446
Μασκαρεμένοι επισκέπτες ξαποσταίνουν δίπλα σε κανάλι της Βενετίας | REUTERS/Manuel Silvestri

Το Καρναβάλι της Βενετίας δεν αντέχει άλλους τουρίστες

Protagon Team Protagon Team 27 Φεβρουαρίου 2019, 07:15
Μασκαρεμένοι επισκέπτες ξαποσταίνουν δίπλα σε κανάλι της Βενετίας
|REUTERS/Manuel Silvestri

Το Καρναβάλι της Βενετίας δεν αντέχει άλλους τουρίστες

Protagon Team Protagon Team 27 Φεβρουαρίου 2019, 07:15

Καρναβάλι της Βενετίας δεν σημαίνει μόνο πολύχρωμα κοστούμια, εντυπωσιακές περούκες και μυστηριώδεις μάσκες. Σημαίνει και αφόρητος συνωστισμός από χιλιάδες τουρίστες που καταφθάνουν από κάθε γωνιά του κόσμου κάθε χρόνο τέτοια εποχή. Και ενώ η συγκεκριμένη ιταλική πόλη υποφέρει ούτως ή άλλως από την πολυκοσμία και τον τουριστικό υπερπληθυσμό, όταν έρχεται το Καρναβάλι, η κατάσταση βγαίνει εκτός ελέγχου.

Οπως αναφέρει και δημοσίευμα των Times του Λονδίνου, «η θρυλική πλατεία του Αγίου Μάρκου, το αλλοτινό αγαπημένο στέκι του Καζανόβα, του λόρδου Βύρωνα και του Ντίκενς, αντιμετωπίζει αλλιώς τα πράγματα τώρα που αισίως ζει στον 21ο αιώνα».

Με την ανάγκη για την ασφάλεια τόσο των τουριστών, όσο και των ντόπιων να είναι επιτακτική, η πανέμορφη πόλη τοποθέτησε στις τέσσερις βασικές εισόδους της διάσημης πλατείας της, ειδικές μπάρες σαν αυτές που συναντούμε στους σιδηροδρομικούς σταθμούς, προκειμένου τα πλήθη να εισέρχονται με ελεγχόμενο τρόπο. Αυτό συνέβη την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2019 και με το που οι επισκέπτες έφτασαν τους 23.000, τα νοερά σύνορα της πλατείας έκλεισαν και δεν δέχονταν άλλους μασκαρεμένους «εισβ0λείς».

Τα προηγούμενα χρόνια, ο αριθμός των επισκεπτών που θα συνωστίζονταν με κίνδυνο ακόμη και να ποδοπατηθούν εκεί, έφτανε τους 50.000!

Συνωστισμός και στο λιμάνι της Βενετίας, από μασκαρεμένες γόνδολες

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, περίπου 110.000 επισκέπτες κατέφτασαν την Κυριακή στη Βενετία, πόλη με 53.000 μόνιμους κατοίκους. Τέτοια νούμερα-ρεκόρ, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, όχι μόνο για την ασφάλεια όσων βρίσκονται εκεί, αλλά και για το ότι «η πόλη μπορεί να χάσει την ψυχή της, αν την πουλήσει όσο-όσο στον άμετρο τουρισμό», υπογραμμίζει το βρετανικό δημοσίευμα.

Η περιορισμένη είσοδος στην κεντρική πλατεία του Αγίου Μάρκου, ήταν ένα από τα μέτρα που πήρε ο δήμαρχος της Βενετίας, Λουίτζι Μπρουνιάρο. Υπάρχουν ακόμη, σκέψεις για τη χρήση σκάνερ με λέιζερ και ειδικούς μετρητές μέσω smartphones, που θα υπολογίζουν ποια σοκάκια είναι «μποτιλιαρισμένα» από τουρίστες.

Ηδη έχουν γίνει πολλές διαμαρτυρίες διεθνώς, κάνοντας λόγο ότι η Βενετία κινδυνεύει να μετατραπεί σε μουσείο, με εισιτήριο εισόδου και συγκεκριμένο αριθμό επισκεπτών.

Αργά χθες Τρίτη 27 Φεβρουαρίου άλλωστε, οι δημοτικοί σύμβουλοι επικύρωσαν με συντριπτική πλειοψηφία το εισιτήριο εισόδου, λέγοντας ότι οι ημερήσιοι επισκέπτες θα πρέπει να καταβάλλουν εφέτος 3 ευρώ το άτομο για να μπουν στη Βενετία. Το ποσό θα αυξηθεί στα 6-10 ευρώ από τις αρχές του 2020, ανάλογα με το αν πρόκειται για υψηλή τουριστική περίοδο.

Κάποιοι ακτιβιστές μάλιστα, επιχείρησαν να σηκώσουν μία από τις σιδερένιες μπάρες, φωνάζοντας πως η Βενετία ανήκει – και πρέπει να είναι ανοιχτή – σε όλους.

Οσοι δεν κατάφεραν να μπουν στην κεντρική πλατεία, αρκέστηκαν σε βόλτες στα γύρω γραφικά σοκάκια. Καθόλου άσχημα, αν σκεφτούμε ότι αυτή την εποχή, η Βενετία είναι ένα απέραντο Καρναβάλι, με μασκαράδες να εμφανίζονται σε κάθε πιθανό και απίθανο σημείο της πόλης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...