428
Απίστευτο τοπίο, που δυστυχώς καταστρέφεται... | shutterstock

Το ανθρώπινο χέρι απειλεί το Βουνό των Επτά Χρωμάτων στο Περού

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουνίου 2018, 08:30
Απίστευτο τοπίο, που δυστυχώς καταστρέφεται...
|shutterstock

Το ανθρώπινο χέρι απειλεί το Βουνό των Επτά Χρωμάτων στο Περού

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουνίου 2018, 08:30

Στους γεωγραφικούς χάρτες απαντάται ως Montaña Vinicunca, που στην ιθαγενή γλώσσα Quechua σημαίνει Βουνό των Επτά Χρωμάτων (Montaña de Siete Colores), αλλά στο Περού είναι επίσης γνωστό ως Montaña Arcoiris (Βουνό Ουράνιο Τόξο) ή Μontaña Colorada (Χρωματισμένο Βουνό). Είναι ένα όρος στο Περού που έχει τα χρώματα του ουράνιου τόξου χωρίς την ανθρώπινη παρέμβαση.

Πώς γίνεται αυτό; Τα χρώματά του προέρχονται από διαφορετικούς τύπους ιζημάτων και οφείλονται εν μέρει στο μεγάλο υψόμετρο. Οταν το χιόνι λιώνει στο μεγάλο αυτό υψόμετρο, το νερό με τα διάφορα μέταλλα που περιέχει, κάνει αντίδραση με το χώμα και δημιουργεί αυτά τα υπέροχα χρώματα: οι κόκκινες επιφάνειες οφείλονται στην οξείδωση της Γης, οι κίτρινες στο σουλφίδιο του σιδήρου, οι μοβ στον οξειδωμένο λειμονίτη και οι πράσινες στον χλωρίτη.

Το National Geographic το έχει κατατάξει στα 100 μέρη που πρέπει ο καθένας μας να δει μία φορά στη ζωή του, ενώ αποτελεί και Παγκόσμιο Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Το όρος, ύψους 5.200 μέτρων, βρίσκεται στα σύνορα των περιοχών Pitumarca και Cusipata, περίπου 100 χιλιόμετρα από το Κούσκο του Περού.

Η κοινότητα Pitumarca είναι αυτή που διαχειρίζεται τις τουριστικές δραστηριότητες: οι επισκέπτες πληρώνουν ένα μικρό κόμιστρο για την είσοδο και μπορούν να αγοράσουν ποτά και σνακ από ένα μικρό περίπτερο στον χώρο.

«Το μέρος μπορεί να καθαρίζεται από τα περιττώματα των ζώων από την τοπική κοινότητα, ωστόσο αυτό το φυσικό θαύμα πλέον απειλείται βάναυσα από την ανθρώπινη δραστηριότητα» σημειώνει η ιταλική Corriere della Sera.

φωτό: shutterstock
φωτό: shutterstock

Από τον περασμένο Μάρτιο, όπως κατήγγειλε η ΜΚΟ Cooperacción, το βουνό παραχωρήθηκε στο Γεωλογικό Ινστιτούτο Ingemmet της εταιρείας Minquest, που με τη σειρά της ανήκει στην καναδική Camino Minerals με σκοπό την εξόρυξη μεταλλευμάτων.

Τελικά, και μετά τις αντιδράσεις των τοπικών πληθυσμών, ο κυβερνήτης της περιοχής, Εντουιν Λικόνα, έλαβε ένα έγγραφο από την καναδική εταιρεία που τελικά αποφάσισε να ακυρώσει την εξόρυξη.

Βέβαια, το φυσικό περιβάλλον του όρους είχε ήδη υποστεί ζημιές από τη συσσώρευση στερεών αποβλήτων που άφησε η συνεχής ροή των τουριστών.

Οσον αφορά το θέμα αυτό, τοποθετήθηκε και ο ίδιος ο πρόεδρος του Περού Μαρτίν Βισκάρα, ο οποίος δήλωσε στο Twitter: «Το βουνό αυτό αποτελεί μια σημαντική περιοχή προστασίας της φύσης και θα πρέπει πάση θυσία να διατηρηθεί.  Είναι καθήκον μας να προστατεύσουμε το όμορφο αυτό δημιούργημα της φύσης που βρίσκεται στην πόλη Κούσκο και αποτελεί μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας».

Για την ιστορία, η ιδανική περίοδος για να επισκεφτεί κάποιος την περιοχή είναι από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο, και η ανάβαση στο βουνό μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους: με καμήλες, με άλογα, με ποδήλατα ή και περπατώντας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...