351
Οι σιλουέτες των «Σκαθαριών» σε ένα ατμοσφαιρικό καρέ του Μάικ Μίτσελ | Mike Mitchell/Omega Auctions

Η μαγεία των Beatles μέσα από το φακό ενός 18χρονου φωτογράφου

Protagon Team Protagon Team 14 Μαρτίου 2018, 09:00
Οι σιλουέτες των «Σκαθαριών» σε ένα ατμοσφαιρικό καρέ του Μάικ Μίτσελ
|Mike Mitchell/Omega Auctions

Η μαγεία των Beatles μέσα από το φακό ενός 18χρονου φωτογράφου

Protagon Team Protagon Team 14 Μαρτίου 2018, 09:00

Στην ιστορία της ποπ και ροκ μουσικής πρώτα υπάρχουν οι Beatles και μετά ακολουθούν όλοι οι άλλοι. Και οτιδήποτε σχετίζεται είτε με την καριέρα και τη μουσική τους είτε με την ίδια τη ζωή τους, εξακολουθεί να ασκεί μια απίστευτη σαγήνη σε εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο.

Ισως να είναι ότι ο Τζον, ο Πολ, ο Τζορτζ και Ρίνγκο συνόδευσαν με τις μελωδίες και τους στοίχους τους τα 60s, τη δεκαετία που μετασχηματίστηκε ο κόσμος. Πιθανόν να είναι ότι η παρουσία τους στη μουσική σκηνή υπήρξε τελικά βραχύβια, ήταν λίγα μόλις χρόνια στα οποία κατέκτησαν τον πλανήτη και έπειτα «κάηκαν», χώρισαν, πήραν άλλους δρόμους. Ισως πάλι να είναι ότι ήταν ακριβώς τα χρόνια που τα σύγχρονα μέσα, η τηλεόραση, ο φωτογραφικός φακός μπόρεσαν να καταγράψουν αυτήν τη μουσική επανάσταση.

Αυτό το ίχνος των Beatles γοητεύει μισό αιώνα μετά. Τελευταίο παράδειγμα οι αδημοσίευτες φωτογραφίες από τις πρώτες συναυλίες που έδωσαν τα «Σκαθάρια» στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1964. Εκατοντάδες από αυτές πρόκειται να δημοπρατηθούν τις επόμενες ημέρες στη Βρετανία με την αρχική τιμή να ορίζεται στις 250.000 στερλίνες, περίπου 280.000 ευρώ.

2000 (3)
Πολ Μακ Κάρτνεϊ και Τζον Λένον επί σκηνής (Mike Mitchell/Omega Auctions)

Φωτογράφος ήταν τότε ένας 18χρονος. Ο Μάικ Μίτσελ φωτογράφισε τις συναυλίες έβγαλε τις συναυλίες στο Washington Coliseum και στο Baltimore Civic Centre: 413 ασπρόμαυρες φωτογραφίες που απεικονίζουν τον Πολ ΜακΚάρτνεϊ, τον Τζον Λένον, τον Τζορτζ Χάρισον και τον Ρίνγκο Σταρ πάνω στη σκηνή αλλά και σε μια συνέντευξη Τύπου.

2000 (4)
Οι Beatles σε συνέντευξη Τύπου, πριν από συναυλία στην Ουάσινγκτον

Ο Μίτσελ δεν είχε χρήματα για να αγοράσει φλας με αποτέλεσμα να εμφανίζονται οι Beatles εν μέσω μιας απόκοσμης εναλλαγής σκιάς και φωτός. Μάλιστα είχε καταφέρει να ανέβει και πάνω στη σκηνή.

Το 2011 η δημοπράτηση 46 αντίτυπων φωτογραφιών που είχαν αποκατασταθεί ψηφιακά απέφερε στον Μίτσελ περισσότερα από 250.000 ευρώ. Τώρα ολόκληρη η συλλογή, συμπεριλαμβανομένων των αρνητικών και των πνευματικών δικαιωμάτων εκείνων των 46 φωτογραφιών, πρόκειται να αλλάξει χέρια. Όσον αφορά το ποσό που θα καταβληθεί, στην περίπτωση των Beatles σίγουρα θα είναι εντυπωσιακό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...