461
Κύτταρα επιθηλίου βρόγχων του πνεύμονα (μοβ) που μολύνθηκαν από κορονοϊό (κόκκινο) | Marsico Lung Institute

Πώς φαίνεται στο μικροσκόπιο η βλάβη που προκαλεί ο κορονοϊός στον πνεύμονα

Protagon Team Protagon Team 22 Δεκεμβρίου 2020, 19:34
Κύτταρα επιθηλίου βρόγχων του πνεύμονα (μοβ) που μολύνθηκαν από κορονοϊό (κόκκινο)
|Marsico Lung Institute

Πώς φαίνεται στο μικροσκόπιο η βλάβη που προκαλεί ο κορονοϊός στον πνεύμονα

Protagon Team Protagon Team 22 Δεκεμβρίου 2020, 19:34

Ο κορονοϊός προσβάλλει κατά βάση το αναπνευστικό σύστημα. Οταν βρίσκεται στο ανώτερο αναπνευστικό, δηλαδή στη ρινική κοιλότητα, στον φάρυγγα και τον λάρυγγα, συνήθως προκαλεί σχετικά ήπια συμπτώματα, όπως καταρροή ή μπούκωμα και βήχα.

Οταν όμως κατέβει από την τραχεία και φτάσει στον πνεύμονα, η κατάσταση της υγείας του ασθενούς γίνεται πιο δύσκολη. Μπορεί να βλάψει τους πνεύμονες, να προκαλέσει δύσπνοια, η οποία με τη σειρά της να μειώσει τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα. Αρα και του απαραίτητου οξυγόνου που μεταφέρεται στα υπόλοιπα όργανα του σώματος.

Προκαλεί τόσο μεγάλη καταστροφή στους ιστούς και τα κύτταρα του πνεύμονα, που πλέον το όργανο αδυνατεί να παρέχει στο σώμα επαρκές οξυγόνο και έτσι ο ασθενής διασωληνώνεται.

Ακόμα και διασωληνωμένοι, όμως, κάποιοι δεν έχουν αρκετή ποσότητα οξυγόνου και καταλήγουν λόγω πολυοργανικής ανεπάρκειας, δηλαδή «ξεμένουν» συγχρόνως πολλά όργανα από οξυγόνο και δεν λειτουργούν σωστά.

Θέλοντας οι επιστήμονες να δουν ακριβώς τον τρόπο με τον οποίο συμβαίνει αυτό μέσα στα επιθηλιακά κύτταρα του πνεύμονα, δημιούργησαν την πρώτη φωτογραφία σε ηλεκτρονικό μικροσκόπιο.

Για να το καταφέρει αυτό, η Καμίλε Ιχρε και η ομάδα της, από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας στο Τσάπελ Χιλ, επιμόλυναν σε ειδικές συνθήκες εργαστηρίου ανθρώπινα κύτταρα επιθηλίου των βρόγχων του πνεύμονα με τον ιό.

Ακολούθως, τα κύτταρα αυτά εξετάστηκαν 96 ώρες (τέσσερις ημέρες) μετά τη μόλυνσή τους με τη χρήση ηλεκτρονικού μικροσκοπίου σάρωσης.

Η εικόνα που προέκυψε (κεντρική φωτογραφία) προσφέρει ένα εντυπωσιακό παράδειγμα του τι ακριβώς συμβαίνει στα κύτταρα που βρίσκονται στους αεραγωγούς του ανθρώπου, όταν μολυνθούν από τον κορονοϊό.

Στη φωτογραφία διακρίνονται με μοβ χρώμα τα ανθρώπινα κύτταρα που είναι μολυσμένα με τον κορονοϊό και με μπλε αυτά που είναι καλυμμένα με κροσσούς (μικροσκοπικοί, δακτυλόμορφοι σχηματισμοί που προεξέχουν από την επιφάνεια των κυττάρων).

Αυτοί οι κροσσοί καλύπτουν την εσωτερική επιφάνεια των αεραγωγών του πνεύμονα και βοηθούν στον καθαρισμό της βλέννας (διακρίνεται με κίτρινοπράσινο χρώμα), η οποία έχει παγιδεύσει τη σκόνη και άλλα «σκουπίδια».

Αναδυόμενα από την επιφάνεια αυτών των μολυσμένων κυττάρων, φαίνονται με κόκκινο χρώμα τα χιλιάδες σωματίδια του κορονοϊού.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι η παραγωγή των σωματιδίων του ιού ήταν περίπου 3 εκατομμύρια ιϊκές πλάκες ανά καλλιέργεια (είναι μια μονάδα μέτρησης για καλλιέργειες ιών που είναι ανάλογο του πλήθους των σωματιδίων του ιού, αλλά δεν περιγράφει ακριβώς των αριθμό των σωματιδίων του ιού), ένα εύρημα που είναι ενδεικτικό σε μεγάλο αριθμό ιών που παράγονται και απελευθερώνονται ανά κύτταρο.

Σε αδρές γραμμές σε ένα εργαστηριακό τρυβλίο που περιέχει περίπου ένα εκατομμύριο ανθρώπινα κύτταρα, έχουν δει τον ιό να εμφανίζει εκρηκτική αύξηση από περίπου 1.000 σωματίδια, σε περίπου 10 εκατομμύρια, μέσα σε τρεις με τέσσερις ημέρες.

Αυτή η κατακόρυφη αύξηση των σωματιδίων του ιού βοηθά να κατανοήσουμε πώς ο ιός εξαπλώνεται τόσο εύκολα από τους πνεύμονες σε άλλα όργανα του σώματός μας, καθώς και σε άλλα άτομα, ειδικά σε πολυσύχναστους, εσωτερικούς χώρους, όπου οι άνθρωποι δεν λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...