346
Ο Ζελένσκι στο βιντεοσκοπημένο χθεσινό μήνυμά του: «Ας έρθουν...» | Ukrainian Presidential Press Service/Handout via REUTERS

Ζελένσκι: Καταστροφή αν η Ρωσία επιχειρήσει να εισβάλει στο Κίεβο

Protagon Team Protagon Team 13 Μαρτίου 2022, 10:17
Ο Ζελένσκι στο βιντεοσκοπημένο χθεσινό μήνυμά του: «Ας έρθουν...»
|Ukrainian Presidential Press Service/Handout via REUTERS

Ζελένσκι: Καταστροφή αν η Ρωσία επιχειρήσει να εισβάλει στο Κίεβο

Protagon Team Protagon Team 13 Μαρτίου 2022, 10:17

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποίησε τις ρωσικές δυνάμεις ότι θα βρεθούν αντιμέτωπες με μάχη μέχρι θανάτου αν προσπαθήσουν να καταλάβουν το Κίεβο, στο οποίο δεν έχουν σταματήσει να ηχούν οι σειρήνες αεροπορικού συναγερμού, όπως και νωρίς το πρωί της Κυριακής.

«Αν αποφασίσουν να ισοπεδώσουν βομβαρδίζοντας και απλώς να σβήσουν την ιστορία αυτής της περιοχής και να καταστρέψουν όλους εμάς, τότε θα μπουν στο Κίεβο. Αν αυτός είναι ο στόχος τους, ας έρθουν, όμως θα πρέπει να τα καταφέρουν μόνοι τους να ζήσουν σ’ αυτή τη γη», δήλωσε το Σάββατο ο Ζελένσκι σε νέο μήνυμα.

Ο πρόεδρος, ο οποίος έχει επανειλημμένα εμφανιστεί σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης από την πρωτεύουσα, δήλωσε ότι μερικές μικρές πόλεις δεν υφίστανται πλέον. Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί έχουν παγιδεύσει χιλιάδες ανθρώπους σε πολιορκημένες πόλεις ενώ 2,5 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν διαφύγει σε γειτονικές χώρες.

Η Ουκρανία κατηγόρησε το Σάββατο τις ρωσικές δυνάμεις ότι σκότωσαν επτά αμάχους (μεταξύ τους ένα παιδί) σε επίθεση εναντίον γυναικών και παιδιών που προσπαθούσαν να διαφύγουν από τις μάχες κοντά στο Κίεβο.

Η ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών ανακοίνωσε ότι οι επτά σκοτώθηκαν καθώς διέφευγαν από το χωριό Περεμόχα και ότι «οι εισβολείς ανάγκασαν όσους είχαν απομείνει από το κομβόι να γυρίσουν πίσω». Το Reuters αναφέρει πως δεν ήταν αμέσως σε θέση να επαληθεύσει την πληροφορία και η Ρωσία δεν σχολίασε άμεσα.

Η Μόσχα αρνείται ότι στοχοθετεί αμάχους αφότου εισέβαλε στις 24 Φεβρουαρίου. Κατηγορεί την Ουκρανία για τις αποτυχημένες προσπάθειες να απομακρυνθούν άμαχοι από περικυκλωμένες πόλεις, μια κατηγορία που η Ουκρανία και η Δύση απορρίπτουν κατηγορηματικά.

Ο Ζελένσκι δήλωσε πως η Μόσχα στέλνει νέα στρατεύματα αφού οι ουκρανικές δυνάμεις έθεσαν εκτός μάχης 31 ρωσικά τάγματα και έκανε λόγο για τις μεγαλύτερες απώλειες του ρωσικού στρατού εδώ και δεκαετίες. «Εξακολουθούμε να πρέπει να κρατήσουμε. Εξακολουθούμε να πρέπει να πολεμήσουμε», δήλωσε χθες το βράδυ σε βιντεοσκοπημένη ομιλία του, τη δεύτερη της χθεσινής ημέρας. Λέγοντας ότι έχουν σκοτωθεί περίπου 1.300 ουκρανοί στρατιώτες, κάλεσε τη Δύση να εμπλακεί περισσότερο στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι θα στείλουν εσπευσμένα στην Ουκρανία επιπλέον μικρά όπλα, καθώς και αντιαρματικά και αντιαεροπορικά αξίας έως 200 εκατ. δολαρίων. Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν ζητήσει περισσότερη στρατιωτική βοήθεια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...