670
Οι κοινωνικές διαφορές είναι ξεκάθαρες στην υγεία στις περισσότερες έρευνες που έχουν γίνει | Shutterstock

Οι πλούσιοι βγαίνουν από το χειρουργείο, οι φτωχοί πάνε στον παράδεισο

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 18 Δεκεμβρίου 2019, 22:16
Οι κοινωνικές διαφορές είναι ξεκάθαρες στην υγεία στις περισσότερες έρευνες που έχουν γίνει
|Shutterstock

Οι πλούσιοι βγαίνουν από το χειρουργείο, οι φτωχοί πάνε στον παράδεισο

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 18 Δεκεμβρίου 2019, 22:16

Ασθενείς από τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές της Αγγλίας έχουν 29% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν μετά από εγχείρηση, σε σχέση με όσους προέρχονται από πιο εύπορα μέρη, σύμφωνα με έρευνα που έκανε το Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου.

Στο πλαίσιο της μελέτης οι ειδικοί αναζήτησαν δεδομένα από ασθενείς που υποβλήθηκαν σε επείγουσα λαπαροτομία (εγχείρηση στην κοιλιά) τις τελευταίες 30 ημέρες σε ένα από τα 178 δημόσια νοσοκομεία της Βρετανίας.

Αναλύοντας τα στατιστικά, οι επιστήμονες αποκάλυψαν ότι όσοι προέρχονταν από οικογένειες με περιορισμένα οικονομικά, είχαν πολλές περισσότερες πιθανότητες να μην βγουν ζωντανοί από το χειρουργείο ή να πεθάνουν αργότερα από επιπλοκές της επέμβασης. «Είμαστε ευχαριστημένοι που αποκαλύψαμε τη σχέση μεταξύ των οικονομικών και της θνησιμότητας. Ωστόσο, δεν γνωρίζουμε ακριβώς τους λόγους που συμβαίνει αυτό», λέει στον Guardian o καθηγητής Ραμάνι Μονεσίνκε που συμμετείχε στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην British Journal of Anaesthesia.

Οι πιο πιθανοί λόγοι κατά τους επιστήμονες, περιλαμβάνουν κινδύνους που συνδέονται με τον τρόπο ζωής του ασθενή, την καθυστερημένη διάγνωση ή διακομιδή στο νοσοκομείο, καθώς και τον μη τακτικό έλεγχο που συνιστάται μετά από τις περισσότερες επεμβάσεις.

Στην Ελλάδα οι φτωχοί πηγαίνουν στα δημόσια χειρουργεία

Σε έτερη πρόσφατη έρευνα που έκαναν ειδικοί από το Λαϊκό Νοσοκομείο της Αθήνας και σε ιδιωτικά θεραπευτήρια,  με στόχο να διερευνηθούν τα χαρακτηριστικά των ατόμων που αναζητούν χειρουργείο στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα υγείας στην Ελλάδα, καταγράφονται με έντονο τρόπο οι διαφορές με βάση τα εισοδήματα.

Παράλληλα όμως, μέσα από αυτή αξιολογήθηκε και η επίδραση που έχει η οικονομική κρίση, στο προφίλ των ασθενών που θα πρέπει να χειρουργηθούν. Δηλαδή, σοβαρά περιστατικά που δεν δέχονται αναβολή. Οι ασθενείς ρωτήθηκαν με ποια κριτήρια έκαναν την επιλογή τους πριν από την επέμβαση, αλλά και για την ικανοποίησή τους μετά από αυτή.

Ιδιωτική υγεία για μορφωμένους και καλοπληρωμένους

Σύμφωνα με όσα προκύπτουν από την έρευνα, οι ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε ιδιωτικά νοσοκομεία ήταν νεότεροι σε ηλικία, με υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο και μεγαλύτερο μηνιαίο εισόδημα. Πιο συγκεκριμένα, το 50% από αυτούς είχε πτυχίο ΑΕΙ και ο μισθός του ξεπερνά τα 1.000 ευρώ το μήνα. Εξάλλου το 40% των ασθενών που νοσηλεύονται σε ιδιωτικά κέντρα είναι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα. Στον αντίποδα, μόλις το 11,5% των νοσηλευόμενων στα δημόσια νοσοκομεία είναι ιδιωτικοί υπάλληλοι.

Το 60% των περιστατικών που αντιμετωπίζονται στις ιδιωτικές κλινικές έχει μικτή ασφάλιση υγείας (την υποχρεωτική δημόσια και ιδιωτική), κάτι που έχει μόνο το 2,3% των νοσηλευομένων στα δημόσια νοσοκομεία. Αυτό σημαίνει ότι όταν έχεις την επιλογή του ιδιωτικού, απλώς δεν πηγαίνεις στο δημόσιο νοσοκομείο.

Η επιλογή βέβαια είναι λίγο πιο σύνθετη. Πριν από μερικά χρόνια η δημόσια υγεία είχε πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα. Οι μονάδες ήταν στελεχωμένες, με όλες τις ειδικότητες, καθηγητές και ακαδημαϊκό προσωπικό να προσφέρει τις υπηρεσίες του. Τα ιδιωτικά «πουλούσαν» περισσότερο την ξενοδοχειακή υποδομή. Όμως αυτά έχουν τελειώσει.

Οπως κατέγραψαν οι ειδικοί, οι περισσότεροι που νοσηλεύτηκαν στον ιδιωτικό τομέα «βασίστηκαν στη φήμη του γιατρού τους», ενώ οι ασθενείς που χειρουργήθηκαν σε δημόσια νοσοκομεία «έκαναν την επιλογή τους σύμφωνα με τη φήμη του νοσοκομείου».

Πόσω μάλλον όταν τα δημόσια νοσοκομεία γεμίζουν κάθε χρόνο και περισσότερο, οι γιατροί μειώνονται, οι υποδομές παραμένουν ασυντήρητες και ο εξοπλισμός απαρχαιωμένος. Η μετανάστευση ασθενών από τις ιδιωτικές σε δημόσιες μονάδες υγειονομικής περίθαλψης είναι σημαντική, καθώς αυξήθηκε 24% η είσοδος σε δημόσια νοσοκομεία τα έτη 2009-2010 και η μείωση στα ιδιωτικά ήταν 25-30%. Η τάση αυτή συνεχίζεται, καθώς τα ποσοστά εισόδου στα δημόσια νοσοκομεία αυξήθηκαν από το 2001 έως 8%.

Αν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς, η μη εφαρμογή του συστήματος πρωτοβάθμιας υγείας, που αναμένεται να μειώσει κατά πολύ την προσέλευση ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία, θα είναι εγκληματική. Δεν θα είναι απλώς μία κακή πολιτική από την εκάστοτε ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Προσδοκίες και ικανοποίηση

Σύμφωνα με την ελληνική μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Annals of Translational Medicine, οι ασθενείς που κάνουν χρήση του ιδιωτικού τομέα είναι τελικά ευχαριστημένοι. Οχι επειδή είχαν την καλύτερη αντιμετώπιση. Αλλά όπως υπογραμμίζεται επειδή οι «προσδοκίες τους ήταν χαμηλές πριν προσέλθουν».

Την ελληνική μελέτη υπογράφει ο Δημήτρης Σχίζας – MD, Χειρουργός στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Λαϊκό» και επιστημονικός συνεργάτης στο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών για τη «Διεθνή Ιατρική-Διαχείριση Κρίσεων Υγείας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...