275
|

Υπουργείο Παιδείας: Μείωση εισακτέων με νέο σύστημα βάσεων στα ΑΕΙ

Protagon Team Protagon Team 15 Δεκεμβρίου 2020, 14:06

Υπουργείο Παιδείας: Μείωση εισακτέων με νέο σύστημα βάσεων στα ΑΕΙ

Protagon Team Protagon Team 15 Δεκεμβρίου 2020, 14:06

Το νέο εξεταστικό σύστημα για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση παρουσιάζει το υπουργείο Παιδείας στους πρυτάνεις, στο πλαίσιο της έκτακτης συνόδου τους που θα ολοκληρωθεί στις 18 Δεκεμβρίου. To σύστημα έρχεται στη σκιά των όσων κωμικοτραγικών είχαν παρατηρηθεί το καλοκαίρι όταν είχε διαπιστωθεί ότι υποψήφιος περνούσε στο Μαθηματικό Σάμου με 3.125 μόρια ενώ άλλος με 3.100 μόρια θα γινόταν Μηχανικός Πληροφοριακών Συστημάτων (εδώ).

Ηταν σαφές ότι το σύστημα έπρεπε να αλλάξει και αυτό έκανε το υπουργείο Παιδείας, παρουσιάζοντας την τελική του πρόταση στους πρυτάνεις.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των «Νέων» και της Μάρνυς Παπαματθαίου το σχέδιο του υπουργείου θα κάνει πιο αυστηρή την είσοδο στα ΑΕΙ και θα οδηγήσει και σε μείωση των εισακτέων.

Με βάση το νέο σύστημα:

Δεν θα υπάρχει ένα κοινό βαθμολογικό όριο, αλλά η βάση του κάθε τμήματος θα ορίζεται κατά περίπτωση κυρίως από τον συμψηφισμό δύο αριθμών.

Πρώτον, του μέσου όρου της πανελλαδικής επίδοσης των υποψηφίων κάθε επιστημονικής κατεύθυνσης, όπως αυτός θα διαμορφώνεται κάθε χρονιά. Για παράδειγμα, στις Ανθρωπιστικές Επιστήμες θα καταγράφεται ο μέσος όρος των επιδόσεων όλων όσοι διαγωνίστηκαν στο πρώτο επιστημονικό πεδίο και στα τέσσερα μαθήματα που αυτό περιλαμβάνει.

Δεύτερον, από ένα επιπλέον ποσοστό επαύξησης της βάσης που θα καθορίζουν τα ίδια τα ΑΕΙ ανά τμήμα και επιστήμη, μέσα σε ένα συγκεκριμένο εύρος τιμών όμως που θα καθοριστεί από το υπουργείο.

Ο αριθμός που θα καθορίζεται από τα παραπάνω, π.χ. εάν είναι τα 15.000 μόρια για ένα συγκεκριμένο τμήμα, θα δίνει τη δυνατότητα σε έναν υποψήφιο ή υποψήφια να θέτει στην πράξη «υποψηφιότητα» για αυτά, καθώς οι εισακτέοι σε ένα τμήμα θα επιλέγονται τελικά με βάση εκείνον ή εκείνη που έχει τα υψηλότερα μόρια, όπως γίνεται και σήμερα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...