370
Εγκλωβισμένοι στη δομή φιλοξενίας στο Ελληνικό... | Menelaos Myrillas / SOOC

Για σεξουαλική εκμετάλλευση προσφύγων κατηγορείται αμερικανική ΜΚΟ

Protagon Team Protagon Team 18 Μαΐου 2017, 12:23
Εγκλωβισμένοι στη δομή φιλοξενίας στο Ελληνικό...
|Menelaos Myrillas / SOOC

Για σεξουαλική εκμετάλλευση προσφύγων κατηγορείται αμερικανική ΜΚΟ

Protagon Team Protagon Team 18 Μαΐου 2017, 12:23

Η καταγγελία είναι ανατριχιαστική. Αφορά τη σεξουαλική εκμετάλλευση των, κατά μία άποψη, πιο ευάλωτων ανθρώπων που διαμένουν στην Ελλάδα, των προσφύγων. Κυρίως είναι αηδιαστική. Ο θύτης ή οι θύτες προέρχονται από μία ΜΚΟ, μία οργάνωση που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα για τη διευκόλυνση της φιλοξενίας των προσφύγων!

Για την υπόθεση διαφθοράς και σεξουαλικής εκμετάλλευσης όπου εμπλέκεται -αμερικανική, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες- ΜΚΟ ειδοποιήθηκε πρώτα ο ευρωπαίος επίτροπος για την ανθρωπιστική βοήθεια, Χρήστος Στυλιανίδης, την Τρίτη. Ο ίδιος αντέδρασε άμεσα στέλνοντας επιστολή στην ευρωπαϊκή υπηρεσία για την καταπολέμηση της απάτης εις βάρος του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού (OLAF) αλλά και στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα.

Για τέτοια θέματα υπάρχει «μηδενική ανοχή», τόνισε ο κ. Στυλιανίδης. Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, ο ίδιος ανακοίνωσε ότι η ΕΕ αναστέλλει τη χρηματοδότηση στη ΜΚΟ. «Η Κομισιόν έχει θεσπίσει έναν διεξοδικό μηχανισμό για την παρακολούθηση και την εξασφάλιση της εφαρμογής της ανθρωπιστικής της χρηματοδότησης παγκοσμίως, με πλήρη σεβασμό όλων των ανθρωπιστικών αρχών και της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης», δήλωσε ο κ. Στυλιανίδης.

Μέσω αυτού του μηχανισμού εντοπίστηκαν οι «δυνητικά σοβαρές καταγγελίες σχετικά με ένα από τα ανθρωπιστικά έργα που υλοποιεί ένας εταίρος στην Ελλάδα», σημείωσε χωρίς να αποκαλύψει το όνομα του οργανισμού. Η Κομισιόν δεν πρόκειται να αποκαλύψει το όνομα του οργανισμού, καθώς έχει αρχίσει έρευνα σε βάρος του. Αλλά έχει προτρέψει τη ΜΚΟ να αποκαλυφθεί από μόνη της.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ΜΚΟ έλαβε τις καταγγελίες ιδιαίτερα σοβαρά και έχει αρχίσει εσωτερική έρευνα για τις πράξεις του προσωπικού της. Οπως αποκάλυψε ο αρμόδιος επίτροπος, «μια καταγγελία αφορά πιθανή σεξουαλική εκμετάλλευση των δικαιούχων από μέλη του προσωπικού του εταίρου» και «μία ακόμα ενδεχόμενη οικονομική διαφθορά από τα ίδια μέλη του προσωπικού».

Στην ανακοίνωσή του ο κ. Στυλιανίδης πρόσθεσε το αυτονόητο: «Κύριο μέλημά μας είναι η ευημερία των δυνητικών θυμάτων. Κατά συνέπεια, θα διασφαλίσουμε ότι τους παρέχεται άμεση στήριξη». 

Από την πλευρά τους πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής ανέφεραν ότι «το υπουργείο χαιρετίζει τις ενέργειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για έλεγχο σοβαρών καταγγελιών για ΜΚΟ» και υπενθυμίζουν ότι «το υπουργείο είχε ζητήσει κατ’ επανάληψη τον σε βάθος έλεγχο των ΜΚΟ».

Παράλληλα όμως εξέφρασαν μία ένσταση στον τρόπο που χειρίστηκε η Επιτροπή τις καταγγελίες. «Θα ήταν δόκιμο να είχαν διοχετευτεί και στην ελληνική Αστυνομία», τόνισαν καταλήγοντας ότι «αναμένουμε την ολοκλήρωση των ερευνών και τις επίσημες ανακοινώσεις της Επιτροπής».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...