922
H βουλευτής από την Τζόρτζια Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν προειδοποιεί τον Μάικ Τζόνσον, επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή και πρόεδρο του νομοθετικού σώματος, να μην εγκρίνει τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας | CreativeProtagon

Η ώρα της (αμερικανικής) αλήθειας για την Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 12 Απριλίου 2024, 10:10
H βουλευτής από την Τζόρτζια Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν προειδοποιεί τον Μάικ Τζόνσον, επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή και πρόεδρο του νομοθετικού σώματος, να μην εγκρίνει τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας
|CreativeProtagon

Η ώρα της (αμερικανικής) αλήθειας για την Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 12 Απριλίου 2024, 10:10

Την τελευταία φορά που ο Ντέιβιντ Κάμερον, πρώην πρωθυπουργός και νυν υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, απηύθυνε έκκληση στα μέλη του Κογκρέσου να εγκρίνουν το πακέτο βοήθειας για την Ουκρανία, η Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν, μια από τις πιο ισχυρές φιλορωσικές φωνές μεταξύ των Ρεπουμπλικανών βουλευτών, του είπε «kiss my ass», δηλαδή «φίλα μου τον κώλο» αυτολεξεί.

Το περιστατικό αναφέρει σε άρθρο του ο Εντουαρντ Λους, ανταποκριτής των Financial Times στις ΗΠΑ και αρθρογράφος της λονδρέζικης εφημερίδας, θυμίζοντας πως όταν η Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν εξελέγη πρώτη φορά στη Βουλή των Αντιπροσώπων, το 2020, αρχικά στην Ουάσινγκτον την περιγελούσαν.

Σήμερα, ωστόσο, η 49χρονη βουλευτής από την Τζόρτζια απειλεί τη θέση του Μάικ Τζόνσον, επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στην αμερικανική Βουλή και προέδρου του νομοθετικού σώματος, προειδοποιώντας τον να μην αποπειραθεί να περάσει τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας. «Η απειλή της δεν είναι κούφια» γράφει ο Λους, καθώς ο Τζόνσον «είναι τόσο πρόθυμος να παραμείνει στη θέση του όσο είναι και “χλιαρός” για την Ουκρανία».

Ο Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει πως το Κιέβο πρέπει να εκχωρήσει το Ντονμπάς και την Κριμαία στη Ρωσία λαμβάνοντας ως αντάλλαγμα μια εκεχειρία. Ο τέως και πιθανώς μελλοντικός πρόεδρος των ΗΠΑ δηλώνει, μάλιστα, πως αν επανεκλεγεί στην προεδρία θα επιβάλει την παραπάνω διευθέτηση την πρώτη μέρα της προεδρίας του.

Οπως σημειώνει ο Λους στο κείμενό του, ορισμένοι Ρεπουμπλικανοί τάσσονται υπέρ του εξοπλισμού της Ουκρανίας. Αλλά αποτελούν μειοψηφία, ενώ η δεξιά πτέρυγα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος «αντιμετωπίζει την Ουκρανία ως εχθρό και τη Ρωσία ως φίλο. Το να χαρακτηρίζεται αυτή η στάση ως απομονωτική είναι λάθος. Είναι ενεργά φιλορωσική».

Σε αυτό το πλαίσιο, η Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, ότι «η ουκρανική κυβέρνηση επιτίθεται στους χριστιανούς. Η ουκρανική κυβέρνηση εκτελεί ιερείς. Η Ρωσία δεν το κάνει αυτό. Δεν επιτίθενται στον χριστιανισμό. Στην πραγματικότητα φαίνεται να τον προστατεύει». Και ο Μάικλ Γουάτλι, ο επιλεγμένος από τον Τραμπ συμπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής των Ρεπουμπλικανών, αποκαλεί ανοιχτά την Ουκρανία εχθρό. «Η αποτυχημένη ηγεσία του Τζο Μπάιντεν έδειξε στην Κίνα, στην Ουκρανία, στο Ιράν, ότι μπορούν να αισθάνονται ελεύθεροι να είναι πολύ πιο επιθετικοί στο παγκόσμιο μέτωπο, σε βαθμό που θα αποπειραθούν να παρέμβουν στις εκλογές μας εδώ» είπε στο Fox.

«Ο φιλορωσικός παρεμβατισμός της Ρεπουμπλικανικής Δεξιάς είναι αμφίδρομος» γράφει ο Λους. Επικαλούμενος την Κάθριν Μπέλτον, συγγραφέα του βιβλίου «Putin’s People: How the KGB Took Back Russia and Then Took on the West», αναφέρει πως τα τρολ της Μόσχας προσφέρουν στην Τέιλορ Γκριν και σε όσους συμμερίζονται τις απόψεις της μια ευρεία γκάμα θεμάτων προς ανάδειξη. Ο φανταστικός ισχυρισμός της, για παράδειγμα, ότι η Ουκρανία εκτελεί ιερείς και μάχεται για τη διάσωση μιας «woke» ατζέντας, προέρχεται απευθείας από το Κρεμλίνο.

Πολλοί ιστορικοί συγκρίνουν τον Τραμπ και το κίνημά του με το φιλοναζιστικό κίνημα του Τσαρλς Λίντμπεργκ «Πρώτα η Αμερική» στις αρχές της δεκαετίας του 1940. Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο Εντουαρντ Λους, υπάρχει μια σημαντική διαφορά μεταξύ των δύο: ο Λίντμπεργκ δεν κατάφερε να φτάσει κοντά στον Λευκό Οίκο, ενώ στην περίπτωση που επανεκλεγεί ο Τραμπ άμεση συνέπεια θα είναι όχι απλά ο απομονωτισμός των ΗΠΑ, αλλά η αλλαγή της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής προς όφελος του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Αρα, ο Μάικ Τζόνσον, ο «κατά λάθος», όπως τον χαρακτηρίζει ο ανταποκριτής των Financial Times στην Ουάσινγκτον, πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, βρίσκεται σε αδιέξοδο. «Η διαφορά μεταξύ της στήριξης της Ουκρανίας ή της Ρωσίας είναι τόσο κρίσιμη για το μέλλον της δημοκρατίας στις ΗΠΑ όσο είναι και για την ευρωπαϊκή ασφάλεια. Είναι μια μάχη για το αν η Δύση ως ιδέα πρέπει να προστατευθεί ή να διαλυθεί. Οπως οι περισσότεροι Ρεπουμπλικανοί, ο Τζόνσον ήταν αρχικά θαυμαστής της τσορτσιλικής απείθειας του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ο Τζόνσον υπερψήφισε τα πρώτα πακέτα χρηματοδότησης των ΗΠΑ το 2022. Τότε η κριτική των Ρεπουμπλικανών ήταν ότι ο Μπάιντεν δεν έκανε αρκετά για τον Ζελένσκι. Ο Τζόνσον άλλαξε γνώμη τον Σεπτέμβριο. Ξαφνικά, κάθε δολάριο για την Ουκρανία ήταν ένα δολάριο λιγότερο για την ασφάλεια των συνόρων των ΗΠΑ» συνοψίζει ο Εντουαρντ Λους.

Στην πραγματικότητα, όμως, η αλλαγή στάσης του Τζόνσον δεν σχετίζεται τόσο με τα δολάρια που στερούνται οι ΗΠΑ: όλοι γνωρίζουν πως μπορούν κάλλιστα να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν την Ουκρανία, δεδομένου ότι τα 113 δισ. που κατέληξαν στο Κίεβο τα προηγούμενα δύο χρόνια αντιστοιχούν σε ποσοστό μικρότερο του 1% επί των ομοσπονδιακών δαπανών εκείνης της περιόδου. Ολοι, επίσης, γνωρίζουν πως τα περισσότερα χρήματα δαπανώνται στις ΗΠΑ για στρατιωτικό εξοπλισμό αμερικανικής κατασκευής, μεγάλο μέρος του οποίου είναι παλιό και χρειάζεται αντικατάσταση.

Επιπλέον, ούτε ο ισχυρισμός πως οι ΗΠΑ χρηματοδοτούν το ΝΑΤΟ ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, καθώς η Ευρώπη έχει ξοδέψει περισσότερα για την Ουκρανία σε σύγκριση με την Ουάσινγκτον, η οποία μπορεί σίγουρα να δαπανήσει περισσότερα χρήματα και για την ασφάλεια των αμερικανικών συνόρων και για τον εξοπλισμό της Ουκρανίας.

Τις επόμενες ημέρες ο Τζόνσον θα υποβάλει μια πρόταση που σίγουρα θα είναι η τελευταία ευκαιρία του Κογκρέσου για φέτος να ενισχύσει την παραπαίουσα Ουκρανία. Εκτός από τα σκληρότερα μέτρα ασφαλείας των συνόρων που ορισμένοι Δημοκρατικοί θα δουν ως «δηλητηριώδες χάπι», το πακέτο του θα αποσπάσει την προσοχή από τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας και θα ορίσει μέρος της βοήθειας της Ουκρανίας ως δάνειο. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Εντουαρντ Λους, κανένα τέχνασμα δεν είναι πιθανό να επηρεάσει την Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν, αφού στόχος της είναι να εμποδίσει να φτάσει οποιαδήποτε βοήθεια στην Ουκρανία.

Η ελπίδα του Τζόνσον είναι να καταφέρει να συνδράμει το Κίεβο χωρίς να χαρακτηριστεί προδότης του κινήματος MAGA (Make America Great Again). «Στην πραγματικότητα, αντιμετωπίζει μια απλή επιλογή: να βοηθήσει τον Ζελένσκι ή να ευχαριστήσει τον Τραμπ. Είναι αδύνατο να τα κάνει αμφότερα» γράφει ο βρετανός αρθρογράφος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...