526
Ο πρώην βασιλιάς της Ισπανίας, Χουάν Κάρλος, επέστρεψε στην Ισπανία, δύο χρόνια μετά την αυτοεξορία του στο Αμπου Ντάμπι | REUTERS/Pedro Nunes

Χουάν Κάρλος: Σαν… τουρίστας στην Ισπανία έπειτα από δύο χρόνια αυτοεξορίας

Protagon Team Protagon Team 20 Μαΐου 2022, 16:20
Ο πρώην βασιλιάς της Ισπανίας, Χουάν Κάρλος, επέστρεψε στην Ισπανία, δύο χρόνια μετά την αυτοεξορία του στο Αμπου Ντάμπι
|REUTERS/Pedro Nunes

Χουάν Κάρλος: Σαν… τουρίστας στην Ισπανία έπειτα από δύο χρόνια αυτοεξορίας

Protagon Team Protagon Team 20 Μαΐου 2022, 16:20

Ο πρώην βασιλιάς Χουάν Κάρλος επέστρεψε για λίγο στην Ισπανία μετά από δύο χρόνια αυτοεξορίας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου είχε εγκατασταθεί, μετά από τα σκάνδαλα στα οποία είχε βρεθεί μπλεγμένος. Φεύγοντας είχε δηλώσει ότι ήθελε να «διευκολύνει» τον γιο του Φελίπε στην άσκηση των καθηκόντων του. Τώρα που οι εισαγγελικές Αρχές έθεσαν στο αρχείο τις τρεις έρευνες που διενεργούσαν σε βάρος του για διαφθορά και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα -με το σκεπτικό ότι δεν είχαν επαρκείς αποδείξεις για τα αδικήματα- ο πρώην μονάρχης επισκέφτηκε την Ισπανία.

Την Πέμπτη 19 Μαΐου, το ιδιωτικό τζετ του Κάρλος αναχώρησε από το Αμπου Ντάμπι, και προσγειώθηκε το βράδυ στο αεροδρόμιο του Βίγκο στη Γαλικία, στη βορειοδυτική Ισπανία, όπου τον περίμενε η κόρη του, η ινφάντα Ελένα. Η ολιγοήμερη επίσκεψή του, προκάλεσε πολλές αντιδράσεις. Μπορεί οι έρευνες σε βάρος του να μπήκαν στο αρχείο τον Μάρτιο του 2022, οι αποκαλύψεις όμως για την θολή προέλευση της περιουσίας του, υπονόμευσαν για πάντα την εικόνα τού βασιλιά, τον οποίο οι Ισπανοί τιμούσαν επί δεκαετίες για τη συμβολή του στη δημοκρατική μετάβαση, μετά τον θάνατο του δικτάτορα Φράνκο το 1975. Σύμφωνα με τα ισπανικά Μέσα Ενημέρωσης, η κυβέρνηση του σοσιαλιστή Πέδρο Σάντσεθ αντέδρασε έντονα στην πιθανότητα να φιλοξενηθεί ο Χουάν Κάρλος στο παλάτι Θαρθουέλα, την επίσημη κατοικία του μονάρχη και αρχηγού του κράτους, όμως, αυτό δεν έγινε.

Ο Φελίπε, στην προσπάθειά του να δώσει νέα λάμψη στην εικόνα της μοναρχίας, πήρε αποστάσεις από τον πατέρα του και πριν από δύο χρόνια αποφάσισε να αποκηρύξει την πατρική κληρονομιά του και να καταργήσει την ετήσια επιχορήγηση, ύψους 200.000 ευρώ, που λάμβανε ο πρώην βασιλιάς.

Ο Χουάν Κάρλος θα συμμετάσχει το Σαββατοκύριακο σε έναν ιστιοπλοϊκό αγώνα στο Σανσένσο και την Δευτέρα 23 Μαΐου θα πάει στη Μαδρίτη όπου θα συναντήσει τη σύζυγό του, Σοφία και τον γιο τους, τον βασιλιά Φελίπε και ακολούθως θα αναχωρήσει για το Αμπου Ντάμπι. Τα Ανάκτορα λένε ότι ο Χουάν Κάρλος, θα επιστρέφει συχνά στην Ισπανία για να βλέπει την οικογένεια και τους φίλους του, αλλά δεν θα μένει στο Παλάτι.

Ο πρώην βασιλιάς της Ισπανίας, Χουάν Κάρλος θα συμμετέχει σε ιστιοπλοϊκό αγώνα στο Σανσένσο / REUTERS/Pedro Nunes

Το Podemos της ριζοσπαστικής αριστεράς, που μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, αντέδρασε με οργή στην επιστροφή του. «Κάθε άνθρωπος που θα επέστρεφε στη χώρα μας, έχοντας το ιστορικό του Χουάν Κάρλος, θα συλλαμβανόταν στα σύνορα και θα τον παρέπεμπαν στη δικαιοσύνη», ανέφερε το κόμμα στο Twitter.

Από την άλλη, ο αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος, Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχού υπερασπίστηκε το «δικαίωμα» του πρώην βασιλιά να επιστρέψει στην Ισπανία αφού οι δικαστικές υποθέσεις του μπήκαν στο αρχείο. Πολλοί κάτοικοι του Σανσένσο πιστεύουν το ίδιο. «Εκανε καλά πράγματα και πιστεύω ότι πρέπει να επιστρέψει στην οικογένειά του», είπε η Εστερ δελ Ρίο, στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Δεν υπάρχει νομικός λόγος που να εμποδίζει τον πρώην βασιλιά να έρθει στην Ισπανία, υπάρχουν όμως ένα σωρό ηθικοί λόγοι που εξηγούν την αναταραχή που προκλήθηκε με την ανακοίνωση του ταξιδιού του», ανέφερε στο κύριο άρθρο της η εφημερίδα El Pais, η μεγαλύτερη της χώρας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News