316
Ακτιβιστής με τη μορφή του Μαρκ Ζάκερμπεργκ του Facebook προκαλεί τους ευρωπαίους αξιωματούχους να τον φορολογήσουν | EPA/STEPHANIE LECOCQ

Ο ΟΟΣΑ πιέζει για καλύτερη φορολογία των γιγάντων του Ιντερνετ

Protagon Team Protagon Team 30 Ιανουαρίου 2019, 12:36
Ακτιβιστής με τη μορφή του Μαρκ Ζάκερμπεργκ του Facebook προκαλεί τους ευρωπαίους αξιωματούχους να τον φορολογήσουν
| EPA/STEPHANIE LECOCQ

Ο ΟΟΣΑ πιέζει για καλύτερη φορολογία των γιγάντων του Ιντερνετ

Protagon Team Protagon Team 30 Ιανουαρίου 2019, 12:36

Λύση στον γρίφο της φορολόγησης των γιγάντων του Ιντερνετ όπως η Google, που έχουν αναγάγει σε επιστήμη την αποφυγή καταβολής φόρων, επιχειρεί να δώσει ο Οργανισμός για Οικονομική Συνεργασία και την Ανάπτυξη.

Πρόκειται για ένα πλαίσιο κανόνων με παγκόσμια ισχύ για τις πολυεθνικές της πληροφορικής και στόχο να τεθεί σε ισχύ από το 2020. Την Τρίτη παρουσιάστηκε η καταρχήν συμφωνία 127 χωρών πάνω σε αυτό.

Με τη συμφωνία, που έρχεται μετά από πολλά χρόνια αδιεξόδου, τα κράτη δεσμεύονται να μεταρρυθμίσουν τους φορολογικούς κανόνες που είναι σε ισχύ και να εξαλείψουν τις αδυναμίες και τα «παραθυράκια», τα οποία εκμεταλλεύεται ιδιαίτερα ο ψηφιακός τομέας. Οι χώρες αυτές αντιπροσωπεύουν το 90% της παγκόσμιας οικονομίας.

Η γενική ιδέα, όπως γράφει ο Monde, είναι να φορολογηθούν με δίκαιο τρόπο οι μεγάλες εταιρείες του Ιντερνετ, αυτές που οι Γάλλοι αποκαλούν συνήθως GAFA (Google, Amazon, Facebook, Apple). Η συνήθης πρακτική τους είναι να έχουν σε άλλη χώρα την έδρα τους, σε άλλη να ασκούν τις δραστηριότητές τους και ενδεχομένως σε άλλη να αποκομίζουν και να καταγράφουν τα τεράστια κέρδη τους.

Η πρωτοβουλία καλεί για την ανάπτυξη αντικειμενικών κριτηρίων, όπως η απογραφή των καταναλωτών, που με τη σειρά τους θα οδηγήσουν σε καλύτερη καταγραφή των εσόδων και άρα τη φορολόγηση των εταιρειών.

Ο λαβύρινθος των θυγατρικών και των πρακτικών που είναι στα όρια της νομιμότητας είναι μόνιμος πονοκέφαλος για τις φορολογικές Αρχές σε όλο τον κόσμο. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν κυβερνήσεις που σκόπιμα αποφασίζουν να δεχτούν μια τέτοια συμπεριφορά για να κρατήσουν θέσεις εργασίας.

Πρόσφατη είναι η περίπτωση της Apple: η Κομισιόν επέβαλε στην Apple να πληρώσει φόρους ύψους πολλών δισεκατομμυρίων στην Ιρλανδία, η οποία φορολογούσε την πολυεθνική με εξαιρετικά μικρό ποσό, το οποίο στην πράξη ήταν σχεδόν μηδενικό.

Σε περίπτωση που οι G20, οι μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη, υιοθετήσουν τις νέες αρχές από το 2020, θα πρέπει να αντικαταστήσουν τους φόρους κατά των GAFA που επιβάλλουν μονομερώς κάποιες χώρες, όπως η Βρετανία και (σε λίγους μήνες) η Γαλλία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...