421
Φωτογραφίες από τον -ξυλοκοπημένο- δράστη της επίθεσης, Αμπντουλγκαντίρ Μασαρίποφ, μετά τη σύλληψή του |

Την πλατεία Ταξίμ και όχι το «Ρέινα» είχε στόχο ο μακελάρης της Κωνσταντινούπολης

Protagon Team Protagon Team 18 Ιανουαρίου 2017, 12:43
Φωτογραφίες από τον -ξυλοκοπημένο- δράστη της επίθεσης, Αμπντουλγκαντίρ Μασαρίποφ, μετά τη σύλληψή του |

Την πλατεία Ταξίμ και όχι το «Ρέινα» είχε στόχο ο μακελάρης της Κωνσταντινούπολης

Protagon Team Protagon Team 18 Ιανουαρίου 2017, 12:43

Το κλαμπ «Ρέινα» στην Κωνσταντινούπολη, το σημείο της επίθεσης όπου έχασαν τη ζωή τους 39 άτομα και τραυματίστηκαν άλλα 65, λίγο μετά την έλευση της Πρωτοχρονιάς, επιλέχθηκε τυχαία, τελευταία στιγμή. Στην πραγματικότητα ο δράστης είχε σκοπό να αιματοκυλήσει την πλατεία Ταξίμ. Οπως περιέγραψε στην κατάθεσή του στις τουρκικές αρχές ο ουζμπέκος Αμπντουλγκαντίρ Μασαρίποφ, τα σχέδιά του άλλαξαν το ίδιο βράδυ όταν συνειδητοποίησε ότι τα μέτρα ασφαλείας στην κεντρική πλατεία της πόλης ήταν αυξημένα.

2017-01-17T163459Z_1_MTZGRQED1HXNGAJQ_RTRFIPP_0_TURKEY-ATTACK-HIDEOUT
Η πόρτα του σπιτιού όπου κρυβόταν ο δράστης μετά την έφοδο της αστυνομίας (REUTERS/Osman Orsal)

Οπως περιέγραψε ο 34χρονος δράστης, έφτασε στην Τουρκία από το Ιράν τον περασμένο Ιανουάριο, αφότου έλαβε εντολές να συμμετέχει στον πόλεμο στη Συρία. Εγκαταστάθηκε στο Ικόνιο, με τη σύζυγο και τα παιδιά τους στις αρχές του 2016, όπου ζούσε με το όνομα Αμπού Μοχάμεντ Χορασανί. «Οσο ήμουν εκεί έλαβα τη διαταγή από τη Ράκκα. Ελαβα την εντολή να διεξάγω την επίθεση την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στην Ταξίμ», περιέγραψε ο ίδιος στην κατάθεσή του. Μάλιστα, όπως είπε, έβγαζε βίντεο και φωτογραφίες από την πλατεία και τις έστελνε στους τζιχαντιστές του ISIS στη Ράκκα. «Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς έφτασα στην Ταξίμ αλλά υπήρχαν αυξημένα μέτρα ασφαλείας. Δεν έμοιαζε δυνατό να γίνει μία επίθεση. Επικοινώνησα ξανά με τον άνθρωπο που μου έδινε εντολές. Αποφασίσαμε ότι η Ταξίμ δεν ήταν το κατάλληλο μέρος. Μου είπε να βρω έναν νέο στόχο. Διέσχισε την παραλιακή με ένα ταξί κατά τις 10 το βράδυ. Το Ρέινα φάνηκε κατάλληλο. Δεν υπήρχε πολλή ασφάλεια. Το είπε στον άνθρωπο που μου έδινε εντολές και μου είπε να χτυπήσω το Ρέινα. Πήγα με ταξί στο Ζεϊτινμπουρνού, πήρα το όπλο από το σπίτι και επιτέθηκα στο Ρέινα».

2017-01-17T163459Z_1_MTZGRQED1HXNGHJU_RTRFIPP_0_TURKEY-ATTACK
Το σαλόνι του καταφυγίου όπου βρέθηκε ο ουζμπέκος δράστης, στο προάστιο Εσένγιουρτ (REUTERS/Osman Orsal)

Σύμφωνα με τις έρευνες των αστυνομικών, ο Μασαρίποφ, ο οποίος είχε εκπαιδευτεί σε καμπ της Αλ Κάιντα στο Ιράκ προτού γίνει μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης του ISIS, έφτασε στην Κωνσταντινούπολη στις 16 Δεκεμβρίου. Αρχικά εγκαταστάθηκε σε καταφύγιο του ISIS στο Μπασακσεχίρ. Μετακόμισε στο Ζεϊτινμπουρνού δύο ημέρες πριν από την επίθεση.

Ακριβώς μετά την επίθεση, ο δράστης φέρεται να πέρασε τη βραδιά σε ένα εστιατόριο στο Ζεϊτινμπουρνού. Εφυγε νωρίς την 1η Ιανουαρίου και πήγε στο Μπασακσεχίρ. Δύο άνδρες, ένας εκ των οποίων είναι Ιρακινός, τον συνόδευσαν στις 6 Ιανουαρίου στο προάστιο Εσένγιουρτ, εκεί όπου και συνελήφθη το βράδυ της Δευτέρας, 16 Ιανουαρίου.

«Μην με σκοτώσετε», φέρεται να είπε κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης. Είχε κρυφτεί κάτω από ένα κρεβάτι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...