702
Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος και η Ιουλία Τσέτη θα αναμετρηθούν στις εκλογές για τη νέα προεδρία του ΣΕΒ | CreativeProtagon

Κάλπες με άρωμα γυναίκας στον ΣΕΒ

Ζώης Τσώλης Ζώης Τσώλης 23 Μαρτίου 2024, 21:31
Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος και η Ιουλία Τσέτη θα αναμετρηθούν στις εκλογές για τη νέα προεδρία του ΣΕΒ
|CreativeProtagon

Κάλπες με άρωμα γυναίκας στον ΣΕΒ

Ζώης Τσώλης Ζώης Τσώλης 23 Μαρτίου 2024, 21:31

Μετά από 117 χρόνια, κάτι φαίνεται ότι αλλάζει στον ΣΕΒ. Το κλειστό κλάμπ των βιομηχάνων θα προχωρήσει τον Ιούνιο στη γενική συνέλευση των μελών του προκειμένου να αναδείξει τη νέα ηγεσία του, σε μια εποχή που η ευρωπαϊκή και η ελληνική οικονομία καλούνται να αντιμετωπίσουν τις μεγάλες προκλήσεις του πολέμου στην Ουκρανία, την κρίση στη Μέση Ανατολή, αλλά και τη μετάβαση στην πράσινη εποχή, που δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση.

Σε αυτό το περιβάλλον, οι διαδικασίες και τα πρόσωπα αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς, όπως όλα δείχνουν, φέτος δεν θα είναι ένας μόνο υποψήφιος για τη θέση του προέδρου του ΣΕΒ, Δημήτρη Παπαλεξόπουλου, όπως γινόταν πάντοτε (ο οποίος φέρεται να έχει αποφασίσει ότι θα αποχωρήσει μετά από δύο επιτυχημένες θητείες), αλλά δύο, ίσως και περισσότεροι. Και αυτοί θα πρέπει να διεκδικήσουν την ψήφο όλων των μελών –επιχειρήσεων και βιομηχανιών– από όλη την Ελλάδα.

Αν στο παρασκήνιο ήταν μέχρι πρότινος γνωστό ότι ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος της Chipita είχε εξασφαλίσει την έγκριση των λεγόμενων «σοφών», δηλαδή της παλιάς φρουράς του Συνδέσμου και των παραδοσιακών βιομηχανιών της χώρας, προκειμένου να μεταπηδήσει από τη θέση του αντιπροέδρου σε εκείνη του προέδρου, τα πράγματα άλλαξαν όταν μια γυναίκα επιχειρηματίας, η Ιουλία Τσέτη της Uni-Pharma, ενημέρωσε τη διοίκηση του ΣΕΒ ότι θα διεκδικήσει τη θέση της πρόεδρου (σήμερα είναι γενική γραμματέας).

Το νέο στοιχείο είναι ότι μέχρι σήμερα, σε ολόκληρη την ιστορία του ΣΕΒ, στην προεδρία βρέθηκαν μόνον άνδρες επιχειρηματίες. Επίσης, ο υποψήφιος νέος πρόεδρος αποτελούσε πάντοτε επιλογή της απερχόμενης διοίκησης, η οποία τον πρότεινε στη γενική συνέλευση των περίπου 650 μελών, χωρίς άλλο αντίπαλο.

Η εξέλιξη αυτή, αν και πάλι δεν μεσολαβήσει το παρασκήνιο στην οδό Ξενοφώντος, αναμένεται να οδηγήσει τον Ιούνιο, για πρώτη φορά στην ιστορία του ΣΕΒ, σε μια σκληρή εκλογική αναμέτρηση μεταξύ δύο (τουλάχιστον) προσώπων.     

Τι δείχνει η ιστορία

Ο ΣΕΒ ιδρύθηκε το 1905 ως Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων και Βιοτεχνών. Αρχισε όμως να λειτουργεί το 1907, όταν τον ανασύστησαν 200 μεγάλοι βιομήχανοι. Το 1946 μετονομάστηκε σε Σύνδεσμο Ελλήνων Βιομηχάνων και το 1979 σε Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών. Τα τελευταία χρόνια, προκειμένου να ενταχθούν στον Σύνδεσμο και οι μεγάλες επιχειρήσεις (πέραν των βιομηχανιών), ο Σύνδεσμος έγινε Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Βιομηχανιών. 

Πρώτος πρόεδρος του ΣΕΒ, την περίοδο 1907-1908, ήταν ο Μιχαήλ Πολίτης, για να ακολουθήσουν τα επόμενα δύσκολα χρόνια γνωστά ονόματα από μεγάλα τζάκια της χώρας. Για την Ιστορία, μέχρι σήμερα έχουν διατελέσει πρόεδροι του ΣΕΒ οι εξής:

Τον Θεόδωρο Φέσσα της Info Quest, ο οποίος αποτέλεσε ουσιαστικά τον εκπρόσωπο της «νέας οικονομίας», διαδέχθηκε στο τιμόνι του ΣΕΒ ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, γιος του Θεόδωρου Παπαλεξόπουλου του ΤΙΤΑΝΑ, ο οποίος συμπλήρωσε ήδη δύο επιτυχημένες θητείες.

Οι μονομάχοι

Οπως όλα δείχνουν, αν δεν βρεθεί ένας συμβιβασμός για το πώς και με ποιους στο τιμόνι θα πορευθεί τα επόμενα χρόνια ο ΣΕΒ, στη γενική συνέλευση των μελών θα στηθούν τον Ιούνιο για πρώτη φορά κάλπες ανάμεσα σε δύο ή και περισσότερους υποψηφίους, οι οποίοι έχουν το δικαίωμα να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι τα μέσα Μαΐου.

Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος είναι γνωστός από τις εξαγορές που έχει πραγματοποιήσει, κυρίως στον χώρο των τροφίμων. Μετά την πώληση της Chipita (εκτός από το εργοστάσιο στην Ινδία), σήμερα είναι ο CEO της Bespoke SGA Holdings, η οποία έχει συμμετοχές στην ΙΟΝ, στη ΝΙΚΑΣ και σε άλλες εταιρείες τροφίμων. Στο παρελθόν έχει διατελέσει πρόεδρος της Ενωσης Εισηγμένων Εταιρειών, αντιπρόεδρος της ΕΧΑΕ, μέλος του ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας, καθώς και μέλος του ΔΣ της ΔΕΗ. Θεωρείται πρόσωπο ευρείας αποδοχής, με εμπειρία στις αγοραπωλησίες εταιρειών.

Η Ιουλία Τσέτη κατάγεται από την Αρτα και ο πατέρας της ήταν φαρμακοποιός. Σπούδασε στο Τμήμα Φαρμακευτικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και στη συνέχεια στο Τμήμα Βιοφαρμακευτικής του Πανεπιστημίου του Mάντσεστερ. Πλέον είναι και επίτιμη Διδάκτωρ του Τμήματος Φαρμακευτικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Από το 2010 είναι CEO του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη (ΟΦΕΤ), ο οποίος περιλαμβάνει τις βιομηχανίες Uni-Pharma, InterMed, UniHerbo, και τη PharmaBelle στην Κύπρο. Εχει δημιουργήσει το ίδρυμα ΑΜΚΕ ΚΛΕΩΝ ΤΣΕΤΗΣ, με στόχο να στηρίξει τη νέα γενιά επιστημόνων, ενισχύοντας το brain gain. Από τον Ιούνιο του 2022 είναι γενική γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΒ και επικεφαλής της Επιτροπής για την Ισότητα, Διαφορετικότητα και Συμπερίληψη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...