454
Σήμερα η μη επεμβατικές μέθοδοι είναι προφυλακτικό για τον άνδρα και χάπια για τη γυναίκα | Shuttlecock

Ερχεται το πρώτο ανδρικό αντισυλληπτικό μακράς διαρκείας

Protagon Team Protagon Team 6 Δεκεμβρίου 2019, 19:00
Σήμερα η μη επεμβατικές μέθοδοι είναι προφυλακτικό για τον άνδρα και χάπια για τη γυναίκα
|Shuttlecock

Ερχεται το πρώτο ανδρικό αντισυλληπτικό μακράς διαρκείας

Protagon Team Protagon Team 6 Δεκεμβρίου 2019, 19:00

Η αντισύλληψη στα ζευγάρια γίνεται κυρίως από την πλευρά της γυναίκας. Γιατί; Διότι είναι πιο εύκολο να πάρει αντισυλληπτικά ή το χάπι της επόμενης ημέρας. Ωστόσο, πρόκειται για φάρμακα που έχουν και παρενέργειες.

Οι άνδρες από την πλευρά τους μπορούν είτε να χρησιμοποιούν σε κάθε επαφή προφυλακτικό ή να κάνουν επέμβαση εκτομής του σπερματικού πόρου. Χρησιμοποιώντας τη δεύτερη λύση, που είναι και η καλύτερη από άποψη υγείας για ένα ζευγάρι, αν σε κάποια φάση τη ζωής του το μετανιώσει και θελήσει να αποκτήσει απογόνους με φυσικό τρόπο, δεν θα μπορεί…

Τώρα, ινδοί επιστήμονες, ισχυρίζονται ότι έχουν καταφέρει να παρασκευάσουν το πρώτο ανδρικό αντισυλληπτικό μακράς διαρκείας. Δηλαδή ένα φάρμακο η δράση του οποίου διαρκεί 13 χρόνια. Στόχος τους είναι να αντικαταστήσει τη μέθοδο της εκτομής σπερματικού πόρου και να έχει και πλεονέκτημα.

Πρόκειται για μία ανακάλυψη του Σινζτουί Γκουχά, ενός 78χρονου βιοϊατρικού μηχανικού από το Νέο Δελχί, όπως αναφέρει το BBC, η οποία πατάει μακροπρόθεσμο «φρένο» στην ανδρική γονιμότητα. Ετσι, «στειρώνεται» κάποιος προσωρινά και αν το μετανιώσει, θα μπορεί στο μέλλον να είναι και πάλι γόνιμος. Αν όχι, κάνει ακόμη μία δόση.

Το φάρμακο βρίσκεται σε προγεμισμένη σύριγγα μίας χρήσης και εφαρμόζεται μόνο από ειδικό ουρολόγο. Γίνεται στη βάση του πέους, στο σημείο ακριβώς που ενώνεται με το όσχεο και η ένεση μπαίνει σε κάθε ένα από τα σωληνάρια των σπερματικών πόρων.

Αυτό που κάνει είναι να «στρώνει» στην εσωτερική επιφάνεια του σωλήνα του σπερματικού πόρου μία ουσία, η οποία απενεργοποιεί τα σπερματοζωάρια που περνούν πριν την έξοδό τους από το στόμιο της ουρήθρας.

Οι κλινικές δοκιμές ολοκληρώθηκαν και το φάρμακο αναμένεται να πάρει άδεια στη χώρα του. Πραγματοποιεί όμως όλα όσα υπόσχεται;

Ανατροπή

Οι πρώτες αντιδράσεις ήρθαν από επιστήμονες με έδρα της ΗΠΑ, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχει περίπτωση να διαρκεί 13 χρόνια, διότι δεν υπάρχει και η αντίστοιχη εμπειρία ώστε να το γνωρίζουμε.

«Θα πρέπει να γίνουν και άλλες κλινικές μελέτες και να περάσει ακόμη μεγαλύτερο χρονικό διάστημα κλινικών δοκιμών, ώστε να αποδειχθεί ακριβώς ο χρόνος που απαιτείται για να επιστρέψει και πάλι η γονιμότητα στον άνδρα», σχολιάζει Μάικλ Σκίνερ, αναπαραγωγικός βιολόγος στο Πολιτειακό Νοσοκομείο της Ουάσιγκτον.

Βέβαια, ο Γκουχά δεν διαφωνεί μαζί του και ισχυρίζεται εκ νέου ότι αυτό που δημιούργησε, «προς το παρόν έχει αποδείξει ότι είναι μία εναλλακτική μέθοδος της χειρουργικής που χρησιμοποιείται για την εκτομή του σπερματικού πόρου. Απλώς είναι καλύτερη, διότι δεν έχει ούτε επικίνδυνα χειρουργεία, ούτε χρόνο αποθεραπείας».

Ετσι, το αντισυλληπτικό που ξεκίνησε ως μακράς διαρκείας, θα πάρει άδεια κυκλοφορίας από τον Γενικό Ρυθμιστή Φαρμάκων της Ινδίας ως «μόνιμο», αφού είναι ασφαλές και αποτελεσματικό και στο μέλλον αφού γίνουν συμπληρωματικά και πιο μακροπρόθεσμες κλινικές δοκιμές, θα «δείξει» αν θα θεωρηθεί αναστρέψιμο.

Σύμφωνα με τις κλινικές δοκιμές που έχουν γίνει μέχρι τώρα, η επιτυχία της ένεσης είναι της τάξης του 97,3%, χωρίς μάλιστα να αναφερθούν παρενέργειες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...