400
Η ιστοσελίδα της καμπάνιας που ζητά να γίνει ο Μπαράκ Ομπάμα 25ος πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας |

Ψήφο στον Ομπάμα! (για τις γαλλικές εκλογές)

Protagon Team Protagon Team 28 Φεβρουαρίου 2017, 18:32
Η ιστοσελίδα της καμπάνιας που ζητά να γίνει ο Μπαράκ Ομπάμα 25ος πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας
|

Ψήφο στον Ομπάμα! (για τις γαλλικές εκλογές)

Protagon Team Protagon Team 28 Φεβρουαρίου 2017, 18:32

Η μάχη των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία έχει ανάψει για τα καλά. Τουλάχιστον τρεις υποψήφιοι έχουν πολύ καλές ελπίδες να περάσουν στον δεύτερο γύρο – βέβαια μόνο δύο θα έχουν την τύχη να διεκδικήσουν την προεδρία στον επόμενο γύρο.

Οι αφίσες που εμφανίστηκαν στο Παρίσι εδώ και κάποιες ημέρες φέρνουν στο προσκήνιο έναν νέο, έμπειρο υποψήφιο, που μπορεί να αποδειχτεί υπολογίσιμος αντίπαλος. Είναι ο Μπαράκ Ομπάμα!

Η καμπάνια Obama17 είναι ένα αστείο που ξεκίνησε από τέσσερις φίλους. Πάνω από μια μπίρα και μέσα στην απογοήτευση για τις επιλογές που θα έχουν στη διάθεσή τους τον Απρίλιο και τον Μάιο, σκέφτηκαν να προσκαλέσουν στη Γαλλία έναν αυθεντικό σταρ της πολιτικής.

Γύρω το αστείο πήρε διαστάσεις. Φτιάχτηκαν τρικολόρ αφίσες με το κλασικό σλόγκαν «Oui on peut» («Ναι, μπορούμε!»), ετοιμάστηκε ιστοσελίδα και συγκεντρώθηκαν αρκετές χιλιάδες υπογραφές – ευελπιστούν ότι θα ήθελαν γύρω στο ένα εκατομμύριο υπογραφές.

obama-poster
(cnn.com)

«Είναι εντελώς τρελό, αλλά αν αρχίσεις να το σκέφτεσαι, ίσως είναι πιθανό. Ποιος νοιάζεται που δεν είναι Γάλλος; Είναι ο Μπαράκ Ομπάμα», εξήγησε ένας από τους οργανωτές της καμπάνιας στο CNN.

Ναι, είναι ένα αστείο, παραδέχεται ο Αντουάν (που δεν ήθελε να αποκαλύψει το επώνυμό του), αλλά έχει σοβαρό σκοπό. «θέλουμε να δείξουμε ότι ο κόσμος έχει έρθει ως εδώ με τους πολιτικούς, έχει κουραστεί από τους πολιτικούς και για αυτό αρέσει αυτό το αστείο. Δίνει στους ανθρώπους λίγη πλάκα μέσα σε όλα τα σκάνδαλα».

Ειδικότερα η Μαρίν Λεπέν, που κάποια γκάλοπ τη δείχνουν να προηγείται στις προτιμήσεις για τον πρώτο γύρο (αλλά όχι και τον δεύτερο), έγινε αφορμή για να αρχίσει αυτό το σοβαρό αστείο.

«Δεν μπορούσαμε να βρούμε ποιον υποψήφιο να ψηφίσουμε, αλλά μόνο ποιον δεν θα ψηφίσουμε», είπε εννοώντας τη Λεπέν. Ετσι μέσα από την κουβέντα για αυτήν την μη-επιλογή προέκυψε το όνομα του Ομπάμα.

Πάντως, η Λεπέν, ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Φρανσουά Φιγιόν δεν έχουν λόγους να ανησυχούν γιατί ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ δεν είναι Γάλλος και δεν μπορεί να είναι υποψήφιος.

Ακόμα και αν νομικά θα ήταν εφικτό, ο Μπαράκ Ομπάμα δεν φαίνεται ο άνθρωπος που θα ήταν εκ νέου υποψήφιος, τη στιγμή μάλιστα που δήλωνε πριν αποχωρήσει από το Λευκό Οίκο ότι τώρα, όπως το έλεγε και ο Μίμης Φωτόπουλος, «θα κάθεται».

Η ελπίδα για τους γάλλους υποστηρικτές του τέως προέδρου πεθαίνει τελευταία. Αν μάθει για τη καμπάνια, θα ξετρελάνει τους νέους στη Γαλλία, ακόμα και αν πει «όχι», λένε – και δεν θα είχαν και άδικο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...