607
|

Οψόμεθα εις Φιλίππους

Οψόμεθα εις Φιλίππους

Η Ερυθρού Σταυρού, ο κεντρικός δρόμος της Καβάλας, αλλά και ο παραλιακός, περιμετρικά στο υπέροχο λιμάνι της, είναι γεμάτοι έγχρωμα, ζωγραφικά πορτρέτα ποιητών. Καθόλου σοβαρά και μετρημένα. Με μυρωδιά από κόμικ και ποπ αρτ. Καλούν τον κόσμο στην πιο ιδιαίτερη εκδήλωση του 55ου Φεστιβάλ Φιλίππων-Θάσου, που ξεκινά επισήμως αύριο (7 Ιουλιου- 25 Αυγούστου). Είναι, φυσικά, οι δυό βραδυές με τίτλο «εφτά συν δύο, ποίηση» με την επεξήγηση «Εφτά γιατί η ποίηση είναι ένα από τα θαύματα του κόσμου και Δύο γιατί είναι η παντοτινή μας συντροφιά-παρηγοριά».

Θα φιλοξενηθούν (30 και 31 Ιουλίου) σε τρείς διαφορετικούς χώρους του Φρουρίου της Καβάλας, αφού τα τελευταία τέσσερα καλοκαίρια, που η καλλιτεχνική διεύθυνση του ιστορικού φεστιβάλ (στην 55η φέτος χρονιά του) πέρασε στα χέρια του Θοδωρή Γκόνη, μπήκε και η ίδια η πόλη στο παιχνίδι. Τα δυό εμβληματικά αρχαία θέατρα (Φιλίππων και Θάσου) δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν σε ένα εντελώς πρωτότυπο άνοιγμα της διοργάνωσης σε εκδηλώσεις θέατρου και λόγου , μικρών προδιαγραφών άλλα μεγάλης πνευματικής εμβέλειας, που την έκαναν  αμέσως να ξεχωρίσει από τον αχταρμά των ανά την επικράτεια φεστιβάλ.

Ελάχιστα, όπως αυτό της Καλαμάτας, φροντίζουν να έχουν ταυτότητα. «Φεστιβάλ, που δεν έχει δική του παραγωγή και σχέδιο είναι ψευδεπίγραφο, είναι απλά «ανοίξαμε και σας περιμένουμε». Δεν έχω κανένα λόγο να επαναλάβω αυτό το μοντέλο», λέει ο Θοδωρής Γκόνης. Φέτος, με τον προϋπολογισμό μικρότερο από ποτέ, μόνο 100 χιλιάδες ευρώ, («μακάρι να υπήρχαν κι άλλοι δήμαρχοι σαν τον Κωστή Σiμιτσή», λέει, πάντως,  ο καλλιτεχνικός του διευθυντης), χρησιμοποιήθηκε ένα ωραιότατο κόλπο. Οι σημαντικές και πολύφερνες καλοκαιρινές παραγωγές, κυρίως αρχαίου δράματος, όλη σχεδόν η Επίδαυρος που θα παρελάσει από τα αρχαία θέατρα Φιλίππων και Θάσου, αλλά και κάποιες συναυλίες επιπέδου, πληρώνουν στο φεστιβάλ ένα ποσοστό 10% των εσόδων τους και μ’ αυτό χρηματοδοτούνται οι ποιητικές βραδυές. Εικοσιεννέα χιλιάδες ευρώ άρκεσαν για να δημιουργηθούν εννέα προσωπογραφίες ποιητών, που καμμιά σχέση δεν έχουν με τις συνήθως τόσο βαρετές και μουχλιασμένες βραδυές ποιητικών αναγνώσεων.

Η πρώτη (30 Ιουλίου) είναι αφιερωμένη στους Μίλτο Σαχτούρη, Νίκο-Αλέξη Ασλάνογλου, Νίκο Καρούζο και Μανόλη Αναγνωστακη. Η δεύτερη (31 Ιουλίου) στους Μάτση Χατζηλαζάρου, Αργύρη Χιόνη, Γιάννη Βαρβέρη και στους καβαλιώτες ποιητές Γιάννη Κωνσταντινίδη και Γ.Ξ. Στογιαννίδη. Όλοι τους σπουδαίοι, κανένας τους, όμως νέος και εν ζωή. «Πεθαμένοι;», αντιδρά έντονα ο Θοδωρής Γκόνης. «Θυμάμαι σε ένα μάθημα στο ΚΘΒΕ, που συζητούσαμε για τον Καρούζο και είπα στα παιδιά: « τώρα γράφει καλύτερα». Οι ποιητές που διαλέξαμε είναι αυτοί στους οποίους όλοι έχουμε αδυναμία και καταφεύγουμε. Είναι η παρηγοριά μας, σαν να κάνουμε επίσκεψη στον Αναγνωστάκη. Καραβοτσακισμένοι πιά επισκέπτες».

Καμμιά προσωπογραφία δεν μοιάζει με την άλλη. Ο κάθε καλλιτέχνης  δούλεψε με απόλυτη ελευθερία και τόλμη πάνω στον ποιητή ή την ποιήτρια, που ανέλαβε. Υπάρχουν και αναπάντεχες προτάσεις. Ας πούμε η Όλια Λαζαρίδου παρουσιάζει μια περφόρμανς για τον Μ. Σαχτούρη με τη συμμετοχή της αντισυμβατικής μπάντας των «Lost Bodies”. Σπουδαστές της δραματικής σχολής του ΚΘΒΕ με την καθοδήγηση του Γιάννη Ρήγα βούτηξαν στον Νίκο-Αλέξη Ασλάνογλου. Δυο κρητικοί καλλιτέχνες, ο σκηνοθέτης Μιχάλης Βιρβιδάκης και ο κινηματογραφιστής Σταύρος Ψυλλάκης, πλησιάζουν τον Αργύρη Χιόνη ακόμα και μέσα από μια ταινία που γύρισαν στο χωριό του στην Κορινθία και το έρημο πιά σπίτι του.

Οι «Χειμερινοί κολυμβητές» έγραψαν ένα καινούργιο τραγούδι σε ποίηση του πρόσφατα χαμένου Γιάννη Βαρβέρη και ο Αργύρης Μπακιρτζής κάνει παρέα με ένα νεανικό μουσικό σχήμα. Ο λατρεμένος μας Μανόλη Αναγνωστάκη ακούγεται ο ίδιος σε έναν παλιό, μαγνητοφωνημένο μονόλογό του σε μιά παράσταση σκηνοθετημένη από την εξαιρετική ηθοποιό Αλεξία Καλτσίκη. Ακόμα και τα παιδιά του ΚΕΘΕΑ της Καβάλας  στρώθηκαν με κέφι στη δουλειά και συμμετέχουν στην εισαγωγή της εκδήλωσης. Ένα μέρος από τα έσοδα ,άλλωστε, σ’ αυτά θα πάνε, ακόμα κι αν το εισιτήριο είναι τόσο φτηνό, μόνο 10 ευρώ.      

Info: όλο το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Φιλίππων-Θασου 2012 στο www.philippifestival.gr

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News