362
Ο Μαρκ Ρούτε μιλά στους δημοσιογράφους στη Σόφια, τη Δευτέρα | REUTERS/Stoyan Nenov

Ολλανδία: Πρόταση μομφής κατά του Ρούτε γιατί έσβηνε τα μηνύματα στο κινητό του

Protagon Team Protagon Team 20 Μαΐου 2022, 14:59
Ο Μαρκ Ρούτε μιλά στους δημοσιογράφους στη Σόφια, τη Δευτέρα
|REUTERS/Stoyan Nenov

Ολλανδία: Πρόταση μομφής κατά του Ρούτε γιατί έσβηνε τα μηνύματα στο κινητό του

Protagon Team Protagon Team 20 Μαΐου 2022, 14:59

Τα μηνύματα που έσβηνε ο Μαρκ Ρούτε από το παλιό του Nokia στη διάρκεια της πανδημίας, προκάλεσαν την κατάθεση πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης του ολλανδού πρωθυπουργού.

Την πρόταση κατέθεσε ο ηγέτης της Ακροδεξιάς, Γκέερτ Βίλντερς, αλλά ο Ρούτε δεν ανησυχεί για το αποτέλεσμα.

Η συζήτηση εναντίον του στο κοινοβούλιο πραγματοποιήθηκε λόγω της συνήθειας του ολλανδού πρωθυπουργού να σβήνει μηνύματα από το κινητό του, το οποίο ήταν παλιάς τεχνολογίας και δεν είχε χωρητικότητα, όπως είπε ο ίδιος.

Το πρόβλημα είναι ότι ο πρωθυπουργός στην Ολλανδία δεν έχει το δικαίωμα να σβήνει τα μηνύματα από το κινητό του, καθώς θεωρούνται κρατικά δεδομένα και είναι υποχρεωμένος να τα προωθεί στη σχετική κρατική υπηρεσία. Ομως, ο Ρούτε, από το τέλος του 2019 και τον Ιούνιο του 2020, τους πρώτους μήνες της πανδημίας δηλαδή, προώθησε μόλις 41 μηνύματα στην υπηρεσία, νούμερο που θεωρείται πολύ μικρό. Ο ίδιος είπε ότι έστειλε όλα όσα ήταν σημαντικά και τα υπόλοιπα τα έσβησε επειδή το παλιό του Nokia δεν είχε μνήμη. Η κρατική «επιθεώρηση δημόσιας πληροφορίας και κληρονομιάς» πάντως, θα προχωρήσει σε σχετική έρευνα.

Οπως ανέφερε το Politico, ο ολλανδός πρωθυπουργός μόλις την τελευταία εβδομάδα έκανε το βήμα να προχωρήσει στην νέα τεχνολογία, αγοράζοντας ένα smartphone. Αυτή την εβδομάδα, μάλιστα, την περιέγραψε ως «κόλαση» μέχρι να συνηθίσει στην αλλαγή.

Παρόλο που αναμένεται να βγει αλώβητος από την πρόταση μομφής, ο Ρούτε έχει χαμηλά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις, ενώ αντιμετωπίζει και πρόβλημα δυσπιστίας κατά του προσώπου του αυτή την περίοδο. Ο ίδιος διαμαρτύρεται ότι κάποιοι βουλευτές, ανεξάρτητοι και της αντιπολίτευσης, τον έχουν συνεχώς στο στόχαστρο.

Η αντιπολίτευση τον κατηγορεί ότι το «Nokiagate» είναι μέρος μίας ευρύτερης έλλειψης διαφάνειας από την πλευρά του.

Ο ηγέτης της Πράσινης Αριστεράς, Τζέσε Κλάβερ, είπε ότι όταν η προηγούμενη κυβέρνηση παραιτήθηκε μετά από ένα σκάνδαλο με κρατικά επιδόματα, ο Ρούτε υποσχέθηκε μεγαλύτερη διαφάνεια όταν επανεξελέγη. Ανεξάρτητος βουλευτής τον κατηγόρησε ότι δεν έχει τηρήσει τη δέσμευσή του και δεν δίνει τα πρακτικά των συσκέψεων στη δημοσιότητα.

Ο Βίλντερς είπε χαρακτηριστικά ότι «ο Ρούτε είναι σαν το Τρίγωνο των Βερμούδων, όπου διάφορα πράγματα εξαφανίζονται χωρίς εξήγηση», ενώ χαρακτήρισε «μαλ…ία» την «δικαιολογία» περί απέχθειας του πρωθυπουργού για τα smartphone.

Ο ολλανδός πρωθυπουργός απάντησε λέγοντας πως ό,τι και αν κάνει, αντιμετωπίζει έλλειψη εμπιστοσύνης από κάποιους βουλευτές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...