912
O γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε βλέπει θετικά τις προτάσεις του ESM. «Επι της αρχής» τουλάχιστον. | REUTERS/Hannibal Hanschke

Θετικό το Βερολίνο για το σχέδιο του ESM για το ελληνικό χρέος, αλλά…

Protagon Team Protagon Team 1 Δεκεμβρίου 2016, 08:51
O γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε βλέπει θετικά τις προτάσεις του ESM. «Επι της αρχής» τουλάχιστον.
|REUTERS/Hannibal Hanschke

Θετικό το Βερολίνο για το σχέδιο του ESM για το ελληνικό χρέος, αλλά…

Protagon Team Protagon Team 1 Δεκεμβρίου 2016, 08:51

Υπάρχει κάποια ελπίδα για το Eurogroup της Δευτέρας; Οι αξιωματούχοι των Βρυξελλών προεξοφλούν τη μη συμφωνία και μιλούν για ανάγκη νέων μέτρων -ένας πολιτικός εφιάλτης για την κυβέρνηση-, ωστόσο το Βερολίνο έστειλε τα πρώτα δειλά, αλλά θετικά μηνύματα· έστω για μια  συμφωνία σε μεταγενέστερη ημερομηνία, μετά δηλαδή το «ορόσημο» της 5ης Δεκεμβρίου που έχει θέσει ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας. Σύμφωνα με την πάντα καλά πληροφορημένη Handelsblatt, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών και  ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τάσσονται «επί της αρχής» θετικά απέναντι στις προτάσεις του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας για βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Το σχέδιο του ESM, που αποκάλυψε πρώτη την Τετάρτη η Wall Street Journal, προβλέπει «πάγωμα» επιτοκίων για ορισμένα τρέχοντα και μελλοντικά δάνεια στήριξης αλλά και επιμήκυνση κάποιων δανείων. Ο ΕSM είναι κάτοχος του μεγαλύτερου μέρους του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Σωρευτικά, ο ESM φέρεται να εκτιμά ότι τα μέτρα μπορούν να μειώσουν την αναλογία του ελληνικού χρέους προς το ΑΕΠ κατά 21,8 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2060, όμως η αποτελεσματικότητά τους θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από τις συνθήκες που θα επικρατήσουν στις αγορές.

Κατά την Handelsblatt, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας επιδιώκει να απαλλάξει τον Ελλάδα από τον κίνδυνο των υψηλών επιτοκίων. «Τη Δευτέρα ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ θα παρουσιάσει τα σχετικά μέτρα στους υπουργούς Οικονομικών της Eυρωζώνης. Από το (γερμανικό) υπουργείο Οικονομικών διαφαίνεται συγκατάθεση στις βραχυπρόθεσμες διευκολύνσεις για το χρέος» σημειώνει η γερμανική εφημερίδα. Και προσθέτει τα εξής: «Στο έγγραφο περιέχονται τρία διαφορετικά μέτρα. Η περίοδος αποπληρωμής δανείων από τον παλαιό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθεροποίησης (EFSF) παρατείνεται κατά τέσσερα έτη, κατά μέσο όρο. Επιπλέον, θα μπορούσαν να διαγραφούν κάποια τέλη για την Ελλάδα, ώστε η χώρα να εξοικονομήσει τον επόμενο χρόνο 220 εκατομμύρια ευρώ. Αλλά το κεντρικό ζήτημα είναι να προστατευθεί η Αθήνα από τον κίνδυνο των αυξανόμενων επιτοκίων. (…) Για να επιτευχθεί αυτό, ο ESM θα μπορούσε να εκδώσει δάνεια με προθεσμία εξόφλησης 30 ετών ή να αξιοποιήσει τα λεγόμενα swaps επιτοκίων».

Οπως μεταδίδει η Deutsche Welle, η Handelsblatt σημειώνει πως αυτά τα μέτρα «θα μπορούσαν, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ESM, να μειώσουν το χρέος κατά 21,8 μονάδες του ΑΕΠ μέχρι το 2060». Μία τέτοια εξέλιξη «είναι σημαντική για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), την παραμονή του οποίου στο ελληνικό πρόγραμμα επιθυμούν οι Ευρωπαίοι. Κυβερνητικές πηγές (στο Βερολίνο) αναφέρουν ότι τώρα πλέον το ΔΝΤ θα μπορούσε να συμπεριλάβει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα στην ανάλυσή του για τη βιωσιμότητα του χρέους. Ωστόσο το ΔΝΤ επιμένει σε περαιτέρω διευκολύνσεις, κάτι που απορρίπτει ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε». Η εφημερίδα προσθέτει ότι, το Σαββατοκύριακο, υπάρχει πιθανότητα τηλεφωνικής συνδιάσκεψης για το ελληνικό ζήτημα με τη συμμετοχή του Σόιμπλε και άλλων υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης με εκπροσώπους της ΕΕ, του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, εάν η πρόταση εγκριθεί θα εφαρμοστεί άμεσα και έως το τέλος του Μνημονίου, στα μέσα του 2018.

Στο μεταξύ, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών παραμένει αισιόδοξο για συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα διάσωσης της ελληνικής οικονομίας. Στο μπρίφινγκ των δημοσιογράφων της Τετάρτης και σε ερώτηση για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και για το εάν «είναι τραγικό για τη (γερμανική) κυβέρνηση εάν δεν υπάρχει μέχρι το τέλος του χρόνου συμφωνία για συμμετοχή του στο τρίτο πακέτο διάσωσης», η απάντηση ήταν: «Εχουμε μιλήσει πολύ για το θέμα, θα δούμε τι θα βγει τη Δευτέρα, είμαστε αισιόδοξοι ότι το ΔΝΤ θα συνεχίσει να συμμετέχει, δεν θέλω να εμπλακώ σε εικασίες για το πότε αυτό θα γίνει, πάντως σε αυτό το σημείο είμαστε αισιόδοξοι και δεν σχολιάζουμε δηλώσεις άλλων». Αυτή η τελευταία αναφορά αφορούσε στις δηλώσεις του Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος είπε ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα βρεθεί λύση. Πάντως η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δεν θα παραβρεθεί στο Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας.

Σενάριο για νέα μέτρα για το 2018

Την ίδια ώρα η διαπραγμάτευση ανάμεσα στην Αθήνα και στους δανειστές συνεχίζεται και σταδιακά κλειδώνουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, ενώ όλα δείχνουν πως θα ζητηθεί από την ελληνική πλευρά να υποχωρήσει σε κύριες συντάξεις, αλλά και αφορολόγητο. Εκεί που φαίνεται να υπάρχουν αμοιβαίες υποχωρήσεις είναι στα εργασιακά, όπου ενδεχομένως να σωθούν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, δύσκολα όμως οι ομαδικές απολύσεις…

Ευρωπαίος αξιωματούχος από τις Βρυξέλλες πάντως εμφανίστηκε από τη μία πλευρά αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας για την Ελλάδα ως το τέλος του χρόνου, αλλά όχι στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Μάλιστα ανέφερε πως το πιθανότερο σενάριο είναι να πραγματοποιηθεί ένα έκτακτο Eurogroup ως το τέλος του έτος (πιθανότατα στις 19 Δεκεμβρίου).

Ο ίδιος αξιωματούχος έστειλε σαφές μήνυμα στην Αθήνα πως χρειάζεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την τεχνική συμφωνία, ανοίγοντας τη συζήτηση για τη λήψη επιπλέον δημοσιονομικών μέτρων για το 2018.

Ως γνωστόν το Ταμείο εκτιμά ότι με το υπάρχον μείγμα δεν επιτυγχάνεται πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, που είναι ο στόχος του προγράμματος, αλλά 1,5%, δημιουργώντας θέμα λήψης νέων δημοσιονομικών μέτρων ύψους 2,3 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Εν τω μεταξύ, το γερμανικό πρακτορείο MNI, επικαλούμενο κοινοτική πηγή, σημειώνει ότι οι Βρυξέλλες θα μπορούσαν να αποδεχτούν μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα στο πεδίο του 2% του ΑΕΠ, αλλά μετά το 2018.

Το ίδιο πρακτορείο, επικαλούμενο έγγραφα της Κομισιόν για τη συμμέτοχη του ΔΝΤ, αναφέρει ότι μελετάται τετραετής ή διετής βοήθεια στην Ελλάδα, αλλά σε κάθε περίπτωση το Ταμείο αναμένεται να ζητήσει ένα σκληρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, αφήνοντας την Ελλάδα σε δύσκολη θέση, δεδομένου ότι το 2018 θα είναι ουσιαστικά προεκλογική χρονιά.

Το δημοσίευμα προσθέτει ακόμα ότι «μια ομάδα μέσα στο ΔΝΤ θέλει έξοδο από το πρόγραμμα ή αυστηρά μέτρα για την Ελλάδα. Αν το Ταμείο δεν συμμετάσχει στο πρόγραμμα, η ευρωζώνη θα αναγκαστεί να αναθεωρήσει την έκθεση για τη βιωσιμότητα του χρέους».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...