497
Αστυνομικοί περιπολούς στην παραλιακή βόλτα της Καμπρίλς | Reuters

Πώς έσωσε δεκάδες ζωές ο ήρωας αστυνομικός της Καμπρίλς

Protagon Team Protagon Team 21 Αυγούστου 2017, 12:23
Αστυνομικοί περιπολούς στην παραλιακή βόλτα της Καμπρίλς
|Reuters

Πώς έσωσε δεκάδες ζωές ο ήρωας αστυνομικός της Καμπρίλς

Protagon Team Protagon Team 21 Αυγούστου 2017, 12:23

Ο ηρωικός αστυνομικός που κατάφερε μόνος του να σκοτώσει τέσσερις από τους τρομοκράτες του ISIS που συμμετείχαν στην επίθεση της Καμπρίλς, είναι πρώην στέλεχος των ειδικών δυνάμεων του ισπανικού στρατού. Την ώρα μάλιστα της επίθεσης, δούλευε υπερωρία καθώς ήδη είχε σημάνει συναγερμός λόγω του χτυπήματος στη Βαρκελώνη.

Πατέρας ενός παιδιού, ο αστυνομικός -τα στοιχεία του οποίου δεν έγιναν γνωστά για λόγους ασφαλείας- είχει απόχωρήσει από τις επίλεκτες μονάδες των ισπανικών ενόπλων δυνάμεων, για να καταταγεί στην καταλανική αστυνομία Mossos d’Esquadra, όπου ήλπιζε να έχει μία πιο σταθερή και λιγότερο επικίνδυνη ζωή.

heropolice
Ο ηρωικός αστυνομικός δέχεται με σεμνότητα το χειροκρότημα των συναδέλφων του / The Telegraph

Στα συνήθη καθήκοντά του περιλαμβάνονταν περιπολίες αλλά και ομιλίες σε σχολεία για θέματα ασφάλειας. Κανονικά δεν ήταν σε υπηρεσία το βράδυ της Πέμπτης, αλλά προθυμοποιήθηκε να δουλέψει υπερωρίες, στο πλαίσιο των ενισχυμένων μέτρων ασφαλείας μετά την επίθεση στη Λα Ράμπλα της Βαρκελώνης.

Κατά τη διάρκεια της περιπολίας του στο θέρετρο της Καμπρίλς (περίπου 100 χλμ μακριά από τη Βαρκελώνη), πέντε τρομοκράτες οδηγώντας με μεγάλη ταχύτητα έπεσαν με ένα Audi A3 πάνω σε περαστικούς και τελικά συγκρούστηκαν σε μπλόκο της αστυνομίας, τραυματίζοντας έναν αστυνομικό.

2017-08-18T064337Z_1282070709_RC198D290F90_RTRMADP_3_SPAIN-BARCELONA-CAMBRILS-ATTACKERS
To αυτοκίνητο των τρομοκρατών ανετράπη και τότε εκείνοι βγήκαν από το όχημα οπλισμένοι με τσεκούρι και μαχαίρια/ Reuters

νεργώντας ταχύτατα ο αστυνομικός τράβηξε το όπλο του σκότωσε τέσσερις εξ αυτών, σώζοντας δεκάδες ζωές, όπως εκτιμούν πηγές της τοπικής αστυνομίας. Ο πέμπτος τρομοκράτης κατάφερε να διαφύγει και πρόλαβε να μαχαιρώσει μία γυναίκα στο λαιμό προτού πέσει κι αυτός νεκρός από τις σφαίρες ενός άλλου αστυνομικού.

Συνάδελφοι του ηρωικού αστυνομικού τον περιγράφουν ως έναν ήρεμο και ήσυχο άνθρωπο που δεν είχε καμία σχέση με το στυλ Ράμπο ενός τυπικού στρατιώτη των ειδικών δυναμεων. Μετά το συμβάν παρέμεινε σεμνός και ταπεινόφρων αποφεύγοντας να μεγαλοποιήσει το ρόλο του στην αντιμετώπιση των τζιχαντιστών.

Ήδη και παρά το γεγονός ότι το Σώμα του παρείχει ψυχολογική υποστήριξη, ο ίδιος εξέφρασε την επιθυμία του να επιστρέψει στα καθήκοντά του.

Ο επικεφαλής της καταλανικής αστυνομίας τον ευχαρίστησε προσωπικά κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο αστυνομικό του τμήμα υπό τα χειροκροτήματα των συναδέλφων του. «Είναι ένας πράος άνθρωπος που δεν θεωρεί τον εαυτό του ήρωα. Είπε ότι έκανε απλά τη δουλειά του, η αλήθεια όμως είναι έσωσε πολλές ζωές», σχολίασε αστυνομική πηγή.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Le Parisien, το Audi A3 της επίθεσης στην Καμπρίλς καταγράφηκε από κάμερα διαχείρισης κυκλοφορίας να κινείται με μεγάλη ταχύτητα σε περιοχή στο Παρίσι, πριν από περίπου εβδομάδα. Χωρίς να αποκαλύπτει τις πηγές της, η εφημερίδα σημειώνει πως σε αυτό το στάδιο οι γάλλοι ερευνητές δεν έχουν εντοπίσει κάποια επιχειρησιακή σχέση μεταξύ του πυρήνα των τρομοκρατών στην Ισπανία και ομοϊδεατών τους στη Γαλλία .

Το γραφείο του εισαγγελέα δεν θέλησε να σχολιάσει το δημοσίευμα.

Ισπανικά ΜΜΕ μεταδίδουν από την πλευρά τους ότι το Audi ανήκε στον Μοχάμεντ Ααλά, ο οποίος παραδόθηκε στην αστυνομία μετά την επίθεση στη Βαρκελώνη. Ένας από τους αδελφούς του σκοτώθηκε στο Καμπρίλς κι άλλος ένας, επίσης ύποπτος για τις επιθέσεις, αγνοείται.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...