Ο Guardian για τη μέθοδο που αντιστρέφει τη διαδικασία της γήρανσης / Το European Monitoring Centre for Drugs για τον χάρτη των ναρκωτικών / Οι New York Times για την απάντηση που οφείλει να δώσει ο Τραμπ / Και η Repubblica…
  • The Guardian

    Ερευνα / Γύρισαν πίσω το βιολογικό ρολόι

    Μπορείς να ξαναγίνεις νέος, υγιής και ακμαίος. Πώς; Γυρίζοντας τους δείκτες του βιολογικού σου ρολογιού πίσω – όχι πάρα πολύ πίσω, δεν γίνεται. Αυτό που γίνεται – ή μάλλον αυτό που έκανε μια ομάδα αμερικανών και ισπανών ερευνητών – είναι να αναζωογονηθούν τα κύτταρα σβήνοντας τα ίχνη της γήρανσης στο DNA. Τόσο, όμως, ώστε να μην χαθούν τα χαρακτηριστικά του ενήλικου κυττάρου – από το δέρμα και τους μύες έως το νευρικό σύστημα. Με άλλα λόγια, ξαναγίνεσαι κάπως νέος και χωρίς να πουλήσεις την ψυχή σου στον διάβολο.

    Οι τυχεροί προς το παρόν δεν είναι οι άνθρωποι αλλά τα ποντίκια πάνω στα οποία έγινε το πείραμα. «Η έρευνά μας αποδεικνύει ότι η γήρανση δεν εξελίσσεται σε μία μόνο κατεύθυνση, αλλά μπορεί να αναστραφεί» δήλωσε στον Guardian ένας από τους ερευνητές. Σύμφωνα με τις προβλέψεις των ίδιων θα χρειαστεί τουλάχιστον μια δεκαετία προτού μπορέσουν να εφαρμοστεί αυτή η μέθοδος κλινικά σε ανθρώπους. Σε κάθε περίπτωση, ο στόχος δεν αυτού του λίφτινγκ του DNA δεν είναι η αθανασία αλλά η επιβράδυνση του γήρατος και η αντιμετώπιση των ασθενειών.

    Ωραία ακούγονται όλα αυτά. Και μην πει κανείς «σε δέκα χρόνια ποιος ζει ποιος πεθαίνει».

    Φωτό: Πριν και μετά. Αλήθεια, είναι αναστρέψιμο το γήρας; Πηγή: The Guardian/Getty/Dimitri Otis
  • European Monitoring Centre for Drugs

    Ναρκωτικά / Πού βρίσκεται η Αθήνα ανάμεσα σε 50 πόλεις

    Οι κάτοικοι της Αμβέρσας και οι Λονδρέζοι είναι οι πιο επιμελείς καταναλωτές κοκαΐνης: είναι αυτό που προκύπτει από την έρευνα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας, το οποίο συνέταξε και τη σχετική λίστα. Πώς; Από τη χημική ανάλυση των απόβλητων υδάτων σε 50 πόλεις 18 διαφορετικών χωρών. Από εκεί προέκυψε ότι στο Λονδίνο η συγκέντρωση κοκαΐνης στα νερά είναι 790,5 χιλιοστά του γραμμαρίου ανά χίλιους κατοίκους την ημέρα, ενώ στην Αμβέρσα η συγκέντρωση φτάνει τα 1.042 χιλιοστά του γραμμαρίου.

    Στη λίστα ακολουθούν η Ζυρίχη, η Βαρκελώνη, η επίσης ισπανική Μολίνα ντε Σεγούρα, το Αϊντχόβεν, η Γενεύη. Η Αθήνα βρίσκεται χαμηλά, στην 34η θέση με 30,4 χιλιοστά του γραμμαρίου ανά χίλιους κατοίκους, ενώ η μοναδική πρωτεύουσα που έπεται είναι το Ελσίνκι. Πολύ χαμηλή είναι στην Αθήνα και η χρήση αμφεταμινών με μόλις 4,6 χιλιοστά του γραμμαρίου, ενώ στις μεθαμφεταμίνες πρωταθλητές αναδεικνύονται οι κάτοικοι της Μπρατισλάβας με 671,8 μιλιγκράμ (στην Αθήνα μόλις 3). Τέλος, στο συνθετικό ναρκωτικό Ecstasy η κατανάλωση στην Αθήνα είναι 2,5 μιλιγκράμ ανά χίλιους κατοίκους την ημέρα (στη λίστα η ελληνική πρωτεύουσα είναι τρίτη από το τέλος), ενώ το αρνητικό ρεκόρ έχουν οι κάτοικοι του Αϊντχόβεν με 125,7 μιλιγκράμ.

    Ολα καλά λοιπόν για την Αθήνα. Να φρόντιζε και λίγο περισσότερο τους δύστυχους ναρκομανείς στο κέντρο της…

    Φωτό: Ο Γιουάν ΜακΓκρέγκορ στο «Trainspotting» (1996), φιλμ στο οποίο ο Ντάνι Μπόιλ περιέγραψε το Εδιμβούργο ως πρωτεύουσα των ναρκωτικών. Πηγή: Miramax
  • The New York Times

    Τραμπ / Είναι ο «χρήσιμος ηλίθιος» του Πούτιν;

    Ηταν πάντα η εφημερίδα της φιλελεύθερης διανόησης. Και τώρα, μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, την χιονοστιβάδα των αποκαλύψεων και τις ακατανόητες επιλογές του, γίνεται το σημείο αναφοράς της αντιπολίτευσης. Και της σκληρής αντιπολίτευσης. Γιατί οι New York Times στο κύριο άρθρο τους καλούν τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο να αντικρούσει τη θέση της CIA περί προσωπικής παρέμβασης του ρώσου προέδρου υπέρ της εκλογής του. Διαφορετικά, θα είναι ο «χρήσιμος ηλίθιος» του Βλαντίμιρ Πούτιν.

    Οι ΝΥΤ πιάνουν το νήμα από το συμπέρασμα της CIA ότι ρώσοι χάκερ παρενέβησαν με πολύ έντονο τρόπο στις αμερικανικές εκλογές. Υπενθυμίζουν ακόμη ότι ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, στις 10 του περασμένου Νοεμβρίου, δηλαδή μόλις δυο ημέρες μετά τις εκλογές, αποκάλυψε ότι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, «υπήρχαν επαφές ανάμεσα στη ρωσική κυβέρνηση και το επιτελείο του Τραμπ». Ο ίδιος ο Τραμπ εξάλλου έχει επιχειρηματικές σχέσεις με τη Μόσχα που ανάγονται στη δεκαετία του 1980.

    Είναι απαραίτητο επομένως, στο όνομα του δημοσίου συμφέροντος, οι έρευνες της CIA να δημοσιοποιηθούν. Ενώ αν ο Τραμπ οφείλει να αντικρούσει τα στοιχεία της CIA, θα πρέπει να το κάνει τώρα. Διαφορετικά…

    Φωτό: Ο Ντόναλντ Τραμπ την περασμένη εβδομάδα στην Αϊόβα. Να δείχνει άραγε προς τη Μόσχα; Πηγή: NYT / Doug Mills
  • La Repubblica (έντυπη έκδοση)

    Δώρα / Το κακό αστείο με την φουσκωτή κούκλα

    Το σκηνικό ήταν το χριστουγεννιάτικο δείπνο που διοργανώνει κάθε χρόνο το υπουργείο Οικονομικών στο Σαντιάγο. Κάποια στιγμή ήρθε η σειρά της ανταλλαγής των δώρων. Και τότε, ο πρόεδρος του συνδέσου επιχειρηματιών της Χιλής Ρομπέρτο Φαντούτσι προσέφερε στον υπουργό Οικονομικών Λουίς Φελίπε Τσεσπέδες μια φουσκωτή κούκλα. Στο πρόσωπό της υπήρχε μια κολλημένη κάρτα με την επιγραφή: «Η οικονομία είναι σαν την γυναίκα, πρέπει να ξέρεις να την ερεθίζεις».

    Ο υπουργός, μαζί με όλους τους παριστάμενους, έσκασε στα γέλια και στήθηκε στον φακό για να ποζάρει με την κούκλα στα χέρια. Και θα έχει μετανιώσει την ώρα και τη στιγμή. Γιατί στη συνέχεια ξέσπασε ένα κύμα διαμαρτυριών που ξεκίνησε από τα σόσιαλ μίντια και επεκτάθηκε στις εφημερίδες και την τηλεόραση. Η αντίδραση ήταν τόσο έντονη – κυρίως από τις γυναίκες – ώστε ο υπουργός υποχρεώθηκε να ζητήσει συγγνώμη. Θέση πήρε και η πρόεδρος Μισέλ Μπατσελέ που έκανε λόγο για ένα «απαράδεκτο επεισόδιο το οποίο αποδεικνύει πόσο διαδεδομένος είναι στη Χιλή ο σεξισμός και η μισογυνία».

    Συγγνώμη ζήτησε και ο 73χρονος επιχειρηματίας που είχε την ιδέα: «Εχω γυναίκα, κόρες, εγγονές, ήταν μόνο ένα αστείο δεν ήθελα να προσβάλω τις γυναίκες, δεν υπολόγισα τις συνέπειες, συγχωρείστε με. Λένε πως σε κάθε ηλικία μπορείς να μάθεις από τα λάθη σου. Κι ακριβώς αυτό συνέβη σε μένα».

    Φωτό: Ολοι χαρούμενοι. Αλλά μετά δεν γέλασε κανείς. Πηγή: Reuters / Jorge Cadenas Lorca



text
  • «Δεν θα κάνουμε ότι μας λέει ο Βελόπουλος», λέει ο Αρχιεπίσκοπος. Να δούμε τι θα πει όταν εμφανιστεί σχετικό σημείωμα του Ιησού


    26 Απριλίου 2024, 12:29