:26
Η Τζασίντα Αρντερν ανακοινώνει την απαγόρευση πώλησης όπλων στους δημοσιογράφους
|REUTERS

Η Τζασίντα Αρντερν πήρε το «όπλο» της – περιορίζει τα όπλα στη Νέα Ζηλανδία

Protagon Team Protagon Team 21 Μαρτίου 2019, 11:26

Στην απαγόρευση πωλήσεων τουφεκιών εφόδου και ημιαυτόματων τουφεκιών προχώρησε η Νέα Ζηλανδία, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη, η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Αρντερν.

«Ανακοινώνω ότι η Νέα Ζηλανδία θα απαγορεύσει όλα τα ημιαυτόματα όπλα στρατιωτικού τύπου. Θα απαγορεύσουμε επίσης τα τουφέκια εφόδου», δήλωσε η Αρντερν, διευκρινίζοντας πως θα τεθούν σε εφαρμογή προσωρινά μέτρα για να αποτραπεί το να σπεύσουν κάποιοι να αγοράσουν τέτοια όπλα πριν επικυρωθεί νέα νομοθεσία.

Ανακοίνωσε επίσης την απαγόρευση της πώλησης γεμιστήρων μεγάλης χωρητικότητας, καθώς και όλων των αξεσουάρ που επιτρέπουν τη μετατροπή ημιαυτόματων σε αυτόματα όπλα. «Για να συνοψίσουμε, κάθε ημιαυτόματο όπλο που χρησιμοποιήθηκε στην τρομοκρατική επίθεση της Παρασκευής, θα απαγορευτεί σε αυτή τη χώρα», τόνισε η πρωθυπουργός.

Κατάστημα με όπλα στο Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας

«Πιστεύω ότι οι Νεοζηλανδοί, τόσο αυτοί που χρησιμοποιούν όπλα για νόμιμους σκοπούς, όσο και αυτοί που δεν τα έχουν αγγίξει ποτέ τους, συμφωνούν ότι ήρθε η ώρα να σταματήσουμε τη μαζική και εύκολη διαθεσιμότητα αυτών των όπλων», δήλωσε η Αρντερν.

Η Αρντερν ανακοίνωσε επίσης ότι όσοι διαθέτουν τέτοια όπλα, καλούνται να τα παραδώσουν στην αστυνομία, είτε συμπληρώνοντας μία φόρμα στο Ιντερνετ είτε καλώντας ένα ειδικό νούμερο. Οι Αρχές επεξεργάζονται το σχέδιο επιστροφής των όπλων και το ποσό με το οποίο θα αποζημιώνουν τους κατόχους τους. Υπολογίζεται πως το κόστος για το κράτος θα ανέλθει μεταξύ των 100 και 200 εκατ. δολαρίων.

Στη χώρα των πέντε εκατ. κατοίκων, υπάρχουν 1,2-1,5 εκατ. όπλα. Ο ακριβής αριθμός όμως, δεν είναι γνωστός.

Θα υπάρξει μία περίοδο χάριτος για όσους δεν τα έχουν δηλωμένα, όμως όταν παρέλθει η προθεσμία, οι κάτοχοί τους θα διώκονται, αν δεν τα έχουν επιστρέψει στις Αρχές, σύμφωνα με τον αρχηγό της αστυνομίας της Νέας Ζηλανδίας, Μάικ Μπους

Η απαγόρευση της πώλησης όπλων τέθηκε σε ισχύ την ώρα της συνέντευξης Τύπου, το μεσημέρι της Πέμπτης (τοπική ώρα).

Πρόσθετα μέτρα απαγόρευσης όπλων θα ανακοινωθούν τη Δευτέρα, μετά το υπουργικό συμβούλιο.

Συνεχίζοντας τις δράσεις που την έχουν κάνει ιδιαίτερα δημοφιλή παγκοσμίως, η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας επισκέφθηκε τα στελέχη των υπηρεσιών εκτάκτου ανάγκης που έσπευσαν πρώτοι στα σημεία της σφαγής στο Κράιστσερτς

Την κίνηση της νεοζηλανδής πρωθυπουργού χαιρέτισαν αμερικανοί πολιτικοί, τονίζοντας τις διαφορές ανάμεσα στις δύο χώρες.

Η Αλεξάντρια Οκάσιο Κόρτεζ δήλωσε στο Twitter: «Το Σάντι Χουκ συνέβη πριν έξι χρόνια και εμείς ακόμα δεν μπορούμε ούτε να θέσουμε σε ψηφοφορία στη Γερουσία το θέμα της καθολικής διερεύνησης στοιχείων (όσων θέλουν να αγοράσουν όπλα). Μέρες μετά το Κράιστσερτς, η Νέα Ζηλανδία απέσυρε τα όπλα του πολέμου από την αγορά. Αυτό θα πει “ηγούμαι”». (Η βουλευτής των Δημοκρατικών αναφέρεται στο περιστατικό στο δημοτικό σχολείο του Σάντι Χουκ του Κονέκτικατ, όπου, τον Δεκέμβριο του 2012, ένας 20χρονος επιτέθηκε με όπλα και σκότωσε 20 παιδιά ηλικίας έξι και επτά ετών και έξι ενήλικες).

Την απόφαση της Νέας Ζηλανδίας επικρότησε και ο υποψήφιος για το χρίσμα των Δημοκρατικών, Μπέρνι Σάντερς: «Αυτό θα πει παίρνω μέτρα για να σταματήσω τη βία των όπλων», δήλωσε και κάλεσε τις ΗΠΑ να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Νέας Ζηλανδίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...