477
Ο Τζάκσον μάλλον θα παραμείνει για καιρό στο χαρτονόμισμα | Shutterstock/Lenscap Photography

Ο Τραμπ δεν θέλει να εικονίζεται πρώην σκλάβα στο εικοσαδόλαρο

Protagon Team Protagon Team 1 Σεπτεμβρίου 2017, 08:37
Ο Τζάκσον μάλλον θα παραμείνει για καιρό στο χαρτονόμισμα
|Shutterstock/Lenscap Photography

Ο Τραμπ δεν θέλει να εικονίζεται πρώην σκλάβα στο εικοσαδόλαρο

Protagon Team Protagon Team 1 Σεπτεμβρίου 2017, 08:37

Στον Ντόναλντ Τραμπ δεν αρέσουν οι Αφροαμερικανοί. Ή τέλος πάντων, του αρέσει πολύ ο Αντριου Τζάκσον το πρόσωπο του οποίου κοσμεί το εικοσαδόλαρο. Αυτό άφησε να εννοηθεί ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μούτσιν ο οποίος δήλωσε ότι δεν είναι προτεραιότητά του να αντικαταστήσει στο χαρτονόμισμα των 20 δολαρίων τον πρόεδρο του 19ου αιώνα Αντριου Τζάκσον (ήταν ο έβδομος πρόεδρος των ΗΠΑ) με την Χάριετ Τάμπμαν, την αφροαμερικανή αγωνίστρια κατά της δουλείας, όπως είχε αρχικά ανακοινώσει η προεδρία του (Αφροαμερικανού) Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Μνούτσιν σε δηλώσεις του δεν έδειξε να υιοθετεί την αλλαγή στο χαρτονόμισμα των 20 δολαρίων, στον οποίο μετά το 2020 προβλέπεται να εικονίζεται η Τάμπμαν.

Μιλώντας στο CNBC είπε ότι τα χαρτονομίσματα έχουν πρόσωπα για πολύ καιρό και ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν «πολύ πιο σημαντικά ζητήματα για να ασχοληθούμε. Θα το δούμε, δεν είμαι επικεντρωμένος σε αυτό για την ώρα».

Αρχικά τα σχέδια της προεδρίας Ομπάμα ήταν η αλλαγή στο χαρτονόμισμα των 10 δολαρίων, αλλά υπήρξαν αντιδράσεις για την αλλαγή του Αλεξάντερ Χάμιλτον.

Τον περασμένο Απρίλιο ανακοινώθηκε από τον τότε υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου ότι ο Τζάκσον θα μεταφερόταν στην πίσω πλευρά του 20δόλαρου, ενώ θα επιλέγονταν γυναίκες για τα χαρτονομίσματα των 5 και 10 δολαρίων. Σε κάθε περίπτωση, τα σχέδια θα δημοσιεύονταν το 2020 και τα χαρτονομίσματα θα έμπαιναν στην κυκλοφορία μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Ο Λιου δήλωνε σίγουρος ότι δεν θα αλλάξει η επιλογή για την Τάμπμαν, η οποία θα ήταν η πρώτη γυναίκα σε χαρτονόμισμα μετά από πολύ καιρό και η πρώτη Aφροαμερικανή.

tubman
Η Χάριετ Τάμπμαν

Είχε γεννηθεί σκλάβα, αλλά αργότερα απέδρασε και κέρδισε την ελευθερία της. Επέστρεψε στο Μέριλαντ όπου βοήθησε και άλλους σκλάβους για να κερδίσουν την ελευθερία τους. Μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο (1861-1865) είχε ζητήσει την επέκταση του δικαιώματος ψήφου και στις γυναίκες.

Αντιθέτως, σημειώνουν οι New York Times, η ιστορική κληρονομιά του Τζάκσον είναι μάλλον αμφιλεγόμενη. Ηταν ένας από πατέρες του Δημοκρατικού Κόμματος, το οποίο τον 19ο αιώνα ήταν  υπέρ της δουλείας. Ηταν ακόμη ο πρόεδρος που εξανάγκασε πολλούς γηγενείς Αμερικανούς να μετακινηθούν πέρα από τον Μισισιπή προς τη Δύση.

Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι είναι «μεγάλος οπαδός» του λαϊκιστή προέδρου (έχει και πορτρέτο του στον Λευκό Οίκο), ενώ και πριν από τις εκλογές είχε δείξει ότι δεν του αρέσει ιδιαίτερα η ιδέα να αντικατασταθεί ο πρόεδρος από το χαρτονόμισμα. «Να δούμε αν μπορούμε να σκεφτούμε κάποιας άλλης αξίας χαρτονόμισμα», είχε πει τότε, προτείνοντας το χαρτονόμισμα των δύο δολαρίων, το οποίο κυκλοφορεί σε μικρές ποσότητες.

Ωστόσο, προσθέτουν ακόμη οι New York Times, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Τραμπ δεν αναφέρθηκε ξανά σε αυτό το θέμα. Πάντως δεν ξέχασε ούτε τον αγαπημένο του πρόεδρο, καθώς τον Μάρτιο ταξίδεψε στο Τενεσί για να γιορτάσει τα 250 χρόνια από τη γέννηση του Τζάκσον. Κατέθεσε μάλιστα και στεφάνι στον τάφο του προέδρου, ο οποίος βρίσκεται σε μια πρώην φυτεία όπου ο Τζάκσον είχε πάνω από 100 σκλάβους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...