965
Ο Ιβάν Σαββίδης αποθεώνεται από τους παίκτες του ΠΑΟΚ | ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ/ INTIMEsports

Μπήκαμε στην εποχή του ΠΑΟΚ;

Sportscaster Sportscaster 13 Μαΐου 2018, 18:01
Ο Ιβάν Σαββίδης αποθεώνεται από τους παίκτες του ΠΑΟΚ
|ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ/ INTIMEsports

Μπήκαμε στην εποχή του ΠΑΟΚ;

Sportscaster Sportscaster 13 Μαΐου 2018, 18:01

Το ματς ήταν γάτα – ποντίκι. ΠΑΟΚ – Μπάρκας. Η ΑΕΚ είχε ξεχαστεί στις φιέστες της (για την κατάκτηση του Πρωταθλήματος) και στα μπουζούκια. Ο 24χρονος τερματοφύλακάς της ήταν ο «ήρωας» της βραδιάς. Αυτός που δεν άφησε το σκορ να σκαρφαλώσει σε επίπεδα ιστορικά. Ο πρωταγωνιστής, όμως, βγαίνει πάντοτε από τους νικητές. Τον λένε Αντελίνο Βιεϊρίνια και στις αρχές της σεζόν είχε κατηγορηθεί πως επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη για… το εφάπαξ. Για το πορτοφόλι του Ιβάν Σαββίδη, που ήταν πρόθυμος να πληρώσει ακριβά τη μεγάλη «καψούρα» των οπαδών του ΠΑΟΚ.

Επί μια ώρα ο Μπάρκας ήταν ανίκητος. Δεν λύγισε ούτε όταν ο Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς τον έστησε στα 11 μέτρα, σουτάροντας από την άσπρη βούλα. Το… πολυβόλο του ΠΑΟΚ, με τα 27 γκολ εφέτος σε όλες τις διοργανώσεις, δεν έχει σκοράρει εναντίον της ΑΕΚ. Ποτέ. Δεν τα κατάφερε ούτε αυτή τη φορά, με πέναλτι. Τα λεπτά κυλούσαν και οι ΠΑΟΚτσήδες έβλεπαν τις ευκαιρίες για γκολ να χάνονται, η μια πίσω από την άλλη. Ο άγραφος νόμος του ποδοσφαίρου -«εάν δεν το βάλεις, θα το φας»- βασάνιζε την ύπαρξή τους.

Αλλά, στο 61′, ο πορτογάλος σούπερ-σταρ πήρε την κατάσταση στα πόδια του, με μια αριστουργηματική εκτέλεση φάουλ. Ηταν το πρώτο γκολ του ΠΑΟΚ επί της ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ μετά το 2012. Ο Βιεϊρίνια, που η Τούμπα τον γνώρισε σαν ένα χαρισματικό (και ολίγον… παχουλό) παιδί, γύρισε -ως Πρωταθλητής Ευρώπης, πλέον- για να κλείσει την καριέρα του πανηγυρίζοντας έναν τίτλο. Τον πρώτο του με την ομάδα της καρδιάς του. Αφού δεν μπορούσε να είναι το Πρωτάθλημα, ας ήταν το Κύπελλο. Κι έμελλε να τον υπογράψει ο ίδιος. Στο 1-0, όλα είχαν τελειώσει. Από το 1960, σε 58 Τελικούς, μόνον τρεις φιναλίστ που προηγήθηκαν στο σκορ έχασαν το τρόπαιο: δυο στο 90λεπτο και ένας στην παράταση.

Ηταν και η εικόνα του αγώνα τέτοια: αυτός ο ΠΑΟΚ δεν θα μπορούσε να πέσει θύμα ανατροπής από αυτή την ΑΕΚ, η οποία πετάει στα σύννεφα εδώ και πολύ καιρό. Από τότε που εξασφάλισε έναν τίτλο εντελώς ανέλπιστο. Μια ομάδα που νίκησε με το ζόρι τον Πλατανιά, τον Απόλλωνα Σμύρνης και τον Λεβαδειακό, και έφερε ισοπαλία στην Κέρκυρα, δύσκολα θα μπορούσε να γυρίσει τον διακόπτη και να παίξει καλά με τον ΠΑΟΚ.

Με μια επίδειξη ποδοσφαιρικής ανωτερότητας, λοιπόν, την οποία παραδέχθηκαν και οι ηττημένοι (Δημήτρης Μελισσανίδης, Μανόλο Χιμένεθ κ.ά.), ο ΠΑΟΚ νίκησε και τους δαίμονές του: το κόμπλεξ του στην Αττική, την «κατάρα» του ΟΑΚΑ. Σε 63 αναμετρήσεις πρωταθλήματος στην Αθήνα, με γηπεδούχο την ΑΕΚ δηλαδή, έχει μετρήσει μόλις επτά νίκες. Ούτε οι πιο υπέροχες εκδόσεις του στο παρελθόν, με τον Γιώργο Κούδα αρχηγό, δεν ήταν τόσο «πειστικές» 500 χιλιόμετρα νότια της Τούμπας. Ισως για πρώτη φορά στην ιστορία του ο ΠΑΟΚ μεταφράζει την καλή μπάλα που παίζει, σε εμφατικές νίκες και τίτλους. Κατέκτησε το Κύπελλο χωρίς καμία απώλεια – δείγμα ποιότητας. Και για δεύτερη σεζόν στη σειρά – δείγμα σταθερότητας.

Ο Ιβάν θα πρέπει να νιώθει ευτυχισμένος σήμερα. Δεν είναι ο… διάβολος του ελληνικού ποδοσφαίρου, όπως πολλοί θέλησαν να τον παρουσιάσουν εκείνο το βράδυ που «τρελάθηκε». Εχει κάνει πολλά για την ομάδα του. Και η δικαίωσή του ήρθε ακριβώς τρία χρόνια μετά την -πρωτοφανή για έλληνα παράγοντα- κίνησή του να επισκεφθεί τη ΦΑΕ Θεσσαλονίκης και να εξοφλήσει cash, χωρίς δόσεις, το σύνολο των οφειλών της ΠΑΕ ΠΑΟΚ προς το Δημόσιο: 10.886.000 ευρώ. Αυτή η δικαίωση δεν είναι μόνον το τρόπαιο -Κύπελλο πήρε και πέρυσι- αλλά, πρωτίστως, η κυριαρχική εμφάνιση του ΠΑΟΚ απέναντι στην Πρωταθλήτρια μέσα στο «σπίτι» της.

Ευτυχισμένος θα είναι, ασφαλώς, και ο Ράζβαν Λουτσέσκου. Παρέλαβε μια ομάδα «καμένη», σε ένα περιβάλλον που δεν τον πολυ-γούσταρε, και δημιούργησε τον πιο κυριαρχικό ΠΑΟΚ όλων των εποχών. Κι όταν ήρθε η «καταστροφή», μετά τα δυο ντέρμπι που στέρησαν από την ομάδα το Πρωτάθλημα, κατάφερε να κρατήσει την απογοήτευση μακριά από τους παίκτες του. Στη θέση του ΠΑΟΚ, άλλες ομάδες θα είχαν διαλυθεί.

Ο σημερινός ΠΑΟΚ έχει μεγάλη ποιότητα, ποδοσφαιριστές με προσωπικότητα, ομοιογένεια, αυτοπεποίθηση και φιλοδοξίες που ένα Κύπελλο δεν μπορεί να ξεδιψάσει. Είναι το γκραν φαβορί για το επόμενο Πρωτάθλημα. Η ΑΕΚ, όπως όλα δείχνουν, θα χάσει αρκετά από τα πιο πολύτιμα στελέχη της: τον Γιόχανσον, τον Αραούχο, τον Χριστοδουλόπουλο, ίσως τον Βράνιες, μπορεί κι άλλους. Ο Ολυμπιακός θα χτισθεί από την αρχή. Θα χρειαστεί χρόνο, όσο καλούς ποδοσφαιριστές κι αν αποκτήσει. Ο Παναθηναϊκός, ακόμη κι αν το deal με τον Ταϊλανδό ολοκληρωθεί, δεν θα είναι έτοιμος να διεκδικήσει τον τίτλο σύντομα: ούτε σε μια σεζόν, ούτε σε δυο. Με μια δυο προσθήκες στο ρόστερ του, ο ΠΑΟΚ μπορεί να γίνει ακόμη πιο ισχυρός και να εγκαινιάσει τη δική του εποχή στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Η επιλογή ξένων διαιτητών για τον Τελικό δικαιώθηκε. Οι καλοί ρέφερι δεν μας λείπουν, όμως κανείς τους δεν μπορεί να φτάσει, σε προσωπικότητα, έναν συνάδελφό τους από τα top class πρωταθλήματα. Φάνηκε στις αποβολές. Ούτε… καροτσάκι τον πήγαν τον Μπορμπαλάν, ούτε διανοήθηκε κάποιος απ’ έξω να του φωνάξει «cuánto te han pagado?» («πόσα πήρες;»). Ο «άρχοντας» του αγώνα πρέπει και να νιώθει τέτοιος.

Χαλάλι το μεροκάματο (5.600 ευρώ) του Ισπανού. Οπως έδειξαν τα… προεόρτια στην πόλη και έξω από το Ολυμπιακό Στάδιο, με το παραμικρό φαλτσοσφύριγμα ο Τελικός θα έπαιρνε φωτιά. Φθηνά τη γλιτώσαμε. Αλλά, ως εκεί. Δύσκολα θα συμφωνήσει κανείς με τις πανηγυρικές δηλώσεις του Βαγγέλη Γραμμένου στην κάμερα του CosmoteSport, αμέσως μετά το ματς.

«Κερδίσαμε το στοίχημα. Ηταν ένας Τελικός με κάποια προβλήματα πριν από τον αγώνα, όμως, κατά τα άλλα, αντάξιος του θεσμού. Αντάξιος της μεγάλης ιστορίας των δύο σωματείων. Νομίζω πως μπορεί να δώσει το μήνυμα για την επόμενη ημέρα του ποδοσφαίρου μας», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΠΟ. Μμμμ… Οχι ακριβώς. Οπαδοί του ΠΑΟΚ έριξαν φωτοβολίδες ευθείας βολής, οπαδοί της ΑΕΚ συνεπλάκησαν με την Αστυνομία, ενώ δεν έλειψαν και οι μικροκαταστροφές.

Αφήστε που, για να γίνει ένας αγώνας με φίλους και των δυο ομάδων στο γήπεδο, έπρεπε το μισό Ολυμπιακό Στάδιο να παραμείνει άδειο. Να τοποθετηθούν συρματοπλέγματα, αγκαθωτά σύρματα και φράχτες από πλέξι γκλας. Να στηθεί μια ολόκληρη επιχείρηση με τέσσερις πέντε χιλιάδες αστυνομικούς. Εκτός αν το μέτρο του κ. Γραμμένου ήταν τα περυσινά στο Πανθεσσαλικό. Οπότε, ναι πρόεδρε. Εφέτος… σκίσαμε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...