507
Εμείς, οι κάτοικοι της Γης, σαν σαρδέλες σε ένα κονσερβοκούτι... | H. Armstrong Roberts/Retrofile/Getty Images/Ideal Image

Γιατί δεν γιορτάσαμε την Παγκόσμια Ημέρα Πληθυσμού – Ο κόσμος σε αριθμούς

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουλίου 2017, 17:53
Εμείς, οι κάτοικοι της Γης, σαν σαρδέλες σε ένα κονσερβοκούτι...
|H. Armstrong Roberts/Retrofile/Getty Images/Ideal Image

Γιατί δεν γιορτάσαμε την Παγκόσμια Ημέρα Πληθυσμού – Ο κόσμος σε αριθμούς

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουλίου 2017, 17:53

Στην Ελλάδα έχουμε τα δικά μας προβλήματα: το 2016 ο πληθυσμός της χώρας γνώρισε μείωση –μικρή αλλά υπαρκτή. Αλλά την ίδια ώρα στον πλανήτη το κοντέρ του πληθυσμού -σχεδόν 7,6 δισεκατομμύρια σήμερα- τρέχει με διαφορετικές ταχύτητες.

Κάθε λεπτό στον πλανήτη γεννιούνται 150 παιδιά, τα περισσότερα στις αναπτυσσόμενες χώρες. Κάθε χρόνο ο πλανήτης προσθέτει άλλα 83 εκατομμύρια κατοίκους.

Με αυτούς τους ρυθμούς, όπως σημειώνει σε σχετικό βίντεο το BBC, μέχρι το 2.100 ο πληθυσμός της Γης θα ανέρχεται σε 11,2 δισ.!

Το πρόβλημα όμως, είναι ότι στην αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού, θα συμβάλλουν -εκτός από τις ΗΠΑ- κυρίως αναπτυσσόμενες χώρες: Ινδία, Κονγκό, Νιγηρία, Ουγκάντα, Αιθιοπία, Πακιστάν, Τανζανία, Ινδονησία.

Μάλιστα τα ψηλότερα ποσοστά γεννήσεων σημειώνονται στην Αφρική (4,7 γέννες ανά γυναίκα!), όταν στην Ευρώπη το αντίστοιχο ποσοστό είναι 1,6 γέννες ανά γυναίκα.

Με άλλα λόγια, από τα 150 παιδιά που γεννιούνται κάθε λεπτό στον πλανήτη, πολλά δεν θα επιβιώσουν καν πέρα από τα πέντε χρόνια τους, λόγω των ασθενειών, του υποσιτισμού και της έλλειψης αρκετού πόσιμου νερού. Για τα υπόλοιπα, τουλάχιστον για πολλά από τα υπόλοιπα, μπροστά τους ανοίγεται μια αρκετά δύσκολη μια δύσκολη ζωή.

Η Παγκόσμια Ημέρα Πληθυσμού, 11 Ιουλίου, έφερε ακριβώς στην επιφάνεια -έστω και για μία ημέρα- την προσπάθεια να λυθεί το ζήτημα του υπερπληθυσμού του πλανήτη αρχίζοντας από τις γυναίκες.

Για αυτούς τους λόγους η έμφαση δίνεται στη βοήθεια στις γυναίκες των αναπτυσσόμενων χωρών να διαδοθούν μοντέρνες και ασφαλείς μέθοδοι αντισύλληψης.

Ο στόχος, που είχε καθοριστεί πριν από πέντε χρόνια, είναι να διαδοθούν αυτές οι μέθοδοι σε πάνω από 120 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια ως το 2020. Απέχουμε όμως πολύ από αυτό: μόλις 30 εκατομμύρια είναι όσες έχουν ενημερωθεί, αρκετά λιγότερες από τον προγραμματισμό. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, οι γυναίκες που θα ήθελαν να αποφύγουν να κάνουν (περισσότερα) παιδιά, αλλά δεν έχουν τα μέση ή τις κατάλληλες πληροφορίες είναι πάνω από 21 εκατομμύρια

Το διεθνές περιβάλλον δεν είναι πολύ ευνοϊκό, ειδικά με την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, όπως σημειώνει ο Guardian. Η νέα προεδρία έχει περιορίσει σημαντικά τα κονδύλια για τον οικογενειακό προγραμματισμό που δίνει φορείς του ΟΗΕ.

Αυτό όμως τείνει να γίνει μια μεγάλη χαμένη ευκαιρία: Χωρίς τη γνώση για το πώς θα προχωρήσουν σε οικογενειακό προγραμματισμό, οι γυναίκες δεν είναι τόσο εύκολο να βγουν στην αγορά εργασίας.

Γνώσεις, τα κατάλληλα μέσα (χάπια ή άλλες μεθόδους αντισύλληψης) και αυτονομία στη λήψη αποφάσεων: αυτό λοιπόν το τρίπτυχο προκρίνουν οι αρχές του ΟΗΕ για την ενδυνάμωση της θέσης των γυναικών στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Αλλά, για να επιστρέψουμε στην αρχική σκέψη για την εξέλιξη του πληθυσμού, ως το 2050 η Ινδία θα είναι μακράν πρώτη με περίπου 1,7 δισ. κατοίκους, έχοντας αφήσει πίσω την Κίνα κατά πάνω από εκατομμύρια.

Και ο πληθυσμός της Νιγηρίας, μέχρι το 2050 θα έχει ξεπεράσει αυτόν των ΗΠΑ. Μέχρι τότε η Νιγηρία θα είναι η πιο πυκνοκατοικημένη χώρα του κόσμου.

Οσον αφορά στην Ελλάδα, ο ΟΗΕ εκτιμά ότι ο πληθυσμός της Ελλάδας ήταν 11,2 εκατ το 2015. Αλλά τις επόμενες δεκαετίες θα αρχίσει όμως να γερνά και να συρρικνώνεται.

Το 2050 οι κάτοικοι της χώρας μας θα είναι ελάχιστα κάτω από 10 εκατ. Και το 2100 μόλις και μετά βίας 7,4 εκατ. άνθρωποι…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...