254
| Ukrainian Presidential Press Service/Handout via REUTERS

Ζελένσκι: Η Ρωσία προετοιμάζει μια αποφασιστική ενεργειακή επίθεση στην Ευρώπη

Protagon Team Protagon Team 4 Σεπτεμβρίου 2022, 11:35
|Ukrainian Presidential Press Service/Handout via REUTERS

Ζελένσκι: Η Ρωσία προετοιμάζει μια αποφασιστική ενεργειακή επίθεση στην Ευρώπη

Protagon Team Protagon Team 4 Σεπτεμβρίου 2022, 11:35

O «ενεργειακός πόλεμος» της Ρωσίας εναντίον της Ευρώπης βρέθηκε στο επίκεντρο του διαγγέλματος του προέδρου Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι το Σάββατο.

«Η Ρωσία προσπαθεί τελευταία να αυξήσει την ενεργειακή πίεση στην Ευρώπη ακόμη περισσότερο· η μεταφορά αερίου μέσω του Nord Stream σταμάτησε τελείως», ανέφερε ο κ. Ζελένσκι, για να προσθέσει: «Η Ρωσία θέλει να καταστρέψει τη φυσιολογική ζωή κάθε Ευρωπαίου —σε όλες τις χώρες της ηπείρου μας».

Σκοπός της Μόσχας, είπε, είναι να εξασθενήσει και να εκφοβίσει τα κράτη της Ευρώπης. Πέρα από τα άρματα μάχης ή τους πυραύλους, η Ρωσία χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο και αυτόν τον χειμώνα ετοιμάζεται να καταφέρει «αποφασιστικό πλήγμα» στον ενεργειακό τομέα και μόνο η μεγαλύτερη συνοχή θα επιτρέπει να αντιμετωπιστεί αυτό, συνέχισε ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους.

Το υπόβαθρο των κατηγοριών αυτών είναι ότι η Gazprom δεν επανεκκίνησε τις παραδόσεις αερίου μέσω του Nord Stream 1 το πρωί του Σαββάτου, όπως ήταν προγραμματισμένο. Η ρωσική ενεργειακή εταιρεία επικαλέστηκε διαρροή στον σταθμό συμπίεσης Παρτόβαγια.

Οι Ευρωπαίοι πρέπει να συντονίσουν καλύτερα τα αντίμετρα που θα εφαρμόσουν και να βοηθήσουν ο ένας τον άλλο, έκρινε, συμπληρώνοντας ότι πρέπει να ενταθούν οι κυρώσεις εναντίον της Μόσχας. Επισήμανε ότι, πρώτον, πρέπει να επιστρατευτεί η ενότητα στην άμυνα απέναντι στο «κράτος – τρομοκράτη» και δεύτερον, η αύξηση της πίεσης στη Ρωσία, περιλαμβανομένης της «διεύρυνσης των κυρώσεων» και του «περιορισμού των εσόδων της από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο».

«Οσο περισσότερα χτυπήματα κάνουμε όλοι μαζί, τόσο λιγότερα χτυπήματα θα μπορούν να κάνουν αυτοί οι τρομοκράτες», κατέληξε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...