821
| Flickr

Μίλα μου βρώμικα αν μ’ αγαπάς

Protagon Team Protagon Team 17 Σεπτεμβρίου 2016, 14:14

Μίλα μου βρώμικα αν μ’ αγαπάς

Protagon Team Protagon Team 17 Σεπτεμβρίου 2016, 14:14

Αγάπη. Μάλιστα. Αγάπη και αίσθηση ότι το άλλο πρόσωπο βρίσκεται κοντά. Αγάπη και επιθυμία το άλλο πρόσωπο να έρθει ακόμα πιο κοντά. Θάρρος που αντλείται από την αίσθηση ότι το άλλο πρόσωπο θα καταλάβει τον κώδικα και θα ανταποκριθεί. Αγωνία: του αρέσω;

Θα περίμενε κανείς το αντίθετο. Θα περίμενε ή θα φανταζόταν ότι αυτά συμβαίνουν μεταξύ προσώπων που δεν γνωρίζονται, που δεν πρόκειται να σχετιστούν ποτέ, που πιθανώς θα ανταλλάξουν κάποια στιγμή σωματικά υγρά επ’ αμοιβή ή θα το κάνουν από μακριά με λεφτά ή χωρίς. Με εικόνα ή χωρίς. Που δεν πολυνοιάζονται, μ΄άλλα λόγια.

Εξάλλου το sexting, το να μιλάς ή να γράφεις «βρώμικα», το να στέλνεις «βρώμικες» εικόνες, είναι ένας ευθύς τρόπος να πεις ότι θέλεις μόνο σεξ. Ή τουλάχιστον να προσπαθήσεις να το πεις και να το αποσπάσεις.

Επίσης οι ψυχολόγοι συνδέουν το sexting με την αγωνία. Λένε πως γίνεται στα ερωτικά ζευγάρια όταν ο ένας εξαναγκάζει τον άλλο να το κάνει, αλλά γίνεται και για να αποφευχθεί ένας καβγάς. Συνδέεται δηλαδή, ως συμπεριφορά, με την αγωνία και το άγχος για το τι σκέφτεται ο ερωτικός παρτενέρ σου για σένα.

Από πού προκύπτει όμως αυτή η αγωνία; Και στην περίπτωση της επίδρασης της τεχνολογίας στις σχέσεις η αγωνία αυτή προκύπτει από την πραγματική σχέση ή από την εικονική; Δηλαδή από το τι «βρώμικο» περιμένει ο άλλος από εμάς να του γράψουμε;

4171965719_6389a833bd_o
Flickr
Η θεωρία της αφοσίωσης

Εδώ σύμφωνα με τους ειδικούς έχουμε τα γνωστά. Είσαι μωρό και δεν μπορείς να καλύψεις μόνος σου τις ανάγκες σου. Αν οι δικοί σου σε πρόσεχαν, σε φρόντιζαν, νοιάζονταν για σένα, εσύ δίχως να το καταλαβαίνεις από εκείνα τα πρώτα χρόνια απέκτησες εμπιστοσύνη στην αγάπη. Αυτό σημαίνει ότι σήμερα που είσαι μεγάλος άνθρωπος, δεν φοβάσαι να αγαπήσεις, δεν τρέμεις να δοθείς σε μια σχέση και να ρισκάρεις.

Αν όμως όταν ήσουν μωρό δεν ελάμβανες την προσοχή που χρειαζόσουν: αν πεινούσες, αν διψούσες, αν κρύωνες, αν αισθανόσουν μοναξιά, αν φοβόσουν ότι μπορεί να τα αισθανθείς όλα αυτά, τότε στην ενήλικη ζωή σου δύσκολα θα νιώσεις αφοσίωση για άλλο άνθρωπο και δύσκολα θα τη δεχτείς και θα την εκτιμήσεις, αν κάποιος δεήσει και σου τη δώσει.

Στην πρώτη περίπτωση, η αγωνία είναι μικρή σε μία σχέση. Στη δεύτερη είναι μεγάλη και συχνά εμποδίζει ακόμα και τη δημιουργία της σχέσης.

Η αγωνία και οι «βρώμικες» λέξεις

Πρόσφατα διενεργήθηκε έρευνα στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας σε 459 ανύπαντρους, ετεροφυλόφιλους φοιτητές από το Τμήμα Ανθρώπινης Ανάπτυξης του ίδιου πανεπιστημίου. Η έρευνα ήταν ηλεκτρονική σε μορφή ερωτηματολογίου και έγινε με σκοπό την κατανόηση της επίδρασης που έχει η αγωνία στα «βρώμικα» μηνύματα.

Οι ερωτήσεις αφορούσαν την ίδια τη συμπεριφορά του ερωτώμενου στα σεξουαλικά μηνύματα (που στέλνει και λαμβάνει). Το κατά πόσο χρειάζεται την αφοσίωση στη σχέση για να στείλει ή να δεχθεί τέτοια μηνύματα, πόσο φοβάται τη μοναξιά, πόσο αγωνιά για τη σχέση που έχει ή που δεν έχει, πόσο αφοσιώνεται ή δέχεται την αφοσίωση στη σχέση.

23184736706_15f26fe0a1_b
Flickr

Περίπου οι μισοί από τους ερωτηθέντες ήταν εργένηδες και το 71% ήταν γυναίκες.

Η έρευνα λοιπόν έδειξε την τάση το sexting να λαμβάνει χώρα περισσότερο μεταξύ ατόμων που έχουν σχέση (σύντομη ή μακρόχρονη) παρά σε ανθρώπους που είναι εργένηδες. Επίσης έδειξε πως μεταξύ των δύο φύλων, δεν υπάρχουν ιδιαίτερες διαφορές στα σεξουαλικά μηνύματα. Εκτός από το ότι οι άνδρες τείνουν να περιγράφουν σεξουαλικές στάσεις, ενώ τα κορίτσια στέλνουν πιο αφηρημένα σεξουαλικά μυνήματα.

Επίσης ένα άλλο στοιχείο που έδειξε η έρευνα του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, είναι η αγωνία που νιώθει το άτομο που στέλνει «βρώμικα» μηνύματα. Αγωνία για το πώς θα φανεί στον δέκτη του μηνύματός του αλλά και κατά πόσο ο αποστολέας θα μπορέσει να συνδεθεί με τον δέκτη – διότι αυτό είναι το ζητούμενο.

Η αγωνία σπρώχνει δηλαδή τα άτομα, σύμφωνα με την έρευνα να στείλουν βρώμικα μηνύματα και όχι, δεν τα κάνει πιο ντροπαλά, όπως θα περίμενε κανείς. Από την άλλη σύμφωνα με τις απαντήσεις των ερωτώμενων, τα άτομα με σταθερή σχέση χρησιμοποιούν πολύ περισσότερο αυτόν τον κώδικα ερωτικής επικοινωνίας, απ΄ό,τι τα άτομα με πιο χαλαρές ερωτικές σχέσεις – με σχέσεις μόνο για το σεξ δηλαδή.

Αρα το «βρώμικο» μήνυμα δεν φαίνεται να λειτουργεί τόσο πολύ ως ερωτικό κυνήγι.

Εκείνοι που στην έρευνα απάντησαν ότι στέλνουν και δέχονται τέτοια μηνύματα δήλωσαν ότι επίσης νιώθουν πολύ άνετα μέσα στη σχέση τους, ότι στη σχέση τους υπάρχει αφοσίωση, αλλά παράλληλα έχουν και την αγωνία πώς τους βλέπει ο σύντροφός τους ερωτικά.

Είναι κι αυτό ένα είδος ευχαρίστησης

Το αποτέλεσμα της έρευνας, σύμφωνα με τους μελετητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας είναι το εξής: το sexting μέσα στη σχέση αρχίζει σε περιβάλλον άνεσης και κοντινής επαφής. Αν η σχέση εξασφαλίζει τα πιο πάνω, τα δύο μέρη έχουν πολλές πιθανότητες να αναπτύξουν αυτού του είδους την επικοινωνία. Από την άλλη, συχνά το έναυσμα για να αρχίσει κάτι τέτοιο είναι η αγωνία του ενός από τους δύο συντρόφους να αρέσει στον άλλο. Από κει και πέρα, όσο μεγαλύτερη άνεση υπάρχει μεταξύ τους τόσο τα ερωτικά μηνύματα γίνονται πιο «βρώμικα».

Αρα ισχύει: Μίλα μου «βρώμικα» αν μ΄αγαπάς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...