579
| Shutterstock

Η διαλειμματική δίαιτα βλάπτει την καρδιά;

Protagon Team Protagon Team 20 Μαρτίου 2024, 11:45
|Shutterstock

Η διαλειμματική δίαιτα βλάπτει την καρδιά;

Protagon Team Protagon Team 20 Μαρτίου 2024, 11:45

Τον σημαντικό καρδιαγγειακό κίνδυνο που μπορεί να προκύψει από τη διαλειμματική νηστεία επισημαίνει μια νέα μελέτη η οποία παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, στο Σικάγο.

Η έρευνα μελέτησε δεδομένα για 20.000 Αμερικανούς και διαπίστωσε ότι ο περιορισμός των γευμάτων μέσα σε διάστημα 8 ωρών –ένα από τα πιο συνηθισμένα «σχήματα» διαλειμματικής νηστείας– μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο κατά 91%, σχεδόν δηλαδή να τον διπλασιάσει σε σύγκριση με την κατανομή των γευμάτων σε διάστημα 12 -16 ωρών.

Και αυτό την ώρα που άλλες μελέτες συνδέουν τη διαλείπουσα νηστεία με τη βελτίωση καρδιομεταβολικών δεικτών, όπως η αρτηριακή πίεση, τα επίπεδα γλυκόζης και η χοληστερόλη.

Η μελέτη που παρουσιάστηκε  στο συνέδριο –το οποίο θεωρείται παγκοσμίως ένα από τα πιο σημαντικά στον τομέα της καρδιολογίας– περιέλαβε 20.000 ενήλικες Αμερικανούς με μέση ηλικία τα 49 έτη. Οι επιστήμονες παρακολουθούσαν τις διατροφικές συνήθειες και την υγεία των ανθρώπων αυτών επί 8 χρόνια κατά μέσο όρο (ο μέγιστος χρόνος παρακολούθησης ήταν 17 χρόνια).

Όπως διαπίστωσαν, όσοι ακολουθούσαν διαλειμματική νηστεία με πρόσληψη φαγητού σε διάστημα έως 8 ωρών είχαν 91% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου λόγω καρδιαγγειακών παθήσεων.

Μεταξύ των ατόμων που είχαν ήδη καρδιαγγειακή νόσο, η πρόσληψη τροφής σε διαστημα 10 ωρών συσχετίστηκε με 66% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακό ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

«Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι οι άνθρωποι που ακολουθούσαν ένα πρόγραμμα διατροφής 8 ωρών είχαν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιαγγειακή νόσο. Παρ’ όλο που αυτός ο τύπος δίαιτας ήταν δημοφιλής λόγω των πιθανών βραχυπρόθεσμων οφελών του, η έρευνά μας δείχνει ξεκάθαρα ότι, σε σύγκριση με ένα τυπικό εύρος χρόνου φαγητού 12-16 ωρών την ημέρα, η μικρότερη διάρκεια φαγητού δεν σχετίζεται με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Φαίνεται πως οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της διαλειμματικής νηστείας στην υγεία, συμπεριλαμβανομένου του κινδύνου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία ή καρδιαγγειακή νόσο, είναι ακόμη άγνωστες…», δήλωσε κατά την παρουσίαση ο επικεφαλής της μελέτης δρ Βίκτορ Ζονκ,  καθηγητής και πρόεδρος του τμήματος επιδημιολογίας και βιοστατιστικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Shanghai Jiao Tong στη Σαγκάη της Κίνας.

Αν και το ζήτημα χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση και τεκμηρίωση, ο Ζονκ επισημαίνει ότι είναι πολύ σημαντικό, ιδίως για τους ασθενείς που ήδη πάσχουν από καρδιακά νοσήματα (ή καρκίνο) να είναι προσεκτικοί με τις διατροφικές τους συνήθειες και επιλογές. «Τα ευρήματά μας δεν καταδικάζουν τη διαλειμματική νηστεία, αλλά αναδεικνύουν την ανάγκη μιας πιο προσεκτικής και εξατομικευμένης προσέγγισης στις διατροφικές συστάσεις, ώστε να λαμβάνονται υπόψη η κατάσταση της υγείας και οι συνολικοί κίνδυνοι για το κάθε άτομο».

Η διαλειμματική ή διαλείπουσα νηστεία βασίζεται στην εναλλαγή ανάμεσα σε περιόδους λήψης τροφής και νηστείας και τα τελευταία χρόνια είναι πολύ δημοφιλής ως μέθοδος απώλειας βάρους.

Τα βασικά σχήματα διαλείπουσας νηστείας είναι:

  • 5:2: Κανονική λήψη τροφής 5 μέρες και νηστεία 2 μέρες, με θερμιδική κατανάλωση που δεν ξεπερνά τις 500-600 θερμίδες
  • Eat-stop-eat: Πλήρης νηστεία για 24 ώρες, μία ή δύο φορές την εβδομάδα.
  • 16/8: Ολες οι θερμίδες της ημέρας καταναλώνονται μέσα σε 6-8 ώρες και ακολουθεί νηστεία 14-16 ωρών. Αυτό το πρόγραμμα προτείνεται είτε για κάθε ημέρα είτε για μερικές φορές την εβδομάδα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η διαλείπουσα νηστεία είναι αποτελεσματική για την απώλεια βάρους αλλά κανένας ειδικός δεν υποστηρίζει ότι είναι καλύτερη ή χειρότερη από άλλα μοντέλα διατροφής. Αυτή η δίαιτα επηρεάζει τα επίπεδα κάποιων ορμονών αυξάνοντας τον μεταβολισμό, μειώνει στην αντίσταση στην ινσουλίνη και φαίνεται να έχει ευεργετικό ρόλο στη διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων.

Υπάρχουν, ωστόσο, ομάδες του πληθυσμού στις οποίες δεν συστήνεται αυτό το διατροφικό μοντέλο. Συγκεκριμένα, η διαλειμματική νηστεία αντενδείκνυται για παιδιά και εφήβους, εγκύους και θηλάζουσες, ασθενείς με διατροφικές διαταραχές και ασθενείς υπό ορισμένη φαρμακευτική αγωγή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...