700
Ο Κυριάκος Ρόκος αποτυπώνει στο μάρμαρο ένα πλούσιο υλικό από όνειρα και συνειρμούς | .

Ονειρα αποτυπωμένα στο μάρμαρο και στο χαρτί

Κική Τριανταφύλλη Κική Τριανταφύλλη 19 Δεκεμβρίου 2016, 11:35
Ο Κυριάκος Ρόκος αποτυπώνει στο μάρμαρο ένα πλούσιο υλικό από όνειρα και συνειρμούς
|.

Ονειρα αποτυπωμένα στο μάρμαρο και στο χαρτί

Κική Τριανταφύλλη Κική Τριανταφύλλη 19 Δεκεμβρίου 2016, 11:35

Με αφορμή την ατομική έκθεση γλυπτικής του Κυριάκου Ρόκου «Εξαιρετικό  Παρθένο  Πικρό  Χαμόγελο – ψυχρής έκθλιψης» που εγκαινιάστηκε πρόσφατα στην αίθουσα τέχνης «ε κ φ ρ α σ η – γιαννα γραμματοπουλου», ο αρχιτέκτονας  και  ιστορικός  τέχνης Κώστας Καζαμιάκης συνομιλεί με τον σπουδαίο ηπειρώτη γλύπτη σε εκδήλωση του βιβλιοπωλείου Ιανός με τίτλο «Από το Αμπέλι στο Θέατρο».

«Κυριάκο εδώ θα κάνεις ότι σου λέμε και στην τελευταία χρονιά να καταστρέψεις όλα όσα σου μάθαμε.», είπε το 1965 ο Θανάσης Απάρτης ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της μοντέρνας γλυπτικής στην Ελλάδα, στον 20χρονο τότε σπουδαστή γλυπτικής στην Α.Σ.Κ.Τ. και ο Κυριάκος Ρόκος έβαλε καλά στο μυαλό του και στην τέχνη του τη συμβουλή του δασκάλου του. Λίγο αργότερα ο σπουδαίος ηπειρώτης γλύπτης θα άρχιζε να αποτυπώνει τα όνειρά του στα κείμενά του, στα σκίτσα του και στα γλυπτά του.

Σχολιάζοντας τη γλυπτική του Κυριάκου Ρόκου ο αρχιτέκτονας και ιστορικός της τέχνης Γιάννης Χ. Παπαϊωάννου λέει ότι: «Η γλυπτική του Ρόκου μορφοποιεί ένα πλούσιο ονειρικό υλικό που μας περιδινίζει σ’ έναν κόσμο συνειρμών, μετασχηματισμών και αναπλάσεων στα όρια του ψυχικού αυτοματισμού. Μέσα στα τόσα υλικά που με άνεση και μαστοριά κατεργάζεται, διακρίνει κανείς να επανέρχονται σε πλήθος παραλλαγών κάποιες έμμονες ιδέες που με ευρηματικό τρόπο και ετερόκλητες κλίμακες αρθρώνουν τους συχνά σαρκαστικούς συμβολισμούς  του: η βίδα, το δάχτυλο, το φερμουάρ, το περιστέρι, ο καθρέπτης. Τα απίστευτα εκμαγεία χεριών και η χαρμολύπη του αέναου περάσματος από το ένα πρόσωπο στο άλλο. Τα προσωπεία και τα σύμβολα από το βεστιάριο της ανθρώπινης δόξας, η οδυνηρή γειτνίαση του βάθρου με το βάραθρο.»

Rokos_karekles
Έργο του Κυριάκου Ρόκου στην αίθουσα τέχνης «έκφραση – Γιάννα Γραμματοπούλου»

Δεν είναι τυχαίο, όπως  επεσήμανε ο Κώστας Καζαμιάκης σε παλιότερη παρουσίαση του καλλιτέχνη ότι ο Ρόκος γεννήθηκε ακριβώς στη μέση του 1945, χρονιά που ξεκίνησε με τον χειρότερο τρόπο για την Ελλάδα αφού αμέσως μετά το τέλος του πολέμου άρχισαν τα Δεκεμβριανά και δεν υπήρξε ούτε μια ημέρα της χρονιάς εκείνης χωρίς τρομακτικές εξελίξεις μέχρι που η χιλιοτραυματισμένη η Ελλάδα άρχισε σιγά-σιγά να σηκώνεται και να στέκεται πάλι στα πόδια της. Και δεν είναι τυχαίο γιατί τα τελευταία 20 χρόνια τεκμηριώνεται η φροϋδική θεωρία ότι οι άνθρωποι επηρεάζονται για τη ζωή τους τους 6 τελευταίους μήνες που είναι στην κοιλιά της μάνας τους και τους έξι επόμενους μετά τη γέννα τους.

Ο ίδιος ο καλλιτέχνης σημειώνει για τη δουλειά του: «Γεγονός  είναι  ότι  εξακολουθώ, πάντα λεύτερος, σαν  πολεμικός  ανταποκριτής  ή  σαν  λαϊκός  μάστορας, να καταγράφω,  με  τον τρόπο  μου, όλα  όσα  μονάχα  με  τους  χτύπους  της  καρδιάς  μεταδίδονται  και  αποθηκεύονται  με την ευχή  της  μη  επανάληψης. Φυσικά  δεν  είμαι  και ο  μόνος. Αλλά ποιά ελληνική εξουσία  νοιάστηκε για το μοναδικό κεφάλαιο που είναι ο δημιουργός της ντόπιας τέχνης και ο πολιτισμός;»

Ο Κυριάκος Ρόκος   είναι  γλύπτης – ομότιμος  καθηγητής  της  σχολής  Συντήρησης  Αρχαιοτήτων  και  Έργων  Τέχνης  του  Τ.Ε.Ι  της  Αθήνας, όπου  οργάνωσε  και  το  πρώτο  εργαστήριο Πλαστικής. Κατάγεται από το Μέτσοβο και γεννήθηκε στα Γιάννενα  τον  Μάη  του  1945. Σπούδασε με  υποτροφία  τού Ι.Κ.Υ, γλυπτική στην Ανώτατη  Σχολή Καλών Τεχνών, με δάσκαλο τον Γιάννη  Παππά. Ακολούθησαν σπουδές τεσσάρων ετών στο Παρίσι με υποτροφία της Ακαδημίας Αθηνών. Από  το  1972  μέχρι  το  2016 έχει  κάνει  37  ατομικές  εκθέσεις  στην  Ελλάδα και  το  εξωτερικό. Έχει  λάβει  μέρος  σε  πολλές  ομαδικές  και  διεθνείς  εκθέσεις.

ROKOS_kolos
Πορτρέτο εξουσίας, του Κυριάκου Ρόκου, παρουσιάστηκε το 1991 στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών

Συμμετέχει  σε  πολλά  ελληνικά  και  διεθνή  Συμπόσια  Γλυπτικής εξωτερικού χώρου. Έχει  φιλοτεχνήσει  μετάλλια  και  τιμητικές  πλακέτες. Έχει  πάρει  βραβεία  και  διακρίσεις  για  το  έργο  του. Συνεργάστηκε  με  το  Θέατρο  Τέχνης  του  Κάρολου  Κουν, το  Εθνικό  Θέατρο  και  το  Περιφερειακό  Θέατρο  Ιωαννίνων. Στο  διάστημα   1981-1983  δίδαξε  Ελεύθερο  Σχέδιο στη  σχολή Βακαλό. Είναι  μέλος  του  Ε.Ε.Τ.Ε  και  του  Συλλόγου  Γλυπτών  Ελλάδας. Έργα  του  υπάρχουν  σε  Μουσεία, Πινακοθήκες, ιδιωτικές  συλλογές και εξωτερικούς  χώρους. Ακόμη, έχει γράψει πολλά βιβλία, μεταξύ άλλων τα Αποτυπώματα, Ταξίδια με στυλό διαρκείας, Ένας επικίνδυνος γλύπτης, γλυπτική σε κοινή θέα, 31 σχέδια και ένα γλυπτό ζητούν ποιητή, Η πεταλούδα του Ινσένμπορν, Απ’ τα Σκεψοχώραφα βιολογικής καλλιέργειας

Info

«Από το Αμπέλι στο Θέατρο», Ο Κώστας Καζαμιάκης συνομιλεί  με  τον  Κυριάκο Ρόκο

Τετάρτη 21  Δεκεμβρίου 2016, ώρα: 18.00

Βιβλιοπωλείο  ΙΑΝΟΣ, Σταδίου 24

Ιστορίες  του  γλύπτη διαβάζουν: Αντέλα  Μέρμηγκα, ηθοποιός  και  καθηγήτρια  ορθοφωνίας, και  Γιώργος Κοτανίδης, ηθοποιός. Τραγουδάει   η   Μαρίνα Δακανάλη.  

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...